Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 00:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραδοχή Χουλιαράκη: Ολοι ξέραμε ότι δεν ήταν τώρα η ώρα για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους






Στην παραδοχή ότι κανείς δεν περίμενε παραιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Ολοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση».

Διευκρίνισε δε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι μια απόφαση την οποία θα λάβει μόνη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές», συμπλήρωσε και διεμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Επιπλέον, ο κ. Χουλιαράκης εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007», ενώ έστειλε σήμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών, «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

«Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Πηγή: iefimerida.gr