Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:38
Κόσμος

Νέοι φράχτες και… στρατός για τους πρόσφυγες






Και ενώ οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου αναζητούν, συσκεπτόμενοι από τη Μάλτα όπου βρίσκονται, εκείνες τις χρυσές τομές που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα όπως είναι το προσφυγικό, την ίδια ώρα πίσω στην ενωμένη Ευρώπη το μέτωπο διαλύεται στα εξ ων συνετέθη, με τα κράτη-μέλη να περιχαρακώνονται πίσω από «ανθρωπιστικούς φράχτες» και «προσωρινά φυσικά εμπόδια».

Η Σλοβενία ξεκίνησε να θωρακίζει τα σύνορά της με την Κροατία. Η Αυστρία ετοιμάζει φράχτες στα σύνορα με τη Σλοβενία και η Ουγγαρία έχει κλείσει τα σύνορά της με Κροατία και Σερβία. Αλλά και πιο βόρεια, η Σουηδία πλέον στέλνει τον στρατό να «υποδέχεται» τους πρόσφυγες

Η Σλοβενία ξεκίνησε να θωρακίζει τα σύνορά της με την Κροατία. Η Αυστρία ετοιμάζει φράχτες στα σύνορά της με τη Σλοβενία, και η Ουγγαρία έχει ήδη, ως πρώτη διδάξασα, κλείσει τα σύνορά της με την Κροατία και τη Σερβία. Αλλά και πιο βόρεια, η άλλοτε φιλόξενη Σουηδία πλέον στέλνει τον στρατό να «υποδέχεται» τους πρόσφυγες. Οσο για το Βερολίνο, η κυβέρνηση Μέρκελ αποφάσισε να επαναφέρει σε ισχύ τον Κανονισμό του Δουβλίνου που είχε προσωρινά αναστείλει.

Η Γερμανία
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής οι Γερμανοί θα αρχίσουν και πάλι να επαναπροωθούν όλους τους πρόσφυγες (συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από την εμπόλεμη Συρία) πίσω στις πρώτες χώρες υποδοχής-εισόδου, με την Ελλάδα ωστόσο να εξαιρείται από την εν λόγω ρύθμιση.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η διαδικασία της επαναπροώθησης πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε πρακτικό επίπεδο, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πέρασαν πρόσφατα τα γερμανικά σύνορα δεν έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές Αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι για να εξεταστούν οι σχεδόν 1 εκατ. αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ θα χρειαστούν πάνω από 12 μήνες.

Οσα αποφασίζονται βέβαια στο Βερολίνο επηρεάζουν αυτομάτως ολόκληρη την Ευρώπη. Η Γερμανία βρίσκεται άλλωστε στον πυρήνα της τρέχουσας κρίσης υπό δύο έννοιες: ως ο κυριότερος προσφυγικός προορισμός και ως το ισχυρότερο κέντρο αποφάσεων. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να προβληματίζει το γεγονός ότι πλέον πληθαίνουν οι φωνές εντός της Γερμανίας που ζητούν σκληρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα και κλείσιμο των συνόρων.

Μιλώντας προ ημερών στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο πρόεδρος των Γερμανών αστυνομικών, Ράινερ Βεντ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της κατασκευής φράχτη στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας. Ακόμη και εντός της κυβερνώσας παράταξης των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα «κρυφό σχέδιο», υποστηριζόμενο από 188 βουλευτές των CDU-CSU, για την ανέγερση φραχτών στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

«Κατηγορώ» κατά Μέρκελ
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo), ήρθε κι αυτός χθες να πάρει θέση μεταξύ όσων ζητούν να κλείσουν τα σύνορα. Μιλώντας στον ιστότοπο «Spiegel Online», ο Ζιν κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι «ενθάρρυνε τη μετανάστευση», υπερασπίστηκε την Ουγγαρία που έκλεισε τα σύνορά της με φράχτες, και ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας. Ο Γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ωστόσο και κάτι άλλο με το οποίο συμφωνεί η ελληνική πλευρά: ότι η λύση του προσφυγικού βρίσκεται εντός της Τουρκίας, όπου θα μπορούν «να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι πρόσφυγες».

Και ενώ στο Βερολίνο συζητούν για φράχτες, νέοι φράχτες γίνονται πραγματικότητα στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, από τα οποία έχουν περάσει πάνω από 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες τις τελευταίες 25 ημέρες. Η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ μιλάει για «προσωρινά φυσικά εμπόδια» που θα επιτρέπουν την καλύτερη ροή των μεταναστών. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (και μακροβιότερος ΥΠΕΞ της ΕΕ) Ζαν Ασελμπορν προειδοποιεί ότι εάν κλιμακωθεί η περιχαράκωση, η ΕΕ κινδυνεύει ακόμη και με διάλυση μέσα στους επόμενους μήνες.