Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 07:49
Αθλητικά

Μουντιάλ: Ημέρες 1998 ζει η Γαλλία






Δώδεκα χρόνια μετά τον χαμένο τελικό της Γερμανίας κόντρα στην Ιταλία με την κουτουλιά του Ζιντάν και 20 μετά το μοναδικό τρόπαιό της στο Παρίσι απέναντι στη Βραζιλία με τo θρίλερ Ρονάλντο, η Γαλλία και ο Ντεσάμπ επιστρέφουν για να διεκδικήσουν το δεύτερο τρόπαιό τους σε παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι «τρικολόρ» με γκολ του Ουμτιτί «λύγισαν» το Βέλγιο με 1-0 και περιμένουν πλέον τον αντίπαλό τους για το ματς της χρονιάς την Κυριακή στη Μόσχα.

Σε ένα α΄ ημίχρονο με πολλές ευκαιρίες, το Βέλγιο παρουσιάστηκε πιο δυναμικό, κερδίζοντας τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, αλλά η Γαλλία είχε την ποιότητα να δημιουργήσει πιο κλασικές ευκαιρίες.

Προτού συμπληρωθούν τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα, οι «τρικολόρ» έγιναν επικίνδυνοι με την όμορφη προσωπική ενέργεια του Εμπαπέ από τα πλάγια. Ο 19χρονος με συρτή σέντρα θέλησε να βρει τον Γκριεζμάν, όμως εκείνος δεν κατάφερε να σουτάρει. Στη συνέχεια, το Βέλγιο κοντρόλαρε τον ρυθμό του αγώνα με κοντινές πάσες στον χώρο του κέντρου, αλλά η Γαλλία απείλησε στην αντεπίθεση. Στο 13΄, ο Πογκμπά έκανε μια υπέροχη ντρίπλα και κάθετη πάσα στον Εμπαπέ, όμως εκείνος δεν κατάφερε να προλάβει την μπάλα. Η απάντηση από τους «κόκκινους διάβολους» ήρθε στα αμέσως επόμενα λεπτά. Στο 15΄, η πάσα του Ντε Μπρούινε βρήκε υπέροχα τον Αζάρ, ο οποίος σούταρε λίγο άουτ. Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα ο Αζάρ έγινε ξανά απειλητικός, αλλά το σουτ του βρήκε στο κεφάλι του Βαράν και πέρασε κόρνερ. Η πολιορκία στην εστία του Γιορίς δεν σταμάτησε εκεί. Στο 22΄, το κόρνερ του Τσαντλί έφερε κόσμο στην περιοχή των Γάλλων, και ο Αλντερβάιρελντ με σουτ λίγο έλειψε να κάνει το 1-0, με τον τερματοφύλακα της Τότεναμ να διώχνει εντυπωσιακά.

Ακολούθησε ένα οκτάλεπτο χωρίς καμία αξιοσημείωτη ευκαιρία, με μονομαχίες στον χώρο του κέντρου κι από κει και μετά η Γαλλία ανέβασε «στροφές». Στο 31΄ προσπάθησε να βρει το πρώτο γκολ της αναμέτρησης, αλλά η κεφαλιά του Ζιρού πέρασε άουτ, ενώ στο 34΄ μετά τη σέντρα του Εμπαπέ, ο Ζιρού δεν κατάφερε να πλασάρει με προβολή χωρίς αντίπαλο. Η ομάδα του Ντεσάμπ επέμεινε αλλά ξανά δεν βρήκε στόχο, με το τετ α τετ του Παβάρ στο 40΄ να σταματά στα χέρια του Κουρτουά.

Μόλις πέντε λεπτά χρειάστηκε η Γαλλία στο δεύτερο ημίχρονο για να ανοίξει το σκορ. Στο 51΄ ύστερα από προσπάθεια του Ζιρού, κέρδισε κόρνερ, ο Γκριεζμάν εκτέλεσε όμορφα με το αριστερό και ο Ουμτιτί με κεφαλιά κέρδισε κατά κράτος τον Φελαϊνί για το 1-0. Στο 56΄ η Γαλλία έφτασε μια ανάσα από το 2-0. Από τη μαγική ενέργεια και πάσα με τακουνάκι του Εμπαπέ, ο Ζιρού βρέθηκε απέναντι από τον Κουρτουά αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει.

Το Βέλγιο ανέβασε «στροφές» και στο 65΄ είχε τεράστια ευκαιρία για την ισοφάριση. Μετά τη σέντρα του Μέρτενς, ο Φελαϊνί νίκησε τον Ουμτιτί στον αέρα αλλά η κεφαλιά του έφυγε χιλιοστά άουτ. Η Γαλλία «χτύπησε» το Βέλγιο στις αντεπιθέσεις, και στο 68΄ δημιούργησε καλές προϋποθέσεις για γκολ με την ενέργεια του Εμπαπέ, όμως το τελείωμα της φάσης ήταν απογοητευτικό με το σουτ του Ζιρού να φεύγει πολύ άουτ. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο, το Βέλγιο πίεσε με τις προσπάθειες του Αζάρ, του Ντε Μπρούινε και του Βίτσελ. Στο 81΄ το σουτ του Βίτσελ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Γιορίς και κράτησε το 1-0. Και ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» πίεζαν στις καθυστερήσεις, οι Γάλλοι είχαν δύο ευκαιρίες για να «τελειώσουν» την υπόθεση πρόκριση, όμως ο Κουρτουά στο 90΄+3΄ και 90΄+6΄ είπε το «όχι» σε Γκριεζμάν και Τολισό.

Εντέλει, το Βέλγιο δεν πρόλαβε να εκδηλώσει επίθεση και έτσι η Γαλλία πανηγύρισε την πρόκριση.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λούκας Ερνάντεθ, Πογκμπά, Καντέ, Ματουιντί (85΄ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (83΄ Ν’ Ζονζί).

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Σαντλί (90΄ Μπατσουαγί), Αλντερβέιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Ντεμπελέ (59΄ Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80΄ Καράσκο), Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου.