Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:17
Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Εκλογές σήμερα για νέο πρύτανη και αντιπρυτάνεις






Πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 23 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάδειξη του νέας πρυτανικής αρχής. Οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.
Τη θέση του Πρύτανη διεκδικούν οι καθηγητές Νικόλαος Δαναλάτος και τον Ζήσης Μαμούρης, ενώ των τεσσάρων θέσεων Αντιπρυτάνεων οι καθηγητές Ιωάννης Θεοδωράκης, Βασίλης Κανακούδης, Ευτυχία Καψαλάκη, Ιωάννα Λαλιώτου, Δημήτριος Λεωνίδας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης και Στέφανος Παρασκευόπουλος.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για την ανάδειξη πρύτανη και Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφάσισε να υπάρξουν δύο εκλογικά τμήματα.
Το πρώτο στον Βόλο (4ος όροφος, κτιρίου Πρυτανείας) για τους εκλογείς (ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικούς) που υπηρετούν στον Βόλο και τη Λαμία.
Το δεύτερο στη Λάρισα (1ος όροφος κτιρίου Κοσμητείας Σχολής Επιστημών Υγείας) για τους εκλογείς που υπηρετούν στη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Οι εκλογείς της Λαμίας θα μεταφερθούν στον Βόλο με μέριμνα της Πρυτανικής Αρχής με λεωφορείο του Πανεπιστημίου. Το ίδιο θα συμβεί για τους εκλογείς της Καρδίτσας και των Τρικάλων οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Λάρισα.
Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας ή σε περίπτωση ισοψηφίας για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου στα ίδια εκλογικά τμήματα την ίδια ώρα.

Να επανεκτιμηθεί η συνένωση με τα ΤΕΙ

Ο υποψήφιος πρύτανης Νικόλαος Δαναλάτος δεσμεύεται ότι θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις εντός και εκτός του Ιδρύματος που θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα το οδηγήσουν σε μια δυναμικότερη ακαδημαϊκή πορεία, μια πορεία που θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αναπτύξει ακόμα πιο δυναμικά τη δική του ταυτότητα στον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις που ανοίγονται την επόμενη δεκαετία. Για ένα Πανεπιστήμιο με διεθνές ακαδημαϊκό αποτύπωμα, με έρευνα σε πεδία αιχμής που εκτός της άριστης εκπαίδευσης που προσφέρει στους φοιτητές του, θα συμμετέχει ενεργά στα επιστημονικά δρώμενα και στην καινοτομία, θα συγκρατεί τους καθηγητές του και θα προσελκύει νέους επιστήμονες κύρους.

Πολλαπλές γέφυρες συνεργασίας

Όραμα του κ. Δαναλάτου είναι το Π.Θ. να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές και να χτίσει πολλαπλές γέφυρες συνεργασίας, να λειτουργεί δημοκρατικά, να μην υποκύπτει στις επιταγές της (κάθε) πολιτικής ηγεσίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ότι οι νεώτεροι να συμμετέχουν ενεργότερα στα κοινά και στη διαμόρφωση της στρατηγικής του στην υλοποίηση των στόχων του, ενώ το Π.Θ. θα πρέπει να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και να λειτουργεί αξιοπρεπώς, δημιουργώντας τις καλύτερες συνθήκες για όσους εργάζονται και φοιτούν σ’ αυτό.
Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρύτανη το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επεξεργαστεί σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας, να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση θέσεων της Ελληνικής Πανεπιστημιακής κοινότητας, να διευρύνει τις παροχές του προς τους εργαζόμενους, με δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο Βόλο, Λέσχης και κατασκηνώσεων στην Μονή Πάου και κάρτα πρόσβασης στις υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ο κ. Δαναλάτος υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει αθλητικό ιδεώδες, οικολογικό πρόσωπο και να αποκτήσει αυτόνομη Ιατρική Σχολή.
Για το θέμα της συνένωσης του Π.Θ. με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας ο υποψήφιος πρύτανης τονίζει ότι θα οδηγήσει σε απαξίωση του Πανεπιστημίου και επομένως η συνένωση του παρόντος και άμεσου μέλλοντος εκτιμά ότι δεν είναι εφικτή και πρέπει να επανεξεταστεί.

Να γίνει κεντρικό Πανεπιστήμιο

Ο υποψήφιος πρύτανης Ζήσης Μαμούρης δήλωσε ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι τα σημαντικότερα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ώστε μετά τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του, να μπορέσει να αποκτήσει μια διακριτή φυσιογνωμία, μια ακαδημαϊκή ταυτότητα, μια θεσμική συγκρότηση και ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας.
«Η επόμενη πενταετία θα είναι ένα απολύτως κρίσιμο σημείο που πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μπορέσουν να οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο σε ένα άλλο επίπεδο. Θα πρέπει να φύγουμε από τον ορισμό ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου και να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα κεντρικό Πανεπιστήμιο της χώρας με σύγχρονα τμήματα και υποδομές, με τη βοήθεια των ΤΕΙ και την συγχώνευση και ένταξη των υποδομών και του προσωπικού στο Π.Θ.», δήλωσε ο υποψήφιος πρύτανης.
Ο ίδιος είπε ότι μετά από 27 χρόνια που υπηρετεί στο Π.Θ., σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και σε όλες σχεδόν τις θέσεις ευθύνης (πρόεδρος Τμήματος, πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και αντιπρύτανης), θεωρεί ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να δώσει αυτό που πραγματικά αξίζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να μπορέσει το ακαδημαϊκό ίδρυμα να βγει μπροστά και να δώσει στην περιφέρεια αυτά που πραγματικά αξίζει.
Ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι η ιδέα είναι να συνεχιστούν οι πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσει το Π.Θ. σήμερα, να δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι πόροι του ιδρύματος και να εμφυσηθεί στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται μια Πρυτανική αρχή για να δουλέψουν μαζί της.