Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 05:50
Τοπικά

Μείωση μισθών 35% ζητά η Lafarge






«Ψυχρολουσία» για τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση που έγινε στην Αθήνα με όλα τα σωματεία του Ομίλου, oι εκπρόσωποι της Lafarge-Holcim ζήτησαν μείωση 35% στους βασικούς μισθούς, επικαλούμενοι μείωση κερδών και τζίρου.

Ειδικότερα η πρόταση που απορρίφτηκε από τα σωματεία περιλαμβάνει μείωση βασικών μισθών και ημερομισθίων κατά 35% και κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης αδείας (12,5 ημερομίσθια).

Η πρόταση του Ομίλου απορρίφτηκε αμέσως από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές όλων των σωματείων να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόταση από το προσωπικό των τσιμεντοβιομηχανιών της ΑΓΕΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογη πρόταση πριν από λίγες μέρες έγινε από τη διοίκηση του ΤΙΤΑΝΑ στα οικεία σωματεία της «ανταγωνίστριας» στην ΑΓΕΤ, ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Τσιμεντεργατών Ελλάδος, που εκτιμά ότι πρόκειται για συντονισμένη κίνηση εκ μέρους των ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών, ώστε να «ψαλιδιστούν» οι αποδοχές των τσιμεντεργατών, οι οποίοι μέχρι σήμερα σε σχέση με άλλους κλάδους, έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες.

Αυτό που επίσης εκτιμάται, είναι πως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος, μέχρι τελικά οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη.

Τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζητούν διετή σύμβαση με αύξηση 1% στους βασικούς μισθούς κάθε χρόνο, αύξηση 10% στα σχολικά επιδόματα κ.ά.

Ανακοίνωση των σωματείων

Μετά την άκαρπη πρώτη συνάντηση, τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής εξέδωσαν ενημερωτική ανακοίνωση προς τα μέλη τους – εργαζόμενους, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

«Η ομόφωνη απόφαση των σωματείων που κατατέθηκε στη Διοίκηση είναι να παραμείνουμε στον διάλογο να συνεχίσουμε τη διαβούλευση μόνο αν αποσυρθεί η πρόταση της εταιρείας, και να συνεχίσουμε με βάση των αιτήματα που έχουν καταθέσει τα σωματεία.

Στην πιο δύσκολη στιγμή για το μέλλον των εργαζομένων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά κυρίως με έμπρακτη και ειλικρινή διάθεση να παραμείνουμε ισχυροί, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και αντίξοο εργασιακό περιβάλλον που δημιούργησαν οι νόμοι των εκφραστών των μνημονίων και της δήθεν ανάπτυξης, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι εμείς θα επιμένουμε και θα παραμένουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Προσδοκούμε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων χωρίς να φοβόμαστε τα αποτελέσματα, τα οποία θα παλέψουμε να είναι προς το μέγιστο συμφέρον μας και χωρίς να δημιουργούν αβεβαιότητες και κινδύνους. Οι όποιες αποφάσεις θα είναι προϊόν συνολικών αποφάσεων όλων των εργαζομένων και των Δ.Σ.

Η πρώτη συνάντηση έκλεισε συμφωνώντας και τα δυο μέρη για νέα ημερομηνία συνάντησης, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τα σωματεία Βόλου, Αλιβερίου, Δραπετσώνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.