Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 11:24
Τοπικά

Νοσοκομείο Βόλου: Με διάλυση απειλούνται ολόκληρα τμήματα, αν αποχωρήσουν οι επικουρικοί γιατροί






Την ορατή απειλή να διαλυθούν πολλά τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου, αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις των 26 επικουρικών γιατρών, καθώς  τουλάχιστον το 30% όλων των τμημάτων του, είναι στελεχωμένο με επιμελητές επικουρικούς γιατρούς, υπογράμμισαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι του Αχιλλοπούλειου.

Η εκδήλωση, με μικρή συμμετοχή πάντως, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νίκος Σίρμος, επικουρικός νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Βόλου, βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων του υπουργείου, οι επικουρικοί γιατροί προοδευτικά μέσα στη χρονιά, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου,  θα αποχωρήσουν, με συνέπεια τη δυσλειτουργία όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Σε ότι αφορά το Νοσοκομείο του Βόλου, σε κάθε τμήμα του τουλάχιστον το 30% των επιμελητών αποτελείται από επιμελητές με σύμβαση. «Σε ενδεχόμενη αποχώρηση αυτών οι εναπομείναντες γιατροί θα πρέπει να κάνουν περισσότερες εφημερίες και περισσότερη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίρμος.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Σίρμος, ένα τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου που θα αντιμετωπίσει άμεσα τον κίνδυνο να κλείσει, είναι το γαστεντερολογικό, όπου υπάρχει μόνο ένας επικουρικός γιατρός και είναι ο μοναδικός του τμήματος, ενώ σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν, σε ενδεχόμενη αποχώρηση των επικουρικών γιατρών, το οφθαλμολογικό, το γυναικολογικό και το νευροχειρουργικό τμήμα, καθώς και η ωτορινολαρυγγολογική κλινική.

Σχετικά με τη μικρή συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, ο κ. Σίρμος ανέφερε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι σήμερα το Νοσοκομείο Βόλου είναι σε πλήρη λειτουργία και πολλοί από τους γιατρούς βρίσκονται σε χειρουργεία και κλινικές, ωστόσο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε σε επόμενες κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ, να είναι μαζικότερη.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Αναγνώστου, ειδικός νεφρολόγος, επικουρικός γιατρός στο Αχιλλοπούλειο,  τόνισε κυρίως το καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας που βιώνουν πολύ έντονα οι επικουρικοί γιατροί και ζήτησε οι πολίτες του Βόλου να σταθούν δίπλα στο Νοσοκομείο τους, καθώς οι ανάγκες υπάρχουν και είναι αυταπόδεικτες.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου , Κώστας Τράγαλος, αν φύγουν οι 26 επικουρικοί γιατροί που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλου , αυτό θα καταρρεύσει. « Αν έχεις σκοπό να διώξεις επικουρικό προσωπικό, θα πρέπει να έχεις έτοιμο και ένα Plan B για την αντικατάσταση αυτού του προσωπικού», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τράγαλο, αυτό που επιδιώκουν όλοι όσοι εργάζονται για το Νοσοκομείο, είναι το να μπορούν οι πολίτες να στηρίζονται σε αυτό, στόχος  που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όταν καθημερινά τα προβλήματα ολοένα και αυξάνονται.

Τέλος, από την πλευρά του ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών και Γιατρών Κ.Υ. Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας, τόνισε ότι οι αλλεπάλληλες τροπολογίες που ανακοινώνονται από το Υπουργείο προαναγγέλλουν τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, και το μέλλον  θα είναι τραγικό για τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο του Βόλου το πρόβλημα θα εμφανιστεί πολύ σύντομα, ως τα Χριστούγεννα,  για την παιδιατρική κλινική , όπως και για την ωτορινολαρυγγολογική κλινική, όπου ο Διευθυντής έχει συνταξιοδοτηθεί και παραμένει μόνο ένας επικουρικός γιατρός. Επιπλέον, πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με τους αναισθησιολόγους του Αχιλλοπούλειου, καθώς αναγκάζονται να καλύπτουν τις ανάγκες των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Λαμίας.

«Η υγεία γκρεμίζεται και πρέπει να αντιδράσουμε, να πούμε δεν πάει άλλο», όπως είπε ο Κ. Χαυτούρας.