Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:33
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με το νόμο Παρασκευόπουλου κυκλοφορούν ελεύθεροι 3.000 βαρυποινίτες






Φρικιαστικές δολοφονίες, άγριες ληστείες, βιασμοί, βασανισμοί μέχρι θανάτου. Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη στο νεκροταφείο, αφού πιάστηκε με 37,5 κιλά χασίς και έφαγε 20 χρόνια, πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα έξι από αυτά αποφυλακίστηκε.

Ο Γεωργιανός ληστής που σιδέρωσε την 85χρονη στο κέντρο της Αθήνας και με γροθιές τής έσπασε το σαγόνι, για να της πάρει 50 ευρώ, συνελήφθη με το αποφυλακιστήριο στην τσέπη.

Αναρίθμητες είναι οι απεχθείς ενέργειες των  σεσημασμένων κακοποιών, αλλοδαπών και Ελλήνων, με πολλά χρόνια κάθειρξη, που αποφυλακίστηκαν σκανδαλωδώς εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου. Το νοσηρότερο στην υπόθεση που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα «η χαρά του εγκληματία» είναι ότι μεγάλο ποσοστό αμετανόητων βαρυποινιτών που αδιαφορούν παγερά για την ανθρώπινη ζωή, επέστρεψαν άμεσα στην παραβατική τους δραστηριότητα. Γεγονός που από το 2015 -αφότου ο νόμος για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» εφαρμόστηκε- προκαλεί ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αυξάνει τα παραβατικά περιστατικά, μετά από συνεχή μείωσή τους τα τρία προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις καταγραφές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, τα δυσάρεστα και κλιμακούμενα αποτελέσματα για τη δημόσια ασφάλεια που διαμορφώνονται με ακέραια βαριά ευθύνη του νόμου Παρασκευόπουλου παγιώνονται όσο περνάει ο καιρός. Οι ίδιοι σκληροί κακοποιοί και λαθρέμποροι ναρκωτικών  μπαινοβγαίνουν στις φυλακές, πιάνονται και να ξαναπιάνονται από την Αστυνομία, οδηγούνται πίσω στα σωφρονιστικά ιδρύματα και προλαβαίνουν κάνοντας χρήση του ίδιου νόμου να αποφυλακιστούν και πάλι και να επιστρέψουν στην παράνομη δράση τους. Με πληθώρα αδικημάτων, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, βαριές σωματικές βλάβες και ειδεχθείς ανθρωποκτονίες που βιώνει στην καθημερινότητά του ο ανυπεράσπιστος Ελληνας πολίτης.

Ιδιαίτερη, όμως, ανησυχία και προβληματισμό στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταδικασμένοι σε πολυετή κάθειρξη για βαριά αδικήματα καταστρώνουν στη φυλακή την εγκληματική δράση τους  και πραγματοποιούν τα χτυπήματά τους τις μέρες των αδειών τους. Είναι μια νέα τάση, κάτι σαν «εγκληματικές εκδρομές», που φουσκώνει ολοένα περισσότερο.

Προφανώς οι συγκεκριμένοι κακοποιοί δεν βγαίνουν με άδειες για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά για να υλοποιήσουν τα προμελετημένα σχέδια που έχουν εκπονήσει στα κελιά τους και στη συνέχεια επιστρέφουν σε αυτά για να λουφάξουν. Γεγονός που δυσκολεύει τις  διωκτικές αρχές  να εξιχνιάσουν τις υποθέσεις αφού οι κακοποιοί μετά από κάθε επίθεση βρίσκονται πάλι πίσω από τα κάγκελα. Πρόκειται για μία ακόμη διευκόλυνση που χάρισε ο νόμος Παρασκευόπουλου σε βαρυποινίτες. Μεταξύ άλλων, ευεργέτησε και τον 11 φορές καταδικασμένο σε ισόβια κατά συρροή δολοφόνο Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έκανε χρήση του προνομίου της άδειας, καθώς νόμος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κατάργησε με το πρώτο κιόλας άρθρο του τις φυλακές «τύπου Γ». Δηλαδή τα υψίστης ασφαλείας καταστήματα κράτησης στα οποία θα κρατούνταν καταδικασμένοι για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία και άλλοι βαρυποινίτες, με κριτήριο την επικινδυνότητά τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας. Ωστόσο, χάρη στις κραυγαλέα ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και τη σύμφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, αρκετοί κακοποιοί μετά από  ένα σύντομο πέρασμα πίσω από τα σίδερα βγήκαν έξω και αμεταμέλητοι ξαναρίχτηκαν στη βαριά εγκληματική παρανομία.

