Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:18
Τοπικά

Το κλείσιμο των ουζερί δίνει το μέτρο της μεγάλης επιτυχίας της απεργίας της Πέμπτης






Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας (τσιπουράδικα, καφέ κ.α) στην απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, δίνει και το μέγεθος της επιτυχίας της απεργίας της Πέμπτης, αλλά και της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει ευρύτατα κοινωνικά στρώματα Μαθητές, αθίγγανοι πλανόδιοι μικροπωλητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α. βγήκαν στους δρόμους και διατρανώσανε την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Η απεργιακή κινητοποίηση παρέλυσε σχεδόν τη Μαγνησία, σημείωσε ικανοποιητικά ποσοστά άνω του 70%, και σ αυτή έλαβαν μέρος, δημοσιογράφοι, οι οικοδόμοι, οι υγειονομικοί υπάλληλοι στις κλινικές, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας , η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΑΠΕΤ Τσιμεντιοβιομηχανιών, η Κίνηση Ελπίδας Πολιτών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και άλλοι.

Χιλιάδες διαδηλωτών συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κυμαίνονται πάνω από 70 – 80%. Όπως δήλωσε «Όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα, θα τους εξαναγκάσουν να τα πάρουν πίσω. Σήμερα(Χθες) είναι μια σημαντική ημέρα για την απεργία, γιατί όλοι οι φορείς είναι μαζί και διαδηλώνουν ενάντια σε αυτή την πολιτική, που μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Δεν αντέχουμε σε άλλα μέτρα, να μας παίρνουν τα σπίτια, δεν αντέχουμε σε άλλες μειώσεις. Απαιτούμε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, συνταξιούχων κι ανέργων. Τα ποσοστά κυμαίνονται πάνω από 70-80% κι εκεί που είναι τα σωματεία υπάρχει καθολικότητα».
Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή στην απεργία και ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Δημ. Κουτσούκος, ο οποίος ανέφερε ότι τα ποσοστά συμμετοχής κυμάνθηκαν πάνω από 50%.

ΟΕΒΕΜ – Εμπορικός Σύλλογος
«Νέκρωσε» η αγορά από την καθολική συμμετοχή και των επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Κάποια πολυκαταστήματα που άνοιξαν με την έναρξη του ωραρίου, λίγο μετά έκλεισαν με παρέμβαση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστα Τσέλιου, που δήλωσε την πλήρη ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου. «Η εικόνα είναι ότι το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων έχουν κλείσει, μαζί έκλεισαν και αρκετά υποκαταστήματα πολυεθνικών, μετά από πιέσεις και περιφρούρηση που υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι τελικά υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, κατεβάσαμε τα ρολά για μια μέρα, γιατί κινδυνεύουμε να τα κατεβάσουμε για πάντα. Δεν αντέχουμε άλλο» σημείωσε χαρακτηρισιτκά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρα «Η Μαγνησία περνά ένα μεγάλο μήνυμα: Ότι πλέον ενωμένοι και με σύνθημα το «εμείς» και όχι το «εγώ», ξεκινάει ένας συνεχής και αδιάλειπτος αγώνας, κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές που έρχονται, όπως εκφράζονται και μας οδηγούν σε λουκέτα και νέες θέσεις ανεργίας.
Όλη η Μαγνησία ενωμένη, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, βροντοφωνάζουν ότι τα συντηρητικά, υφεσιακά μέτρα που επιχειρήσει η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν και φυσικά όχι χωρίς αντίσταση», προσθέτοντας ότι η σημερινή μέρα είναι το ξεκίνημα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ δεύτερη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και ιδιοκτήτες καφέ μπαρ κι εστίασης, ενώ συμμετείχε και το ΕΚΒ. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Κ. Τσέλιος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα καταστήματα που ακολούθησαν την απόφαση και δεν άνοιξαν ούτε το απόγευμα. Καθολική ήταν και η συμμετοχή των περιπτέρων στην χθεσινή απεργία, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιπτερούχων, κανένα περίπτερο δε λειτούργησε. Η πορεία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και κινήθηκε στις οδούς Ερμού – Ιωλκού – Αργοναυτών – Κουμουνδούρου και ξανακατέληξε στο σημείο εκκίνηση την Πλατεία Αγ. Νικολάου.

Κλειστά ουζερί και καφετέριες
Κλειστές ήταν και οι καφετέριες και τα ουζερί σε Βόλο και Ν.Ιωνία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Γ. Δήμου, στο Καραγάτς και στη Ν. Δημητριάδα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ – Μπαρ κι Εστίασης Ιωαν. Γρηγορίου «υπήρχαν ανοιχτά τρία μαγαζιά στην παραλία και δύο – τρία περιφερειακά, ωστόσο μετά από παρέμβαση του Συλλόγου κλείσανε. Θα αγωνιστούμε με όλα τα επαγγέλματα και τους πολίτες».

