Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:44
Κόσμος

Ολα τα σενάρια ανοιχτά για την τραγωδία με το Airbus -Η Ρωσία θρηνεί






Πλήθος Ρώσων άφησε λίγα λουλούδια έξω από το αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης καθώς η χώρα θρηνεί για τον θάνατο των 200 και πλέον Ρώσων πολιτών που χάθηκαν για πάντα όταν το αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφαν στη Ρωσία συνετρίβη στην Αίγυπτο, ενώ στη Μόσχα πολίτες άναψαν κεράκια με τα οποία σχημάτισαν τον αριθμό της μοιραίας πτήσης, 7K-9268.

Το Airbus Α321 κατέπεσε σε μια ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά χθες ενώ μετέφερε παραθεριστές από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα προς την Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 224 επιβαίνοντες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

«Η συμμαθήτρια της συζύγου μου σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα. Πετούσε για πρώτη φορά και δεν επέστρεψε ποτέ» δήλωσε στο Reuters TV ο Γιούρι, ένας κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης, ενώ στεκόταν δίπλα στο αυτοσχέδιο μνημείο που στήθηκε προς τιμή των θυμάτων στο αεροδρόμιο Πούλκοβο.

«Ολόκληρη η χώρα ζει έναν εφιάλτη. Μας συγκλόνισε όλους και ήταν καθήκον μας να έρθουμε εδώ».
Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν έναν κύκλο στην κεντρική πλατεία της Αγίας Πετρούπολης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς, κατόπιν άφησαν στον αέρα μπαλόνια και περιστέρια.

«Δε μπορούσα να μην έρθω» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκα Κλετσκίκ, 27 ετών, που έχασε μια φίλη στην τραγωδία.

«Είναι τόσο τρομακτικό να γνωρίζω ότι δεν θα την ξαναδώ».

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ξεκίνησαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τα ονόματα των νεκρών εμφανίζονται στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εκδηλώσεις μνήμης έλαβαν χώρα σε ολόκληρη την χώρα, όπου οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

«Πρόκειται για μία τραγωδία» είπε η Τατιάνα, κάτοικος της Μόσχας.

«Ελπίζω ο Θεός να δεχθεί εκείνους που επέβαιναν στο αεροσκάφος για όσα υπέστησαν».

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο πάπας Φραγκίσκος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία όπως επίσης και πολλοί άλλοι ηγέτες κρατών και κυβέρνησεων.

Στο μεταξύ οι προκαταρκτικές έρευνες που διεξήχθησαν στο σημείο της αεροπορικής τραγωδίας στην Αίγυπτο κατέδειξαν ότι κανένα σενάριο δε μπορεί να αποκλειστεί και η έρευνα θα συνεχιστεί προς όλα τα μέτωπα, επισήμανε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας.

«Οι πρώτες έρευνες κατέδειξαν ότι δε μπορούμε να αποκλείσουμε καμία από τις εκδοχές σε αυτό το στάδιο, θα εργαστούμε σε όλα τα μέτωπα» επισήμανε ο Βίκτορ Σοροτσένκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.

Ο Σοροτσέκνο υπογράμμισε ότι η Επιτροπή δεν προτάσσει ως επικρατέστερο κανένα από τα πιθανά σενάρια του τι συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους της Kogalymavia στην χερσόνησο του Σινά.