Εκτελεστής με άδεια

Ο Ιμπραήμ Καστριότ που δολοφόνησε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο κυκλοφορούσε μεν ελεύθερος γιατί παραβίασε την άδεια που πήρε από τη φυλακή, όμως και αυτός είχε προλάβει να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο καταζητούμενος συνεργός του, ο 30χρονος Ενο Μάτα, είχαν αποφυλακιστεί το 2015. Ο 32χρονος Αλβανός που έχει ομολογήσει τη δολοφονία,  παρότι είχε καταδικαστεί κατά συγχώνευση σε 25 χρόνια κάθειρξη για βιασμούς και ληστείες, είχε αποφυλακιστεί το 2015, με τον νόμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης επειδή είχε εκτίσει τα 2/5 της ποινής του. Αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό και απελάθηκε στην Αλβανία. Γύρισε όμως και ξαναρίχτηκε στη μαφιόζικη δράση. Επιπλέον, του δόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου πενθήμερη άδεια από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας χωρίς να προσμετρηθεί ότι είχε προχωρήσει σε νέα αδικήματα, είχε επιστρέψει παράνομα στη χώρα, δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία της διεύθυνσής του και φυσικά υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να παραβιάσει την άδειά του. Ψιλά γράμματα. Δεν επέστρεψε ποτέ από την άδεια και εκτέλεσε εν ψυχρώ τον άτυχο δικηγόρο.

Βγήκε το 2017 αντί για το 2035

Το μεσημέρι της 27ης Ιουνίου του 2014 τέσσερις Αλβανοί ληστές, ανάμεσά τους και ο 43χρονος Illy Muca, φορώντας κουκούλες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και κρατώντας στα χέρια καλάσνικοφ φτάνουν με κλεμμένο αυτοκίνητο στην Αρχαία Ολυμπία. Μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, σηκώνουν τα όπλα, πυροβολούν στον αέρα και αφού σπάνε με βαριοπούλες την τζαμαρία κεντρικού κοσμηματοπωλείου, εισβάλλουν σε αυτό. Με τις καπνισμένες κάννες των καλάσνικοφ ακινητοποιούν τον ιδιοκτήτη, ανοίγουν τις προθήκες και αρπάζουν κοσμήματα αξίας 112.000 ευρώ. Στη συνέχεια αναγκάζουν τον κοσμηματοπώλη να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο και παίρνουν 8.500 ευρώ. Με τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2014 ο 43χρονος Αλβανός στη δίκη που γίνεται τον Μάιο του 2016 καταδικάζεται σε 24 χρόνια κάθειρξη, τα οποία γίνονται 20 στο Εφετείο. Τελικά, αν και θα έπρεπε, σύμφωνα με την ποινή που του επιβλήθηκε ο ληστής να βγει από τα σίδερα τον Νοέμβριο του 2035, έφυγε σαν κύριος τον Σεπτέμβριο του 2017, «συνέπεια ευεργετικού υπολογισμού 800 ημερών λόγω αναπηρίας, βάσει του νόμου 4 Παρασκευόπουλου και αναστολή του υπολοίπου της ποινής του». Οι πληροφορίες λένε ότι η αναπηρία του Αλβανού ληστή προέκυψε από έναν τραυματισμό στο πόδι λόγω τροχαίου ατυχήματος λίγες ημέρες προτού συλληφθεί.

