Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Οι εκλογές στην Τουρκία θα καθυστερήσουν την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών






Οσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, δεν θα απελευθερωθούν οι δυο έλληνες στρατιώτες.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη έχει ως εξης:

Η Τουρκία όπως είναι γνωστό, ενέταξε στην ένταση  των σχέσεων της με τη χώρα μας  και το ζήτημα της κράτησης των δύο αξιωματικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Και δεν πρόκειται για αδυναμία της Τουρκικής Δικαιοσύνης  να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο αξιωματικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί η διαδικασία, κλιμακώνοντας  στο επίπεδο αυτό την ένταση η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών  και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Και το γεγονός αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιον της Τουρκικής Δικαιοσύνης.»

Σε επισήμανση ότι «ο όρος ο οποίος είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο  κύρος Πάνος Καμμένος, ο όρος ομηρεία, φαίνεται από τα πράγματα να επιβεβαιώνεται», απάντησε:

«Η λέξη ομηρεία, βεβαίως μπορεί να χαρακτηρίζει το στοιχείο το οποίο προσδιορίζει το παράνομο της κράτησης. Η απόκρουση της λέξης ομηρεία δεν είχε σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτά, αλλά κυρίως με το ότι, εάν εμείς πέσουμε στην αντίληψη και στην «λογική» της Τουρκίας, ότι είναι όμηροι με την νομική έννοια του όρου, μια έννοια η οποία αφορά και στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο επικαλούμαστε, τότε είναι σαν έμμεσα να αποδέχεται κανείς ότι υπάρχει και το στοιχείο της ενδεχόμενης ανταλλαγής.»

Πηγή: iefimerida.gr