Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:26
Τοπικά

Λαμπρές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο. Στην παρέλαση και η ΑΡΓΩ






Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα θα γιορταστεί και φέτος στο Βόλο το ηρωικό έπος του 1940, τιμώντας τη γενιά που με αγώνες και θυσίες δόξασε την πατρίδα, προσθέτοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση στην παραλία της πόλης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη Μαγνησία η υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων ανακοίνωσε το πρόγραμμα του εορτασμού για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που έχει ιδιαίτερα αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ στις 11 π.μ. θα γίνει απότιση φόρου τιμής από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, φορείς και συλλόγους στο Μνημείο Ηρώων στην παραλία του Βόλου.

Αύριο, ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 7.30 π.μ., θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Στις 8 π.μ. θα γίνει η έπαρση της Σημαίας, ενώ στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στις 11.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου και στις 12 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση.

 

Η Αργώ θα κάνει παρέλαση

Σημαιοστολισμένη θα παρελάσει στη θάλασσα κατά μήκος της παραλίας από το κορδόνι προς την κεντρική προβλήτα

Με τη γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα από τα κατάρτια της, η Αργώ ετοιμάζεται να κάνει την πρώτη της παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Οι 50 κωπηλάτες της ντυμένοι με μπλε παντελόνια και λευκά πουκάμισα θα τραβήξουν κουπί από το κορδόνι προς την κεντρική προβλήτα, το σημείο πρόσδεσης του ιστορικού πλοίου, ακολουθώντας αντίθετη – σε σχέση με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από ξηράς – πορεία δια θαλάσσης.

Η Αργώ θα παρελάσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης. Στη θάλασσα, στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδας, θα υπάρχει κορδέλα, την οποία η Αργώ θα… κόψει περνώντας, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο, τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και επετειακές γιορτές με στόχο την προβολή της μυθικής ιστορίας της στα πέρατα του κόσμου.

Η παρέλαση της Αργούς θα αναγγελθεί από μικροφώνου και οι παρουσιαστές θα αναφερθούν στο μύθο της κατασκευής της που έγινε υπό τις οδηγίες της θεάς Αθηνάς, με ξύλα Πηλίου.

Οι 50 Αργοναύτες που έκαναν τον άθλο να κωπηλατήσουν 1.200χλμ. θα τραβήξουν κουπί για να αναδείξουν τον τοπικό μύθο της αργοναυτικής εκστρατείας αλλά και όσα συμβολίζει η Αργώ.

Η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, αύριο, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Την Κυβέρνηση στο Βόλο θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός υποδομών, Μαρίνα Χρισοβελώνη.

Στην παραλία του Βόλου, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια θα τοποθετηθεί μία μικρή εξέδρα. Ενώπιον των επισήμων θα παρελαύνουν συνολικά 1.300 μαθητές από 30 δημοτικά σχολεία και 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

Επίσης, παρέλαση θα κάνουν 22 σύλλογοι, πέντε τμήματα προσκόπων και ισάριθμα οδηγών, ενώ θα ακολουθήσουν τα τμήματα ασφαλείας και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι μετά από χρόνια, φέτος θα παρελάσουν και πάλι μηχανοκίνητα τμήματα της Ομάδας ΔΙΑΣ.

 

Απέχουν οι ανάπηροι πολέμου από την παρέλαση

Για πρώτη φορά, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των συντάξεών τους

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές των πολεμικών συντάξεων από την πολιτεία εκφράζουν τα μέλη Ενωσης Αναπήρων και θυμάτων πολέμου και εθνικής αντίστασης Μαγνησίας, τα οποία θα απέχουν για πρώτη φορά από την παρέλαση.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ενωση, αναφέρονται τα εξής: «Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα καλούμαστε να ανοίξουμε την παρέλαση, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Για πρώτη φορά φέτος η Ενωσή μας θα παρευρεθεί μόνο στην δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνου και δεν θα λάβει μέρος στην παρέλαση, διαμαρτυρόμενοι για τα κατωτέρω: Την καθυστέρηση του επιδόματος Λουτροθεραπείας των Θυμάτων Πολέμου, το οποίο ελάμβαναν κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν το έχουν λάβει. Διευκρινίζουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά από το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και είναι από κρατήσεις των πολεμικών τους συντάξεων.

Επίσης διαμαρτυρόμαστε για την περικοπή έως και αναστολή των πολεμικών συντάξεων των αγάμων θυγατέρων των Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου και Εθνικής Αντίστασης. Τα Θύματα Πολέμου ελάμβαναν πολεμική σύνταξη ποσού 450 ευρώ και σ’ αυτό έγινε η περικοπή ή αναστολή σε όσους ελάμβαναν σύνταξη και από άλλη πηγή. Τα Θύματα Πολέμου δήλωσαν ότι κατανοούν το γεγονός να γίνει περικοπή σύνταξης αλλά όχι από την πολεμική τους σύνταξη, που την ελάμβαναν τιμητικά από την προσφορά του πατέρα ή αδελφού τους για την λευτεριά της Πατρίδας τους».

Παράλληλα, οι ανάπηροι πολέμου διαμαρτύρονται για την μεταφορά του Καπνικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Ολη η αλληλογραφία μας γίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έχουμε ζητήσει πολλές φορές την επαναφορά του Καπνικού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δυστυχώς όμως δεν ακούει κανείς τις διαμαρτυρίες μας. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλο τρόπο διαμαρτυρίας και γι’ αυτό τους λόγους, δεν θα συμμετέχουμε στην παρέλαση. Δεν είμαστε μόνο για τις Εθνικές γιορτές, να βροντοφωνάζουν τα μικρόφωνα περνούν οι ΗΡΩΕΣ και τις άλλες ημέρες να μην μας γνωρίζει κανείς», καταλήγει η ανακοίνωση.