Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:38
Κόσμος

Μακελειό στην Αίγυπτο:Επίθεση σε Χριστιανούς Κόπτες – 26 νεκροί






Νέο λουτρό αίματος προκάλεσαν ισλαμιστές στην Αίγυπτο, με στόχο Κόπττες Χριστιανούς.

Ένοπλοι γάζωσαν με οπλοπολυβόλα λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή, κοντά στην πόλη Μίνια, περίπου 245 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου. Από την επίθεση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και άλλοι 26 τραυματίστηκαν. Από την άλλη, αξιωματούχοι της εκκλησίας μιλούν για 35 νεκρούς από επίθεση 8 ενόπλων που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, αριθμό τον οποίο μεταφέρει και το Al Jazeera.

Τοπικά μέσα αναμεταδίδουν δηλώσεις του επισκόπου Αραμέια, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία της Κοπτικής Εκκλησίας, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Πηγή της Κοπτικής Εκκλησίας δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ότι η προσκυνηματική εκδρομή οργανώθηκε ειδικά για παιδιά και ότι μόνον τρία επέζησαν από την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επίθεση έγινε καθώς οι Κόπτες κατευθύνονταν για να προσευχηθούν στο μοναστήρι. Είπαν πως μασκοφόροι σταμάτησαν τα οχήματα σε έναν δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι και άνοιξαν πυρ. Σύμφωνα με μαρτυρία, οι ένοπλοι αφού σταμάτησν τα οχήματα, ανέβηκαν σε αυτά και άρχισαν να πυροβολούν τους επιβαίνοντες, ενώ ένας από τους δράστες βιντεοσκοπούσε όλη την επίθεση.

Σύμφωνα με τον Κόπτη Επίσκοπο της περιοχής Μαγάγα (που βρίσκεται στην περιοχή της Μίνιας) κ. Αγάθωνα, η επίθεση στρεφόταν εναντίον του λεωφορείου, ενός μινιμπάς και ενός μικρού φορτηγού, που κατευθυνόταν στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ και είχαν ξεκινήσει από το Μπένι Σουέφ.

Οι πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης είναι συγκεχυμένες, με κάποιες να κάνουν λόγο για 8 άτομα και άλλες για 10. Οι δράστες φέρονται να ήταν κουκουλοφόροι και να φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν έκαναν την επίθεση ενώ βρίσκονταν πάνω σε μηχανές ή αυτοκίνητα.

Οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και τους αναζητούν. Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες επιζώντων, επέβαιναν σε μοτοσικλέτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Χαλίντ Μουτζαχίντ, επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Υγείας, Ιμάντ Εντίν Αχμέντ Ραντί, διέταξε τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Arabiya, το λεωφορείο με τους προσκυνητές συνόδευε ένα ακόμη, καθώς και ένα φορτηγό που μετέφερε εργάτες.

 

Eκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σίσι

Ήδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις.

Πάντως, η κοινή γνώμη της χώρας έχει παγώσει άλλη μία φορά σήμερα με το κτύπημα εναντίον των Κοπτών, μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Κυριακής των Βαΐων στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια.

Οι δράστες του νέου αυτού κτυπήματος επιλέγουν άλλη μια φορά μία ημέρα αργίας καθοριστική, καθώς από σήμερα το βράδυ (αύριο τα ξημερώματα) ξεκινάει ο Ιερός Μήνας του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους.

Οι προηγούμενες επιθέσεις έγιναν στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ το πρώτο τρομοκρατικό κτύπημα τον Δεκέμβριο είχε γίνει την ημέρα των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ.

Η επίθεση έρχεται μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στις εκκλησίες στις πόλεις της Τάντα και της Αλεξάνδρειας, το Πάσχα, από το ISIS. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Η κοπτική μειονότητα της Αιγύπτου, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο ενόπλων.

 

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο είχε προειδοποιήσει τη νύχτα της 24ης Μαΐου για επικείμενη, αλλά απροσδιόριστη τρομοκρατική επίθεση.

«Η πρεσβεία έχει γνώση μιας πιθανής απειλής που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του Hassm Group, μιας γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία έκανε λόγο για κάποια απροσδιόριστη ενέργεια απόψε», ανέφερε η ανακοίνωση.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr