Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 15:03
Κόσμος

Πήρε εξιτήριο ο μακελάρης του Παρισιού -Αναμένεται να εκδοθεί άμεσα στη Γαλλία






Ο βασικός ύποπτος για το αιματοκύλισμα του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, όπως και ένας συνεργός του, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονταν, μετά από τον τραυματισμό τους από πυρά κατά τη σύλληψή τους.

«Οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες βγήκαν από το νοσοκομείο του Σεν Πιερ», έγραψε ο δήμαρχος Βρυξελλών, Ιβάν Μαγιέρ, στο Twitter, χωρίς να αναφέρει πού μεταφέρθηκαν.

Αμφότεροι αναμένεται να ανακριθούν πριν από την ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή τους στη Γαλλία, για τις σχέσεις τους με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, που προκάλεσαν το θάνατο 130 ανθρώπων.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ και τέσσερις ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν την Παρασκευή, στο προάστιο των Βρυξελλών Μόλενμπεκ. Κατά τη διάρκεια της εφόδου, ο μακελάρης του Παρισιού τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής, χαιρέτισε τις συλλήψεις, δηλώνοντας ότι το Παρίσι θα ζητήσει την έκδοση του Αμπντεσλάμ από το Βέλγιο, «το ταχύτερο δυνατόν».

Εχει συλληφθεί ακόμη ένας άνδρας με το ψευδώνυμο Αμίν Σουκρί, ο οποίος κυκλοφορούσε και με το σύριο όνομα Μονίρ Αχμέντ Αλάζ. Τρία μέλη της οικογένειας που έκρυβε τον Αμπντεσλάμ στο Μόλενμπεκ, επίσης κρατούνται.

Σε αυτό το προάστιο ο 26χρονος είχε ένα μπαρ με τον αδερφό του, Μπραχίμ και ζούσαν πριν από τις επιθέσεις. Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στις επιθέσεις του Παρισιού.

Μετά από αυτές τις συλλήψεις παραμένει ελεύθερος ένας ακόμη ύποπτος, ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος είχε καταγραφεί μαζί με τον Αμπντεσλάμ, δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις, σε κάμερα ασφαλείας βενζινάδικου σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Παρίσι.

 

Γρήγορη διαδικασία έκδοσης

 

Γάλλοι και Βέλγοι εισαγγελείς της αντιτρομοκρατίας αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα, κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα της έκδοσης του Αμπντεσλάμ.

Η συμφωνία του 2002, ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, επιταχύνει τη διαδικασία της έκδοσης, καθιστώντας την μία απλή δικαστική διαδικασία, αφαιρώντας την όποια πολιτική σκοπιά του ζητήματος. Για ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο γρήγορα.

Ο Αμπντεσλάμ μπορεί να ασκήσει έφεση στην έκδοση, αλλά υπό την ευρωπαϊκή αρχή αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων, αυτό απλά θα του δώσει μία μικρή αναβολή.

Η Σαμία Μακτούφ, Γαλλίδα δικηγόρος αρκετών επιζώντων και συγγενών θυμάτων, κάλεσε για άμεση έκδοση. «Πέρα από την ιατρική του κατάσταση, δεν βλέπω τι θα μπορούσε να καθυστερήσει την έκδοση», είπε στο Associated Press, πριν πάρει εξιτήριο ο τρομοκράτης.

 

Η εμπλοκή του Αμπντεσλάμ στο μακελειό

 

Ο 26χρονος είναι παιδικός φίλος του εγκεφάλου των επιθέσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ οδηγούσε το αυτοκίνητο που μετέφερε μία ομάδα ενόπλων που πήρε μέρος στο μακελειό, οδήγησε δωμάτια και αγόρασε πυροκροτητές. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες του Παρισιού σκοτώθηκαν τη νύχτα της επίθεσης.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο βόρειο Παρίσι, ενώ το κινητό του τηλέφωνο και ένα γιλέκτο με εκρηκτικά, το οποίο ενδέχεται να είχε ο ίδιος, εντοπίστηκαν σε προάστιο του Παρισιού, κάνοντας τους ερευνητές να συμπεράνουν ότι πιθανόν ο 26χρονος να μην ολοκλήρωσε την αποστολή του τη μοιραία νύχτα.

Μετά από το αιματοκύλισμα, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατάφερε να επιστρέψει από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι ξέφυγε από την αστυνομία αρκετές φορές, παρά το διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Μάλιστα, σε μία περίπτωση οι βελγικές αρχές απέκλεισαν ολόκληρη τη βελγική πρωτεύουσα για ημέρες, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Κατά τη σύλληψή του, στην έφοδο της Παρασκευής, δεν ήταν οπλισμένος, αλλά δεν υπάκουσε απευθείας στις εντολές των αστυνομικών, σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα, Ερικ βαν ντερ Σιπτ.

Είναι πιθανό να πέρασε ημέρες, εβδομάδες ή μήνες στο διαμέρισμα που τον βρήκαν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: iefimerida.gr