Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:19
Τοπικά

Ποια περιοχή προτείνει ο Ε.Σ.Β. να ενταχθεί στα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου»






Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου προτίθεται να συμμετέχει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», που στοχεύει στην ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές.Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου πρότεινε να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στην εμπορική περιοχή από τις οδούς Π.Μελά – Ξενοφώντος και Δημητριάδος – Γ.Καρτάλη (Γαλλίας).

Τα εμπορικά καταστήματα που εδρεύουν σε αυτή την οικοδομική έκταση έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», γι’ αυτό θα γίνουν δυο ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε όσοι έμποροι κι επιχειρηματίες της εμπορικής αυτής περιοχής, προγραμματίζοντας τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, να μπορούν να παρευρεθούν είτε στην 1η ενημερωτική συνάντηση, Δευτέρα 16 Ιουλίου είτε στην 2η ενημερωτική συνάντηση, Τετάρτη 18 Ιουλίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ( Δημητριάδος 176) και ώρα 18:30, για να πληροφορηθούν έγκαιρα και άμεσα για το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Είναι ίσως η σημαντικότερη πρόσκληση που βγάζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία” , η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών. . Μέσα από την ανακατασκευή μιας εμπορικής περιοχής στην πόλη μας προωθείται η πολιτισμική, πολιτιστική και τουριστική της εμβέλεια.

Η αίτηση χρηματοδότησης αποτελείται από δικαιούχο τον Δήμο Βόλου και συνδικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιλέξιμος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης του δικαιούχου ΟΤΑ ‘A βαθμού θα έχει μέγιστο όριο 1,5 εκατομμύριο ευρώ και επιλέξιμος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης του συνδικαιούχου (Εμπορικός Σύλλογος) ανέρχεται κατά μέγιστο στις 400.000 ευρώ. Ο συνολικός δηλαδή προϋπολογισμός για κάθε πρόταση θα ανέρχεται 1,9 εκατομμύρια ευρώ.
Κάθε πρόταση χρηματοδότησης θα περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης μίας κατά μέγιστο εμπορικής περιοχής παρέμβασης εντός της ίδιας δημοτικής ενότητας.

Η περιοχή παρέμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 μέτρα υφιστάμενο ή κατασκευασμένο πεζόδρομο ή οδό ήπιας κυκλοφορίας ή συνδυασμό και των δύο.
Επίσης η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτιστικούς ή και φυσικούς πόρους με συμμετοχή κατ ελάχιστο του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης ή συμμετοχή 50 τέτοιων επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δικαιούχου και συνδικαιούχου και ο δικαιούχος ΟΤΑ θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ενέργειες στην κατηγορία 1) αναβάθμιση δημόσιου χώρου και τουλάχιστον σε μία εκ των κατηγοριών: 2) προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων έξυπνης πόλης και 3) προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας
Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι εξής:
Δαπάνες εκσυγχρονισμού Υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων, βελτίωσης προσβασιμότητας.
Επιλέξιμες θα είναι και οι ενέργειες ωρίμανσης.

Οι επιχειρήσεις της εμπορικής περιοχής από Π.Μελά / Ξενοφώντος έως Δημητριάδος / Γ.Καρτάλη (Γαλλίας) έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο πρόγραμμα, γι’ αυτό καλούνται να προσέλθουν στις επικείμενες συναντήσεις, Δευτέρα 16/7 και Τετάρτη 18/7/ 2018 & ώρα 18:30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Δημητριάδος 176) για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Για πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στο τηλέφωνο (2421025479).