Το φιάσκο της ντουλάπας

Οι δράστες που εισέβαλαν σε σπίτι στο Παλαιό Φάληρο την περασμένη άνοιξη έγιναν γνωστοί ως οι «ληστές της ντουλάπας», αφού όταν έγιναν αντιληπτοί, ο ένας κρύφτηκε στην ντουλάπα, παρέμεινε για πολλές ώρες,  πέρασε από τους υποτιθέμενους ελέγχους των αστυνομικών και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Ο πρώτος που συνελήφθη, ο 40χρονος Ρώσος Ιγκόρ Γκουσέφ, αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό στις 23 Ιουλίου του 2015. Απασχολούσε τις Αρχές με συλλήψεις και καταδίκες για σωρεία ληστειών και αποδράσεις από τις 14 Φεβρουαρίου του 1996. Είχε διαπράξει 36 ληστείες ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, στην προσπάθεια να διαφύγει  με τους συνεργούς του, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν περαστικό και τη 12χρονη κόρη του.  Ο δεύτερος, ο Μολδαβός Μικαέλ Γκενόφ, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση από τον 5ο όροφο στο κενό, είχε κατηγορηθεί από το 2006 για σειρά ανθρωποκτονιών καθώς πρωταγωνίστησε σε ληστεία κοσμηματοπωλείου στην Καλλίπολη του Πειραιά δολοφονώντας εν ψυχρώ τον ιδιοκτήτη και έναν περιπτερά που έτρεξε να βοηθήσει. Τελικά, στις 24 Αυγούστου του 2015 αποφυλακίστηκε και αυτός με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ενώ στις 20 Νοεμβρίου πέρυσι κατηγορήθηκε εκ νέου για απόπειρα κλοπής. Ωστόσο, παρά το βεβαρυμένο παρελθόν του, δεν προφυλακίστηκε, αλλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο τρίτος του κουαρτέτου των ληστών, ο 35χρονος Αρμένιος Αραμαΐς Μπαγκντασαριάν, μπαινόβγαινε στις φυλακές από το 2009  και παρότι με βεβαρυμένο παρελθόν κατά τη διάρκεια της ληστείας κυκλοφορούσε ελεύθερος. Για τον άγνωστο τέταρτο οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν να ανήκε και αυτός στο «σωματείο» των ευνοημένων αποφυλακισθέντων του ίδιου νόμου.

Οι βασανιστές της Υδρας
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ευνοημένων κακοποιών από τον διαβόητο νόμο είναι αυτή του βασανισμού μέχρι θανάτου του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα στις 16 Αυγούστου 2015, προκειμένου να του αρπάξουν τις εισπράξεις της ημέρας. Μοιάζει απίστευτο, όμως στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς αποφυλακίστηκαν οι δύο από τους επτά Γεωργιανούς ληστές που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον άτυχο άνδρα. Οι δύο σκληροί ληστές εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για να πετάξουν στην ελευθερία και να «αναβαθμίσουν» την εγκληματική τους δράση. Μάλιστα, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς έχοντας τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σκληροί και αμετανόητοι ήταν. Ο 30χρονος Ιγκόρ Τσακμάζοφ και ο 34χρονος Ιρακλί Κατζάτζεφ είχαν αποφυλακιστεί πριν από λίγες εβδομάδες: συγκεκριμένα ο πρώτος στις 14/7/2015 από το Κατάστημα Κορυδαλλού, όπου φυλακίστηκε στις 27/11/2012 για κλοπές, και ο δεύτερος από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων στις 9/6/2015, όπου βρισκόταν από τις 22/11/2012 για κλοπές και ληστείες, ενώ τους συνόδευε η υποσημείωση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά. Πέρα από τους δύο, και οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες μπαινόβγαιναν στις φυλακές, κανείς τους δεν είχε εργασία και μόνιμη κατοικία, ενώ οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε ότι μετά την Υδρα θα συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και τις Σπέτσες.

Δολοφόνος εσωτερικού – εξωτερικού  
Σοβαρές ευθύνες από το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα ζητά η Γερμανία για την περίπτωση του νεαρού Αφγανού μετανάστη που βίασε και δολοφόνησε 19χρονη φοιτήτρια πετώντας μάλιστα το πτώμα της στον ποταμό Ντρέισα της πόλης Φράιμπουργκ πριν από μερικούς μήνες. Ο αλλοδαπός λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2013, είχε επιτεθεί σε 20χρονη φοιτήτρια στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας και προκειμένου να της αρπάξει την τσάντα την πέταξε στα βράχια από ύψος πολλών μέτρων τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Ο Αφγανός κακοποιός συνελήφθη, δήλωσε στις ελληνικές αρχές ότι ήταν 17 χρόνων και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Στις ελληνικές φυλακές παρέμεινε για περίπου 30 μήνες και στις 31 Οκτωβρίου του 2015 κάνοντας φυσικά χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκε. Στη συνέχεια, πήγε στη Γερμανία για να συνεχίσει την εγκληματική του δράση στην πιο ακραία μορφή της με στόχο νεαρές φοιτήτριες.

