Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 11:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» σε όλα από δανειστές σε Κατρούγκαλο για τα εργασιακά -Νέος γύρος στις 14 Νοεμβρίου






Ανοιχτά παραμένουν όλα τα καυτά ζητήματα για τα εργασιακά, καθώς η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών άγγιξε μόνο τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση αυτή, θα στείλει κείμενο αρχών της κυβέρνησης σε σχέση με το νέο εργασιακό προς του θεσμούς, το οποίο θα συζητηθεί μαζί τους μέσω τηλεδιασκέψεων μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται η επάνοδός τους στην Αθήνα.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι κατά την σημερινή συνάντηση επιδιώχθηκε από την ελληνική πλευρά να γίνει συζήτηση για εκείνα τα σημεία του εργασιακού, στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει σύγκλιση κατά τον ίδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την νομιμότητα όπως ομαδικές απολύσεις, η διαιτησία και ο υποκατώτατος μισθός δεν συζητήθηκαν καθόλου.

Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων. Όπως αποσαφήνισε, στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της συγκρότησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε τη δημιουργία σωματείων σε επιχειρήσεις από 15 μέχρι 20 άτομα ή και λιγότερα προκειμένου να μην συστήνονται ενώσεις προσώπων που υπογράφουν τις περισσότερες φορές επιχειρησιακές συμβάσεις υπό την καθοδήγηση του εργοδότη.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύσκολη διαπραγμάτευση, ότι τίποτα δεν έχει κλείσει και ότι δεσμεύτηκαν μέχρι τις 14 Νοεμβρίου να υπάρχει κείμενο αρχών το οποίο θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές.

Πηγή: iefimerida.gr