Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 14:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε για να διακοπεί η δίκη των μαύρων ταμείων της Siemens






Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα άνοιξε σήμερα, μετ εμποδίων, η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της σύμβασης Siemens -ΟΤΕ γνωστή ως σύμβαση «8002» καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ωστόσο, το φιάσκο του περασμένου καλοκαιριού, με την μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος που οδήγησε στην αναβολή της δίκης δεν στάθηκε όπως όλα δείχνουν ικανό να γίνει καλύτερος συντονισμός . Έτσι,  η διαδικασία και πάλι μπλόκαρε καθώς η δικαστική αίθουσα, η οποία ορίστηκε για να φιλοξενήσει τη δίκη, αποδείχθηκε μικρή με αποτέλεσμα να αναζητούν νέα.

Την ίδια ώρα μια από τις δικαστίνες που βρίσκεται πάνω στην έδρα δήλωσε κώλυμα και τώρα πρέπει να αντικατασταθεί. Ο λόγος αυτός , μάλιστα, οδήγησε στην διακοπή της δίκης για τις 6 Μαρτίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, με τον πρόεδρο να δηλώνει αδυναμία συγκρότησης του δικαστηρίου.

Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων και από ποιούς.

Παρών στο δικαστήριο έδωσε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων, ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Ηλίας Γεωργίου, οι επιχειρηματίες Ιω. Λέτσας και Βασ. Τυρογαλάς, αλλά και οι πρώτοι μάρτυρες κατηγορητηρίου, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου και ο καταδικασθείς πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας.

Αντίθετα, απόντες είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος εκπροσωπείται από συνήγορο υπεράσπισης, ο Χρήστος Καραβέλας, που παραμένει καταζητούμενος, αλλά και το τραπεζικό στέλεχος Φάνης Λυγινός (που εκπροσωπείται) ενώ υπήρξαν κατηγορούμενοι οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.

Παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση έχει καταθέσει το ελληνικό δημόσιο για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη για το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ , ένας  πολίτης μέλος ΔΣΑ αλλά το υπό σύσταση Σωματείο Ένωση Προσώπων Πολιτών το οποίο εκπροσωπείται από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κάποιοι πολίτες που θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία αφού διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διεξαγωγής δίκης κατήγγειλε παράλληλα «πλήρη έλλειψη θέλησης του δημοσίου και της δικαιοσύνης να εκδικαστεί η υπόθεση.

«Υπάρχει συμπαιγνία να μην εκδικαστεί η υπόθεση ενώ υπάρχουν πλέον και θέματα παραγραφής» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου στην υπόθεση παρατήρησε: «Δεν μπορεί να είναι εθνικός εισαγγελέας η κυρία Κωνσταντοπούλου για να ακουστεί μέλος του ακροατηρίου να σχολιάζει: «Τσοβόλα δώστα όλα».