Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 13:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «σκιώδης» κυβέρνηση από τον Μητσοτάκη για εκλογική εγρήγορση






Με τον κατάλογο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θα απαρτίζουν τη σκιώδη κυβέρνηση, την οποία αποφάσισε να σχηματίσει, επιστρέφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από το Άγιον Όρος, όπου διανυκτέρευσε την Πέμπτη.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έγιναν στο στενό επιτελείο των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ πριν ταξιδέψει στην Αθωνική Πολιτεία αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να ανακοινώσει εντός της ημέρας την αναδιάταξη του κομματικού οργανογράμματος που από καιρό μελετούσε.

Με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, την «εντονότερη εκλογική εγρήγορση του στελεχιακού δυναμικού» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα γίνουν ευρείες αλλαγές στο υφιστάμενο σχήμα των έξι συντονιστών (Χρήστος Σταϊκούρας, Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Θεόδωρος Φορτσάκης) και των 25 τομεαρχών. Υπάρχουν επίσης σκέψεις και για μετακινήσεις στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως) όπως και του εκπροσώπου Τύπου (Γιώργος Κουμουτσάκος).

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις εισηγήσεις του επιτελείου του και έλαβε υπόψιν τις άτυπες αξιολογήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι έτοιμος, όπως λένε συνεργάτες του, να σχηματίσει στην πορεία προς τις εκλογές ένα «νέο αξιόμαχο σχήμα». Όπως διευκρινίζουν «θα έχει τη μορφή της “σκιώδους” κυβέρνησης» και, κατά τα βρετανικά πρότυπα, τα στελέχη που θα το απαρτίζουν «θα παίζουν man to man και woman to woman τους υπουργούς των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Με σαφή επιδίωξη, όπως σημειώνουν, «να φανεί η υπεροχή της ΝΔ και στο επίπεδο των στελεχών».

Από το Μοσχάτο, πάντως, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «η συμμετοχή στη “σκιώδη” κυβέρνηση δεν δίνει πλεονέκτημα συμμετοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Κυριάκος μετά τις επόμενες εκλογές».

«Ταπεινοί προσκυνητές»

Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα, καθώς το πρωί ολοκληρώνεται η 24ωρη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος.  Συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο του Αγίου Όρους.
Στην πλατεία τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης Βαρνάβας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και έξω από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας. Ο κ. Μητσοτάκης προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί και παίρνοντας τον λόγο είπε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσέρχονται «ταπεινοί προσκυνητές» και ζήτησε από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας να προσευχηθούν για όλους τους Έλληνες που περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια.

«Ιδιαιτέρως για εμάς τους Έλληνες, τα δύσκολα αυτά χρόνια, ο Άθως με τα μοναστήρια του αποτελεί τόπο βαθιάς γαλήνης και πνευματικής ησυχίας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τόπο θρησκευτικής κατάνυξης και ανάτασης ψυχής, πηγή παρηγοριάς και φάρο ελπίδας για όλους τους Ορθοδόξους».

«Δεν ήρθαμε σήμερα κοντά σας ως πολιτικοί για να μιλήσουμε με λόγια πολιτικά, αλλά ως Έλληνες πολίτες και πιστοί για να Σας απευθύνουμε λόγους καρδιάς», συνέχισε. «Είμαστε δίπλα Σας, στο πλευρό σας για όλα. Γιατί η Αθωνική Πολιτεία, το περιβόλι της Παναγίας μας με την ανεξάντλητη πνευματικότητά του μας καθιστά όλους υπόχρεους και υπόλογους απέναντί του».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τα γραφεία της Ιεράς Κοινότητας για το παραδοσιακό κέρασμα, ενώ είχε συζήτηση με τα μέλη της, από τα οποία ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία και κατόπιν παρακάθισε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του. Στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας επισκέφθηκε τις μονές Ιβήρων και Σταυρονικήτα και κατέληξε στη μονή Ξενοφώντος, όπου διανυκτέρευσε, τιμώντας και την τεσσαρακοστή επέτειο της ηγουμενίας του Ηγουμένου Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού.

 

 

Πηγή: protothema.gr