Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 02:24
Τοπικά

Μεγάλη συγκέντρωση στον Βόλο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας [photos]






Διαδήλωσαν ειρηνικά πολλές εκατοντάδες Βολιώτες σήμερα στην παραλία της πόλης για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο Βόλος έδωσε δυναμικό παρών στον κύκλο συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 24 πόλεις για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Ο μεγάλος αριθμός Βολιωτών που συγκεντρώθηκαν στην παραλία, κρατώντας ελληνικές σημαίες, διαδήλωσαν με παλμό και δυναμικά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Το σημερινό συλλαλητήριο, που τελούσε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος, διοργάνωσε ο Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος», με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Α.Π.Θ. και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αθανάσιο Καραθανάση, ο οποίος είναι Βολιώτης.

Ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αθανάσιος Καραθανάσης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε με στοιχεία για το τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η εκχώρηση οποιουδήποτε ονόματος στα Σκόπια που να περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Τόνισε ότι είναι δικαίωμα ενός έθνος να αυτοπροσδιορίζεται, «όμως αυτός ο αυτοπροσδιορισμός δεν πρέπει να βασίζεται σε ψευδώνυμα ονόματα, σε κλεμμένη ιστορία. Δεν μπορεί ο γείτονας λαός αυτού του έθνους, δηλαδή η Ελλάδα να δεχθεί την κλοπή της ιστορίας, των θησαυρών του και δεν μπορεί να εκχωρήσει ένα όνομα, το οποίο πολιτικοί λόγοι του παρελθόντος των Ελλήνων κοιμωμένων και σιωπώντων να δεχθεί αυτή την κλοπή. Για φανταστείτε τώρα να μιλούν για ιστορία της Μακεδονίας. Ποια θα είναι η ιστορία της Μακεδονίας, η ιστορία των Σκοπιανών ή η αληθινή ιστορία της Μακεδονίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Ναι στον αυτοπροσδιορισμό ενός έθνους, όχι όμως να στηρίζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες» επισήμανε. Επιπλέον ανέφερε ότι η όλη ιστορία με την ονομασία Μακεδονία ξεκίνησε το 1945 με τον Τίτο, ο οποίος επιθυμώντας να υλοποιήσει τα δικά του πολιτικά σχέδια, βρήκε ένα λαό που είχε ρευστή εθνική συνείδηση και τους ονόμασε Μακεδόνες. Τους άρεσε αυτό το όνομα και από τότε ζουν σε ένα ψέμα. Τους λυπάμαι».

Επισήμανε ότι η παραλία θα έπρεπε να είναι κατάμεστη γιατί αυτό το θέμα αφορά όλη τη χώρα και η παρουσία του κόσμου θα είναι καθοριστική ώστε οι κυβερνώντες και η αντιπολίτευσης να καταλάβουν ότι μόνο τα συμφέροντα της χώρας πρέπει να φροντίζουν και όχι τα δικά τους πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.

Τη σημερινή εκδήλωση πλαισίωσαν, επίσης, το χορευτικό του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, με παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας.