Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 11:47
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παγωμένη» υποδοχή Κοτζιά στα Σκόπια -Ξεκίνησαν οι επαφές για το ονοματολογικό






Εσπασε το… εμπάργκο στα Σκόπια, έπειτα από δώδεκα χρόνια, χάρη στην πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου της χώρας (που μέχρι πρότινος έφερε το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος»).

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προσγειώθηκε στη γείτονα, χθες στα Σκόπια χωρίς ωστόσο να τον περιμένει καμία επίσημη υποδοχή. Στη συνέχει ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε δείπνο με τον ομόλογό του προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό. Σε ο,τι αφορά τουλάχιστον, στο πεδίο της επικοινωνίας, εκεί, έχει γίνει προσπάθεια, αντιθέτως, στα ζητήματα της ουσίας μένει να καλυφθεί ακόμα μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Κοτζιάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο και συζήτησαν αναλυτικά την ατζέντα του ταξιδιού του.

Κόκκινη γραμμή η Συνταγματική Αναθεώρηση

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για να υπάρξει λύση χρειάζεται σύνθετη ονομασία erga omnes, πράγμα που προϋποθέτει πάση θυσία Συνταγματική αναθεώρηση.

Η έκταση της Συνταγματικής αναθεώρησης και αν θα αφορά μόνο την ονομασία ή και άλλα θέματα (αυτά του αλυτρωτισμού) αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει αν ο Ζ. Ζάεφ διαθέτει τον πολιτικό συσχετισμό για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιον ενός πολιτικού προβλήματος. Από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει λύση που να περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία».

Πότε θα εμπλακούν οι πρωθυπουργοί

«Αν οδεύουμε σε προοπτική λύσης και για να εμπλακούν οι πρωθυπουργοί, αυτό αναμένεται να προκύψει μόνο μετά τις συναντήσεις των δύο υπουργών εξωτερικών με τον Μ. Νίμιτς», αναφέρουν στο iefimerida πηγές με πολύ καλή γνώση των συνομιλιών στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 29 και 30 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των κκ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Το πρόγραμμα

Στις  10.00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Κοτζιάς θα ξεκινήσει τις επαφές του στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όπου θα έχει μια ακόμα συνάντηση με τον ομόλογό του, κ Ντιμιτρόφμε τον οποίο δείπνησαν χθες βράδυ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει (11.50 ώρα Ελλάδος) η ενημέρωση των δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών. Και στησυνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες στις 11.25 τοπική (12.25 ώρα Ελλάδος) με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ στις 12.05 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.Θα ακολουθήσει στις 13.00 τοπική (14.00 ώρα Ελλάδος) δεξίωση για την 25η Μαρτίου στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας, στα Σκόπια.Στις 15.30 τοπική (16.30 Ελλάδος) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, και ακολούθως στις 16.15 τοπική (17.15 Ελλάδος) τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUIΑλί Αχμέτι, και τέλος στις 17.10 (18.10 Ελλάδος) με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE, Χριστιάν Μικόσκι.

Πηγή: iefimerida.gr