Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 12:13
Κόσμος

Ο ISIS συγχαίρει τους μακελάρηδες της Καλιφόρνια






«Τρία ”λιοντάρια” μας έκαναν υπερήφανους… Οι δρόμοι της Καλιφόρνια είναι γεμάτοι στρατιώτες βαριά οπλισμένους. Οι ΗΠΑ φλέγονται..».

Με τα λόγια αυτά, το Ισλαμικό Κράτος χαιρέτησε τις μαζικές εκτελέσεις που αιματοκύλισαν χτες κέντρο αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Ο Θεός είναι μεγάλος. Αυτή είναι η ”κόλαση” με την θέληση του θεού», έγραψαν οι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν για τις μαζικές εκτελέσεις στο Σαν Μπερναντίνο αμέσως μετά το μακελειό δημιουργώντας το hashtag #America_Burning αν και, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος, δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις εκτελέσεις.

Την ώρα που οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα κίνητρα των δραστών εστιάζοντας τις έρευνές τους στην οικογένεια του ζευγαριού, έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για την ζωή τους.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία νεκρός είναι ο Σαγιέντ Φαρούκ, 28 ετών και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών.

Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια και είχε αποκτήσει μία κόρη, μόλις έξι μηνών. Λίγο πριν πάρουν τα αυτόματα όπλα για να σπείρουν το θάνατο στο κέντρο αγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες , άφησαν το μωρό τους στη γιαγιά, λέγοντας πως είχαν ραντεβού στον οδοντίατρο.

Ο Φαρούκ δεν είχε σχέσεις με τον πατέρα του. Μετά το διαζύγιο των γονιών του, έμεινε με τη μητέρα του η οποία δεν ήθελε να βλέπει στα μάτια της τον πρώην σύζυγό της. Όπως λέει ο πατέρας του Φαρούκ, «ο γιος του ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος , βαθιά θρησκευόμενος. Πήγαινε από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι και στο μεσοδιάστημα προσευχόταν. Ήταν ένας Μουσουλμάνος».

Η Μαρία Γκουτιέρες, γειτόνισσα του ζευγαριού, δήλωσε στο «CBS News» για τον Φαρούκ: «Τα τελευταία δύο χρόνια είχε γίνει πιο θρησκευόμενος και φόραγε ανάλογα ρούχα. Άφησε μούσι και το μακρύ μπλουζάκι του έμοιαζε με φόρεμα. Φορούσε επίσης ένα καπέλο στο κεφάλι. Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα και ο αδερφός του ήταν στο στρατό».

Πώς ένα παντρεμένο ζευγάρι σκότωσε 14 και τραυμάτισε 17

Ενα βαριά οπλισμένο, παντρεμένο ζευγάρι σκότωσε 14 άτομα και τραυμάτισε άλλα 17 σε Κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, πριν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταδίωξη που ακολούθησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, οι δράστες είναι ο Σαγιέντ Φαρούκ, 28 ετών και η σύζυγός του, Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών. Το ζευγάρι είχε μία κόρη έξι ετών. Ο Φαρούκ είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, ήταν περιβαλλοντικός επιθεωρητής και τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόταν στην Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής, η οποία είχε πάρτι σε ένα κτίριο του Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Φαρούκ πήγε στο πάρτι και έφυγε “θυμωμένος” μετά από έναν καυγά, για να επιστρέψει στις 11 (τοπική ώρα) με την σύζυγό του. Και οι δύο ήταν βαρειά οπλισμένοι και φορούσαν στρατιωτικές στολές και κουκούλες. Το ζευγάρι εισέβαλε στο κτίριο στο οποίο γινόταν το πάρτυ και άνοιξε πυρ κατά παντός. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Σαν Μπερναντίνο, τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν σε ένα σημείο του κτιρίου.

Το ζευγάρι διέφυγε με ένα μαύρο SUV και λόγω της καταδίωξης που ακολούθησε, μεγάλα τμήματα της πόλης παρέλυσαν. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, καταστήματα σχολεία και γραφεία κλειδώθηκαν και σχολικά λεωφορεία γέμισαν με τους επιζώντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε μία εκκλησία.

Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε για άλλη μία φορά έκκληση για καλύτερους ελέχγους και αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κατοχή όπλων από ανθρώπους που μπορούν να αποτελέσουν απειλή.

“Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί, υπερκομματικά και σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης, για να κάνουμε τέτοια φαινόμενα σπάνια” είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CBS. “Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το φαινόμενο των μαζικών θανάτων από πυροβολισμούς σε αυτή την χώρα δεν έχει προηγουμενο σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε, όχι για να εξαφανίσουμε εντελώς αυτά τα συμβάντα, αλλά για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να συμβαίνουν σπανιότερα…»

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο, η Χίλαρι Κλίντον έγραψε στο Twitter: «Αρνούμαι να δεχτώ ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να βάλουμε τέλος στην ένοπλη βία».

Η μουσουλμανική κοινότητα της Καλιφόρνιας καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο. “Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτήν την τρομακτική ενέργεια”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Αντζελες ο επικεφαλής του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) Χουσάμ Αϊλούς, ένωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας.