Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:26
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα για τζιχαντιστές






Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο στρατός μετά το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν το Παρίσι και την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον δύο εκ των ακραίων ισλαμιστών είχαν φτάσει στη Γαλλία μέσω της Ελλάδας ως Σύροι πρόσφυγες.

Τα διαβατήρια τα οποία βρέθηκαν δίπλα στα διαμελισμένα πτώματα των βομβιστών αυτοκτονίας επιβεβαίωσαν τους φόβους των ελληνικών Αρχών. Οι γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν την Αθήνα για τα στοιχεία των διαβατηρίων, τα οποία εντοπίστηκαν μετά τις εκρήξεις στο Stade de France, με την ΕΛ.ΑΣ να επιβεβαιώνει ότι οι δύο τζιχαντιστές είχαν περάσει και ταυτοποιηθεί από τη Λέρο τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο ως πρόσφυγες από τη Συρία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού είχε πέρασει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα».

Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη από το πρωί του Σαββάτου τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές Αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές.

Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, αλλά οι Αρχές είναι σε στενή επαφή με τις άλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, από το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται σε εγρήγορση και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας μετά και την έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ υπό τον Πάνο Καμμένο, η οποία έγινε σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Το βάρος για τις προληπτικές ενέργειες τυχόν αντίστοιχων τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και δραστηριοποίησης τζιχαντιστών στον «κόμβο» της Ελλάδας πέφτει στην ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή επίλεκτων ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση μεμονωμένων περιπτώσεων.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος που κάνει λόγο για καταιγίδα επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, η ΕΛ.ΑΣ αυξάνει τον αριθμό των αστυνομικών στη φύλαξη πιθανών στόχων.

Την ίδια ώρα ενισχύονται σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, δηλαδή τη Μυτιλήνη, τη Λέρο, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κω, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει εδώ και καιρό επιστρατευθεί και ο υπερκοριός της Υπηρεσίας ε νόμιμες συνακροάσεις, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τζιχαντιστές σε άτομα τα οποία έχουν καταγραφεί ως υψηλού κινδύνου για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στην ελληνική επικράτεια.

Τύμπανα πολέμου με χερσαία εμπλοκή στη Συρία

Την ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές παρατηρούν με προσοχή τις εξελίξεις καθώς η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι αλλάζει άρδην όλους τους σχεδιασμούς και τις αναστολές της Δύσης για χερσαία εμπλοκή στο συριακό μέτωπο, καθώς η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Το διάγγελμα του Φρανσουά Ολάντ ήταν χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη Γαλλία και τα Ηλύσια Πεδία. Ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει για «πράξη πολέμου» και όχι κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα από την πλευρά των τζιχαντιστών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα μείνει αναπάντητη. «Θα τους χτυπήσουμε ανελέητα στο σπίτι τους και σε όλες τις περιοχές» τόνισε με νόημα ο Φρανσουά Ολάντ, με διεθνείς παρατηρητές να εκτιμούν ότι πρόκειται για προαναγγελία χερσαίας επέμβασης στη Συρία, πιθανότατα σε συντονισμό και συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένουν οι ΗΠΑ και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξουν την προσεκτική τους στάση απέναντι στο ενδεχόμενο εμπλοκής σε έναν πολυδάπανο πόλεμο μακριά από τα αμερικανικά εδάφη, κάτι το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δείξει ότι θέλει να αποφύγει. Ωστόσο, οι δηλώσεις του μετά το χτύπημα στο Παρίσι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί στο πλευρό της Γαλλίας για να προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της Δικαιοσύνης» αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

πηγή: newsbeast.gr