Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:49
Τοπικά

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένες οι μειοψηφίες για ΑΓΕΤ – Πρόταση – σταθμός Μπέου, άτακτη υποχώρηση «ανησυχούντων»






Επεσαν οι μάσκες για τις μειοψηφίες και τους ποικιλώνυμους και ποικιλόχρωμους δήθεν ανησυχούντες και η αλήθεια καταδείχθηκε με τρόπο αδρό στη χθεσινοβραδινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέματα την καύση απορριμμάτων (rdf και srf ) από την ΑΓΕΤ και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων από το Δήμο, με βάση τις επιταγές του εθνικού σχεδιασμού που υπαγορεύθηκε από τους αυστηρούς όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι σύμβουλοι των μειοψηφιών και οι εκπρόσωποι διαφόρων υπαρκτών και ανύπαρκτων φορέων, που όλο αυτό το διάστημα ξιφουλκούσαν και πολεμούσαν «σκιές» αποδείχθηκαν και πάλι κατώτεροι των περιστάσεων και έγινε αθύρματα της πολιτικής πρότασης του Δημάρχου, Αχιλλέα Μπέου, που έδωσε χθες το παρών για πρώτη φορά μετά την επάνοδό του στα δημαρχιακά καθήκοντα.
Ο Αχιλλέας Μπέος όχι απλώς αιφνιδίασε, αλλά κυριολεκτικά διέλυσε το από ετερώνυμα και ετερόκλητα στοιχεία συγκροτημένο «μέτωπο» κατά της Δημοτικής Αρχής, δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην καύση σκουπιδιών τόσο από την ΑΓΕΤ όσο και από τις άλλες βιομηχανίες, ζήτησε να επιβληθεί δια Νόμου η χρήση φυσικού αερίου και πρότεινε την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διεκδικήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα προαναφερθέντα! Επίσης πρότεινε να ζητηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού στον Δήμο Βόλου
Ο ίδιος μάλιστα αναγνωρίζοντας το υψηλό κόστος της χρήσης φυσικού αερίου έναντι των άλλων καυσίμων πρότεινε να ζητηθεί από την κεντρική κυβέρνηση να καλύψει, με χρηματοδότηση, της διαφορά.
Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της ομάδας πλειοψηφίας, καθώς και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δύναμη Βόλου», Τέλη Δουλόπουλου (δήλωσε ωστόσο «όχι» στο θέμα της λειτουργίας εργοστασίου SRF), αλλά και του ανεξάρτητου συμβούλου, κ. Νίκου Χαυτούρα. Αρνήθηκαν να την ψηφίσουν ψελλίζοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες οι σύμβουλοι των μειοψηφιών, που βρέθηκαν σε πραγματικά σύγχυση μετά την εξέλιξη αυτή.
Στο τέλος της συνεδρίασης εξάλλου – που ξεκίνησε στις 19:00 και ολοκληρώθηκε στις 23:30 με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών – ανακοινώθηκε πως σήμερα Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, μέλη της Δημοτικής Αρχής θα μεταβούν στην ΑΓΕΤ, θα προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό και θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία.
Για το θέμα της λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, ο κ. Αχιλλέας Μπέος τόνισε ότι η κατασκευή του είναι δεδομένη, αλλά το τί θα παράγει, είναι συζητήσιμο, και με βάση τα αποτελέσματα της οριστικής μελέτης – καθώς τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης – η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με γνώμονα το συμφέρον της πόλης. Τέλος υπογράμμισε την μεγάλη δημόσια ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των μελετητών και διακριμένων επιστημόνων.

Παίροντας τον λόγο για πρώτη φορά επισήμως μετά από καιρό ο κ. Μπέος είπε:
“Δε θα αναφερθώ στα προσωπικά μου ζητήματα. Συζητάμε ένα σημαντικό θέμα. Ευτυχώς οι πολίτες θα ενημερωθούν για την αλήθεια. Η δημοτική αρχή θα πάρει αποφάσεις με γνώμονα το καλό της πόλης και των πολιτών. Πρέπει να πούμε αλήθειες. Η δική μας παράταξη σεβόμενοι τους απλούς πολίτες θα θέσουμε στους άξονες που έχει υποχρέωση η δημοτική αρχή και επ αυτού θα συζητήσουμε. Θέλω να τηρηθεί όποια νόμιμη διαδικασία προβλέπεται και να δοθεί ο λόγος σε όσους προβλέπεται από τον νόμο, αλλά και πολίτες που θέλουν να θέσουν ερωτήματα να καταγραφούν και να συζητήσουμε επί θεμάτων που ο Δήμος Βόλου μπορεί να πάρει αποφάσεις και να δρομολογήσει εξελίξεις. Θα κριθούμε όλοι για τις αποφάσεις που παίρνουμε σε αυτή την πόλη. Επιστημονικά να συζητήσουμε τα δεδομένα και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον της πόλης και ποια γραμμή θα κρατήσει η πόλη σε ότι αφορά το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών. Στις 20 του μήνα στην ημερίδα με τους επιστήμονες και πριν και μετά να συζητήσουμε το μέλλον της πόλης και τι θελουμε να κάνουμε. Να γνωρίζετε οτι υπάρχει ημερομηνία κατά την οποία όλοι οι δήμοι πρέπει να συμμορφωθούν για την επεξεργασία σκουπιδιών. Σε ότι αφορά την ΑΓΕΤ, εγώ δεν είμαι ούτε μέτοχος ούτε με ενδιαφέρει, ούτε θα πάρω το μέρος της. Άλλοι είχαν άμεση σχέση με την ΑΓΕΤ και επαφές τόσα χρόνια. ”
Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα ξανά το δελτίο τύπου με τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ στην αρχή της θητείας του, όπως και με τις διοικήσεις άλλων βιομηχανιών.
Στη συνέχεια ο κ. Μπέος υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει το Μάρτιο του 2017 μήνυση εναντίον της ΑΓΕΤ για το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και για τους ελέγχους που υφίσταται η ΑΓΕΤ.
“Πως να κάνουν άλλοι μήνυση, αφού ήταν συνεργάτες της ΑΓΕΤ.”
“Εμείς λέμε αλήθεια στον κόσμο και όχι ψέματα. Και θα κριθούμε το 2019 από εσάς. Αρκετά η παραπληροφόρηση και τα ψέματα. Εδώ αποφασίζει η πλειοψηφία, όχι οι μειοψηφίες” συνέχισε.
Ο κ. Μπέος πρότεινε διαπαραταξιακή επιτροπή για να πάει στο Υπουργείο και να διαμηνύσει ότι στον Βόλο δε θέλουμε να λειτουργεί η ΑΓΕΤ με RDF και πετ κοκ λέγοντας:
“Ας έρθουν τα πολιτικά κοπρόσκυλα, οι υπηρέτες του συστήματος, να το ψηφίσουν. Να δούμε σε αυτή την Επιτροπή ποιοι θα συμμετέχουν για να πέσουν οι μάσκες. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα συμμετέχει”.