Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:01
Κόσμος

Μακελειό στο Τέξας: Μαθητής άνοιξε πυρ σε λύκειο – Οκτώ νεκροί

Ο δράστης συνελήφθη  – Εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών πυροβολώντας αδιακρίτως   – Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Το μήνυμα του Τραμπ – Το 22ο μακελειό σε σχολείο σε μόλις 5 μήνες
 Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο λύκειο Santa Fe του Τέξας.





Ο δράστης, που φέρεται να είναι μαθητής και  έχει συλληφθεί, εισέβαλε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) στην αίθουσα των καλλιτεχνικών πυροβολώντας, αρχικά μία μαθήτρια στο πόδι και στη συνέχεια αδιακρίτως.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις, Εντ Γκονζάλες επιβεβαίωσε στο Twitter ότι το περιστατικό έχει λήξει, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα.

Live εικόνα από το σημείο του μακελειού:

Ο υποδιευθυντής του λυκείου, δρ. Κρις Ρίτσαρντσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένοπλος μέσα στο σχολείο και ότι συνελήφθη.

«Κάναμε μία εξαιρετική δουλειά, βγάζοντας τους μαθητές με ασφάλεια έξω από το κτίριο και τους παραδώσαμε στους γονείς τους και αυτό είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Santa Fe είχε επισημάνει ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει η ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι όλοι οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

Ήταν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.

Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Τουλάχιστον τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του πανεπιστημίου, και στις εικόνες διακρίνεται ένας τραυματιοφορέας με φορείο να κατευθύνεται προς ένα από αυτά.

Τραυματίες μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τέξας στο Γκάλβεστον, σύμφωνα με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

«Χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας, μετά ακούσαμε πυροβολισμούς»

Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.

«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.

Η 16χρονη MaKenna Evans, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα της γεωμετρίας, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Αρχικά ακούσαμε τη σειρήνα πυρασφάλειας. Όταν οι μαθητές βγήκαν έξω, ο διευθυντής είπε σε όλους να τρέξουν», ανέφερε.

Η Έβανς πρόσθεσε ότι κάποιοι μαθητές κρύφτηκαν πίσω από ένα κτίριο στο δρόμο που βρίσκεται το σχολείο.

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ

Στο νέο μακελειό που συγκλονίζει τις ΗΠΑ αναφέρθηκε σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τέξας. Οι πρώτες αναφορές δεν φαίνονται καλές. Ο Θεός να βοηθήσει όλους!», ανέφερε.