Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:34
Τοπικά

Πίσω στην Εισαγγελία Βόλου η υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης






Επιστράφηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ο φάκελος της υπόθεσης του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού Μαγνησιακή Πίστη. Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι τελικά δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις τέλεσης της πράξης απιστίας στην Υπηρεσία, αλλά ότι το αδίκημα που διαπράχθηκε είναι αυτό της απλής απιστίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση με τις καταγγελλόμενες χορηγήσεις δανείων ύψους άνω των 150.000 ευρώ με παρατυπίες (υπόθεση για την οποία κατηγορούνται δεκαπέντε άτομα πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του συνεταιρισμού την περίοδο 2007-2012) παίρνει -για άλλη μία φορά- νέα τροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος τη υπόθεσης παρελήφθη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου την περασμένη Δευτέρα. Τώρα η υπόθεση αναμένεται να χρεωθεί σε εισαγγελέα για τον χαρακτηρισμό του αδικήματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κριθεί σκόπιμο, θα γίνει συμπληρωτική ανάκριση. Αν δεν κριθεί σκόπιμο να γίνει συμπληρωματική ανάκριση, καθώς για την υπόθεση έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο ανακρίσεις, τότε ο εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου, για παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη για αδικήματα είτε σε βαθμό πλημμελήματος είτε σε βαθμό κακουργήματος, ανάλογα με τα ποσά των χορηγήσεων των δανείων τα χρονικά διαστήματα που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορούμενο.

Τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ολοκληρωθεί η συμπληρωματική ανάκριση ή θα έχει γίνει πρόταση από τον Εισαγγελέα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου. Η απλή απιστία τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα σύμφωνα με το άρθρο 390. Είναι πάντως, πιο ελαφριάς μορφής αδίκημα σε σχέση με την απιστία στην Υπηρεσία, σύμφωνα βεβαίως με τις ποινές που προβλέπονται.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι δεκαπέντε, και ήταν πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίου του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού την περίοδο 2007-2012. Το αδίκημα της απιστίας αφορά σε χορηγήσεις δανείων που έγιναν σε μέλη της Μαγνησιακής Πίστης για ποσά που ξεκινούσαν από 150.000 ευρώ και άνω. Ενώ αρκετές χορηγήσεις δανείων ήταν νόμιμες, σε κάποιες σύμφωνα με καταγγελίες υπήρξαν παρατυπίες. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν υπογράψει τα πρακτικά των συμβουλίων και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πρώτη φάση του ανακριτικού έργου είχε ολοκληρωθεί την περασμένη άνοιξη. Κατόπιν ο φάκελος της υπόθεσης παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που έκρινε πως συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Μετά τον δεύτερο γύρο των καταθέσεων είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κατά περίπτωση.