Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:16
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» και στον Τσίπρα είπε η ΠΟΕ – ΟΤΑ συνεχίζεται η απεργία






Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέρριψε και την βελτιωμένη λύση για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα που τους πρόσφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση τους – το πρωί της Τρίτης- στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης οδηγεί σε απολύσεις»

Σε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά έως την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει και την Πέμπτη σε νέα συνεδρίαση να επανακαθορίσει την στάση της.

Η θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα και οδηγεί σε απολύσεις.

«Σήμερα έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, συζητήσαμε, όμως, οι προτάσεις από την κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα. Η τροπολογία που κατεβάζει η κυβέρνηση θα έχει απολύσεις. Συνεχίζουμε έως την Πέμπτη και μετά θα συνεδριάσει ξανά η εκτελεστική επιτροπή. Το προσωπικό ασφαλείας θα είναι αυξημένο για να μην υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις της ΠΟΕ -ΟΤΑ στη Βουλή ψηφιζόταν η βελτιωμένη τροπολογία. Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση ΄Ενωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ που ψήφισαν «παρών».

 

 

Από την ώρα που βγήκαν από το Μαξίμου το πρωί μέχρι και την ώρα που μπήκαν στη συνεδρίαση υπήρξαν διεργασίες και ζυμώσεις στο πλαίσιο των συνδικαλιστικών παρατάξεων για τη θέση τους έναντι τροπολογίας που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Κατ ουσίαν η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αποδοχή της ρύθμισης και τερματισμός των κινητοποιήσεων ή απόρριψη της και συνέχισή τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει διάσταση στις θέσεις των παρατάξεων για το λόγο αυτό αναμένεται η συνεδρίαση να είναι πολύωρη.

Εκτός των εσωτερικών ζυμώσεων οι συνδικαλιστές ανέμεναν και την κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης της τροπολογίας που απαλείφει το ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας.

Την νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε τελικά ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης νωρίτερα το μεσημέρι και αναμένεται αργότερα η ψήφιση της τροπολογίας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την ΠΟΕ – ΟΤΑ

Αποδοχή των προτάσεων της κυβέρνησης σημαίνει ότι ορισμένοι συμβασιούχοι θα τακτοποιηθούν – βάσει εκκίνησης οι 2.500 σύμφωνα με τον πρωθυπουργό – αλλά οι υπόλοιποι (περί τις 8.000 είναι το νούμερο που επικαλούνται οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ) δεν θα έχουν την ίδια τύχη.

Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν μπορούν ωστόσο στην παρούσα συγκυρία του καύσωνα να αγνοήσουν την αγωνία των πολιτών και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Στη Θεσσαλονίκη συμβασιούχοι εισέβαλαν στο Δημαρχείο και διέκοψαν την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που συνεδρίαζε για να αναδείξει τον μειοδότη στο διαγωνισμό για τον ιδιώτη εργολάβο που θα καθαρίσει την πόλη.

Το ραντεβού με τον Τσίπρα

«Εγινε μια πολύ καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Δεν έχουμε τίποτα με κανένα, κάναμε μια συζήτηση. Σε αυτή την τροπολογία υπάρχουν βελτιώσεις, θα τις συζητήσουμε σε μια ώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας κατά την έξοδό του από το Μαξίμου.

«Τέθηκαν στο τραπέζι νέες προτάσεις και συζητήσαμε. Θα πάμε στην εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας και στην επόμενη ώρα θα πάρουμε την απόφασή μας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σκουρλέτης: Ποτέ δεν είπα για μονιμοποίηση – ΝΔ: η ρύθμιση θα καταπέσει

Στη Βουλή ο Πάνος Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είχε δεσμευθεί ότι θα μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου, οι συμβάσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων και κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι όσα του καταλογίζουν για την υπόσχεση αυτή είναι απολύτως ανακριβή και αντέτεινε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για μονιμοποίηση άλλων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Χρέωσε ταυτόχρονα στην ΝΔ ότι τάσσεται υπέρ της απόλυσης όλων των εργαζομένων με στόχο να δοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ΣΔΥΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών).

Κατηγόρησε μάλιστα τη αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσανατολίζεται να μην υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναστολή της απεργίας.

«Προτιμάτε η χώρα να βυθιστεί στα σκουπίδια για να παραδώσετε την αποκομιδή των απορριμμάτων στα συμφέροντα που εξυπηρετείτε» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση που ο ίδιος κατάθεσε προκειμένου να λυθεί η πολυήμερη απεργία είπε ότι ο αριθμός των σταθερών θέσεων θα ξεκινήσει από 2.500 αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι πολύ παραπάνω. Επανέλαβε επίσης ότι δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας για την ένταξη στην μοριοδότηση.

«Θέλουμε να είμαστε εντάξει και με το Σύνταγμα και με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και να μην είμαστε ανάλγητοι» είπε κατηγορώντας εκ νέου την ΝΔ ότι όπως ο λύκος, χαίρεται στην αναμπουμπούλα.

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης προέβλεψε ότι και η νέα ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση θα καταπέσει για λόγους ισότητας. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η μοριοδότηση στους εργαζομένους αυτούς είναι φωτογραφική έναντι άλλων με στόχο την τακτοποίηση πελατειακού στρατού.

Υπενθύμισε εξάλλου στον κ. Σκουρλέτη ότι ήταν εκείνος που διαψεύστηκε καθώς επέμεινε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική.

«Είστε όμηροι των καταστάσεων που εσείς δημιουργήσατε» κατέληξε.

Οι τέσσερις άξονες της πρότασης του πρωθυπουργού προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πρόταση τεσσάρων σημείων κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.
ΝΔ: Η ρύθμιση έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα

Για ψεύδη, φωτογραφικές μονιμοποιήσεις και ομηρεία των συμβασιούχων κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση μετά την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται για την πλήρη απάλειψη του ηλικιακού ορίου στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την υπέρβαση του πλαφόν των 2.500 προσλήψεων, τη μη παραχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας και τη μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Πειραιώς «η Κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία ακόμα και τώρα, παρά την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Όπως σημειώνει, «ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα». «Προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο, υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα» τονίζει η ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμαλώτους τους συμβασιούχους και μετακυλύει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον.

Στο σημείο αυτό, η ΝΔ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους που πρέπει να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η πρότασή της είναι θεσμικά αξιόπιστη γιατί είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τους νόμους για τις νέες συμβάσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, είναι καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς.

«Τελικό μας μέλημα είναι η παροχή στους πολίτες των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος» σημειώνει η Πειραιώς.