Πορεία και μικροζημιές
Στη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους, αντιεξουσιαστές προκάλεσαν ζημιές στις κάμερες ασφαλείας της Attica Bank επί της οδού Δημητριάδος, και της Alpha Bank στη συμβολή των οδών Ιωλκού – Κωνσταντά καθώς και στην πρόσοψη – κεντρική τζαμαρία ενεχυροδανειστηρίου επί της οδού Δημητριάδος στο ύψος της οδού Καρτάλη.
Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας όπου και το πλήθος διαλύθηκε.

Το ΠΑΜΕ

Πολυπληθής ήταν και η πορεία που πραγματοποίησε χθες το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ ι ΑΔΕΔΥ, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών, ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, χαρακτήρισε την χθεσινή απεργία επιτυχημένη κι όπως τόνισε «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δώσαμε τη «μάχη» σ’ όλους τους κλάδους και το πρωί της Πέμπτης έγινε περιφρούρηση στους χώρους εργασίας. Κυβέρνηση και εργοδοσία παίρνουν σαφέστατο μήνυμα να σταματήσουν το εγκληματικό τους έργο. Η σύνθεση της απεργιακής συγκέντρωσης είναι τέτοια, που αποδεικνύει ότι οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες όλοι σε μια κοινωνική συμμαχία, αντιμετωπίζουν σήμερα ολομέτωπα ακόμη και στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, αυτό που συμβαίνει. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Είναι η αρχή ενός ταξικού σκληρού αγώνα, έχουμε συνέχεια, δυνάμεις, αντοχές και καλούμε τους εργάτες να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Η υλοποίηση και η επιτυχία του προγράμματος της κυβέρνησης, θα είναι αποτυχία για τη ζωή του κάθε εργάτη».
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Λαζ. Τσελεπής, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Κοκα – Κόλα, ο οποίος αναφέρθηκε στην απαράδεκτη απόφαση της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο στο Βόλο και να πετάξει στο δρόμο τους εργάτες. Δήλωσε ότι οι εργάτες του εργοστασίου δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη, ότι από προχθές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου και κάλεσε σε στήριξη του αγώνα τους, ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα των συναδέλφων στο εργοστάσιο, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης ανάπτυξης για την οποία μιλάνε η κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Στη συνέχεια έγιναν ομιλίες από τους Μαμούχα Μαρία επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου και μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, Δέσποινα Παληά μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ και του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου και η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κ. Στεργίου, ο οποίος μάλιστα κάλεσε σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της Κόκα – κόλα, αλλά και της ΒΙΣ και των Καθαριστριών των σχολικών κτιρίων και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.
Τέλος στη συγκέντρωση διαβάστηκε ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ για τις διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες που προχωρά η ΔΕΗ. Μετά το πέρας των ομιλιών και των ανακοινώσεων, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Και οι μαθητές

Δυναμικό παρών στην μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης έδωσαν και μαθητές σχολείων, από τη Ν.Ιωνία και το Βόλο, που πραγματοποίησαν τη δική τους πορεία στους κεντρικούς δρόμους φωνάζοντας διάφορα συνθήματα. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν το Μουσικό Σχολείο Βόλου όπου με τη χρήση τυμπάνων έδιναν τον παλμό.
Τα αιτήματα των μαθητών για τα σχολεία είναι αλλαγή του νομοσχεδίου για τις Πανελλαδικές – ενδοσχολικές εξετάσεις, επαναφορά της β’ ομάδας ΕΠΑΛ (για τις Πανελλήνιες του ΕΠΑΛ), δωρεάν μετακίνηση άνω των τριών χιλιομέτρων, υλικοτεχνικές υποδομές στα σχολεία, κάλυψη ελλείψεων και βιβλίων, επαναφορά του νόμου περί πολυήμερων εκδρομών και δωρεάν σίτιση στους δικαιούχους πρόνοιας.
Επίσης οι μαθητές ζητούν κατάργηση του τρίτου μνημονίου, των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, καμία περικοπή σύνταξης και κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει την Κυριακή.

Αθίγγανοι πλανόδιοι

Τέλος τη δική τους πορεία από τη Ν.Ιωνία στο Βόλο πραγματοποίησαν αθίγγανοι πλανόδιοι μικροπωλητές. Οι μικροπωλητές ζητάνε να τους δοθούν άδειες για υπαίθριο εμπόριο. Η πορεία ξεκίνησε από τη Ν.Ιωνία, ενώ στο Βόλο στη συμβολή των οδών Ιωλκού – Ιάσονος ενσωματώθηκαν με την πορεία του ΕΚΒ, του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.