«Διαβατήριο» για φονιάδες   
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για σωρεία βαρύτατων αδικημάτων. Στα χαρτιά του εμφανιζόταν η επισήμανση ότι είχε κριθεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνος, όμως τελικά και αυτός με «διαβατήριο» τον νόμο Παρασκευόπουλου πέταξε στην ελευθερία και βούτηξε πάλι στην παρανομία. Ο 40χρονος σήμερα Γεωργιανός Ρομπέρτο Σαχακιάν αποφυλακίστηκε στις 7 Αυγούστου του 2015 και με το που συμπλήρωσε έναν μήνα εκτός φυλακής πρωταγωνίστησε σε φρικτό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε νεαρό κοσμηματοπώλη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο 27χρονος Θεόδωρος Παπαδόπουλος βρισκόταν στο κατάστημά του μαζί με την 54χρονη μητέρα του όταν εισέβαλε ο Γεωργιανός ληστής, ο οποίος, αφού πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, στη συνέχεια ζήτησε από τον κοσμηματοπώλη να του βάλει στον σάκο που κρατούσε κοσμήματα αξίας περίπου 20.000 ευρώ. Ο νεαρός έκανε το λάθος να αντισταθεί και τότε ο ληστής τον πυροβόλησε δύο φορές στην κοιλιά τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε, ενώ ο Σαχακιάν συνελήφθη μετά από καταδίωξη.

Ληστής και ντίλερ ναρκωτικών
Πριν από οκτώ μήνες η Ασφάλεια συνέλαβε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε όλη την Ελλάδα. «Εγκέφαλος» ένας γνωστός των αστυνομικών, ο Αλβανός Σαντέρ Πεμάι, τον οποίο η Ασφάλεια συνέλαβε τον Φεβρουάριο του 2010 γιατί μαζί με τον Αλβανό ληστή Μαριάν Κόλα στη διάρκεια ληστείας στον Βύρωνα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν σοβαρά δύο αστυνομικούς. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 χρόνων, όμως στην Ελλάδα οι ποινές των δικαστηρίων ποτέ δεν εκτίονται ολόκληρες και έτσι ο συγκεκριμένος κακοποιός την άνοιξη του 2015 αποφυλακίστηκε. Δεν συμπλήρωσε δύο χρόνια ελεύθερος, όταν και πάλι συνελήφθη, αυτή τη φορά ως «εγκέφαλος» σε εγκληματική οργάνωση που έριχνε ναρκωτικά στις πιάτσες της Αθήνας.

Ενας από τους πιο σκληρούς ληστές με βαρύ παρελθόν που έστηνε καρτέρι στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης, λήστευε και ξυλοκοπούσε άγρια ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα πολλά από τα θύματά του να καταλήγουν στην Εντατική, κυκλοφορούσε ελεύθερος έχοντας κάνει χρήση του νόμου Παρασκευοπούλου. Ο γεννημένος στη Νιγηρία 32χρονος Amechi Prince πραγματοποίησε 14 άγριες επιθέσεις σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών, τους οποίους εντόπιζε σε τραπεζικά υποκαταστήματα την ώρα που σήκωναν χρήματα, τους ακολουθούσε και μόλις έμπαιναν στις πολυκατοικίες ορμούσε, τους έσπαγε στο ξύλο και άρπαζε τις λιγοστές αναλήψεις τους εγκαταλείποντας αιμόφυρτα τα θύματά του.
Μάλιστα, έστειλε τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες στην Εντατική με βαριές κακώσεις, μία εκ των οποίων δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή. Ο Νιγηριανός ληστής είχε ξανασυλληφθεί το 2013 και είχε καταδικαστεί σε ποινή 10 ετών για παρόμοια αδικήματα. Το 2016, όμως, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, βγήκε έξω και συνέχισε τη δράση του.

Πηγή: protothema.gr