Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 21:51
Τοπικά

Μεγαλοπρεπής η εορτή του Αγίου Νικολάου στον Βόλο (εικόνες)

Με την δέουσα λαμπρότητα ο Βόλος τίμησε τον Πολιούχο του Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο των θαλασσών και προστάτη των ναυτικών μας, με επίκεντρο του εορτασμού τον πάνσεπτο και περικαλλή Μητροπολιτικό του Ναό.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλειάδος Κληρικών μας και μεγάλου πλήθους πιστών, που συνέρρευσαν, παρά το δριμύ ψύχος, για να προσκυνήσουν την ιερά Εικόνα και το ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου.
 
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «ο Άγιος Νικόλαος είναι ο μέγας θησαυρός του Μητροπολιτικού μας, Ναού, της πόλεως και της Μητροπόλεώς μας, αφού το ιερό του Λείψανο είναι ανάμεσά μας. Ο υμνωδός αποδίδει την τιμή στον Άγιο ως νίκη του λαού, που είναι μια μεγάλη αλήθεια, που διασώσει την ουσία της πίστεώς μας. Ο Άγιος αναδείχθηκε μέσα από τον λαό του Θεού κι όχι απλώς γίνεται ένας άνθρωπος πιστός, αλλά εφαρμόζει το Ευαγγέλιο στη ζωή του, με αποτέλεσμα να εκτιμηθεί από όλους και να καταστεί Επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας. Είναι η εποχή που υφίστανται ακόμα οι διωγμοί κι εκείνος διέρχεται μέσα απ’ αυτούς τους πειρασμούς, χωρίς να φθάσει μέχρι το Μαρτύριο και αξιώνεται να δει την αλλαγή στην ιστορία της Εκκλησίας».
Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην αίρεση του Αρείου, που εμφανίστηκε μετά τους διωγμούς, «ως διαιρετική ενέργεια του διαβόλου και αντιμετωπίστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, πρωταγωνιστής της οποίας αναδείχθηκε ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος αν και ήταν εικόνα πραότητος, ράπισε τον Άρειο, για ν’ αποδείξει πως είναι αυτός που εκπροσωπεί το ψεύδος… Ως Επίσκοπος, ο Άγιος γίνεται πρότυπο στα έργα της αγάπης… Τελώντας την Ευχαριστία, έχει πλήρη συνείδηση ότι τελεί έργο του λαού, της εκκλ/κής κοινότητας, ένα έργο που καλούμαστε να ζούμε σε κάθε Θεία Λειτουργία…».
Σε άλλο σημείο, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας παρατήρησε ότι «ο Άγιος, σε μια εποχή βίας, αντιτάσσει το χάρισμα της πραότητας και της ειρήνης, απαντώντας στη βία με την ταπεινή αγάπη, που πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε Χριστιανό. Ακολουθεί μια πορεία ασκητική και απαντά στην απληστία της εποχής του με την εγκράτειά του και γίνεται αυθεντικό παράδειγμα προς μίμηση. Αγωνίζεται για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρεμβαίνει στον αυτοκράτορα για την άρση των αδικιών. Αυτός είναι ο Άγιός μας και δική μας η νίκη, γιατί ο Άγιος Νικόλαος ανήκει σε όλους, όπως και ο κάθε Άγιος. Και η αγιότητα μας αφορά όλους, γι’ αυτήν είμαστε πλασμένοι, και γι΄ αυτό νικούμε κάθε φορά. Και σήμερα στη δύσκολη εποχή μας, έχουμε να πολεμήσουμε την αθεΐα, που ύπουλα δουλεύει και θέλει να καθιερωθεί και επιδιώκει, τους τελευταίους αιώνες, μέσα από τον Διαφωτισμό, που έφερε δήθεν δικαιώματα, δήθεν με την επιστήμη του 19ου αι., που ήθελε να εξορίσει τον Θεό από την ζωή των ανθρώπων, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τον 20ό αι., που έφερε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, με τον 21ο αι. της πληροφορίας, που γίνεται τραγικός, με τρομοκρατία, βία, απληστία. Απέναντι σε όλα αυτά η Εκκλησία απαντά με τη νίκη του λαού της, χάρη στους Αγίους Της, αντιτάσσει την ενότητα της Ευχαριστίας, την αληθινή δικαιοσύνη, την ασκητική εγκράτεια, που μοιράζεται και παιδαγωγεί».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «αυτή είναι η Εκκλησία μας σήμερα, που συνεχίζει το έργο του Αγίου μας και μας καλεί να γίνουμε μιμητές του. Όλοι εμείς που ζούμε στην πόλη του καλούμαστε να κρατήσουμε ως δώρο Θεού την ενότητά μας στην Ευχαριστία, την ειρήνη των ψυχών μας και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε, με αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά και θυσία…».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του εκτελούντος χρέη Δημάρχου κ. Θάνου Θεοδώρου, του Προέδρου του ΟΛΒ κ. Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Λάζαρου Γαϊτάνη, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστικών, Λιμενικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη την πανέμορφη παραλία του Βόλου, όπου τελέστηκε δέηση και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό. Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «η γιορτή αυτή είναι πρόσκληση για μια αναμέτρηση με τον Άγιο Νικόλαο, για ν’ αξιολογήσουμε την πραγματικότητα του εαυτού μας· ν’ αναμετρηθούμε με την πίστη του, για να δούμε το μέγεθος της δικής μας πίστης· ν’ αναμετρηθούμε με την αγιότητα και την πραότητά του, για να διαπιστώσουμε αν έχουμε απαρνηθεί τη βία, το μίσος και την κακία· ν’ αναμετρηθούμε με την ασκητικότητά του, για να δούμε αν απαρνηθήκαμε την αυταρέσκεια και την απληστία της εποχής μας… Ο Άγιός μας είναι σήμερα τόσο επίκαιρος όσο ποτέ, γιατί ζούμε σε μια εποχή, όπου συχνά χάνεται η πίστη στο Θεό και, κατά συνέπεια, και στους ανθρώπους. Κυριαρχεί η ατομικότητα και η περιφρόνηση του συνόλου. Έπρεπε να έρθει η κρίση για να μάθουμε, επιτέλους, να μοιραζόμαστε. Στην εποχή μας η τρομοκρατία κυριαρχεί στον κόσμο, γεγονός τραγικό για τον αιώνα μας και αναζητούμε εναγωνίως την ειρήνη. Ο Άγιος μάς δείχνει τί σημαίνει ταπεινή αγάπη, προσφορά και θυσία. Γι΄ αυτό, ελάτε να ξεφύγουμε από τα πρόσκαιρα, τους εφήμερους φωτισμούς και να μάθουμε τί σημαίνει αληθινή και ουσιαστική ζωή, εμπιστοσύνη στο Θεό και στους ανθρώπους, ελευθερία, μέσα από τη μετάνοια, αγάπη και προσφορά. Μας προτρέπει να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, να συναντήσουμε τον Χριστό στο πρόσωπο του αναγκεμένου, του ξένου, του φτωχού, του άλλου, διαμορφώνοντας μια κοινωνία ενότητας, κατά το πρότυπο της Εκκλησίας μας..». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε του Κληρικούς μας, για το έργο που επιτελούν, με αγάπη και φρόνημα θυσιαστικό , αλλά και τον λαό μας, για τον αγώνα του να κρατήσουμε την τοπική μας κοινωνία όρθια σε καιρούς κρίσης.