Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:55
Τοπικά

ΚΚΕ: «Όχι στις απόπειρες της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των ναρκωτικών»






Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή την 26η Ιούνη, Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με τη σημερινή συνέντευξη τύπου, για ακόμη μια φορά, θέλει να καλέσει τους πολίτες και ειδικά τους νέους » να δώσουν σθεναρή απάντηση στις προσπάθειες του συστήματος, να «ναρκώσει» τα όνειρα, τις ελπίδες, τη σκέψη, τη ζωή, τον αγώνα τους»

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, «ο καπιταλισμός, το σύστημα της βάρβαρης εκμετάλλευσης, που καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες να ζουν στην ανέχεια, ξέρει καλά τη δουλειά του! Με ιδεολογήματα περί «ελεύθερης και προσωπικής επιλογή», περί «θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων», διαχωρίζοντας τις ουσίες σε «μαλακές» δήθεν και «σκληρές», επιχειρεί να επιβάλει τη μιζέρια, την αναπαραγωγή της εξάρτησης, του κοινωνικού ελέγχου, του κοινωνικού αποκλεισμού των εξαρτημένων.
Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, με οδηγίες της Ε.Ε., προωθεί τη ναρκοκουλτούρα, τη νομιμοποίηση της χρήσης, την τοξικοεξάρτηση. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν ζήτημα προσωπικής επιλογής. Χιλιάδες, ιδιαίτερα νέοι και νέες οδηγούνται σ’ αυτήν από τα αδιέξοδα που ορθώνει η καπιταλιστική κοινωνία. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο που ακουμπάνε τα ναρκωτικά.
Οι νέοι και οι νέες πρέπει να καταλάβουν ότι το σύστημα, ο καπιταλισμός, τους «στήνει παγίδα», ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν είναι η «δόση», η διαφυγή από την πραγματικότητα, αλλά η ρήξη και η ανατροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν στον αγώνα για ανατροπή της οικονομίας που τους καταδικάζει να είναι δούλοι, που θέλει να τους «αποκοιμίσει», να τους «ναρκώσει», ώστε να μην μπορούν να δουν τη διέξοδο, για να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν χωρίς εκμετάλλευση και εξαρτήσεις.
Είναι ψέμα πως οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις έχουν θετικά αποτελέσματα όπου δοκιμάζονται. Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην Ολλανδία έχουν εκτοξευτεί οι χρήστες ναρκωτικών.

Το ίδιο κι όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Η νόμιμη χορήγηση ναρκωτικών πουθενά δεν καταπολέμησε την εγκληματικότητα, αντίθετα την αύξησε.
Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, γιατί δεν υπάρχουν σκληρές και μαλακές αιτίες που σε στρέφουν στη χρήση.
Δεν υπάρχει «σκληρή και μαλακή» εξάρτηση. Ένα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 της 6. Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό που αλλοιώνει την αντίληψη, την προσοχή, την κρίση, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις.
Αυτά επιβεβαίωσαν και οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» και του Κέντρου Πρόληψης «Πίστη Ζωής» στην πόλη μας, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν με στελέχη της Τ.Ε. και το Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ. Αυτό που επισήμαναν ιδιαίτερα ήταν η αναγκαιότητα της πρόληψης, με συστηματική ενημέρωση των νέων από μικρή ηλικία, των μαθητών, των γονιών τους, των εκπαιδευτικών που έχουν πολύμορφο ρόλο στην παρέμβαση στις μικρές ηλικίες και στους εφήβους για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Σ’ αυτόν τον τομέα αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην προσπάθεια που κάνουν τα λιγοστά επιστημονικά στελέχη των δυο οργανισμών, αφού με υπεράνθρωπες προσπάθειες, «ανοίγοντας πόρτες» έχουν καταφέρει να φτάσουν σε εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε σχολεία, σε κέντρα κράτησης ανηλίκων, κ.ά., με διαδραστικά εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα, δίνοντας μάχη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση και γενικότερα στις ψυχοκοινωνικές εξαρτήσεις (π.χ. διαδίκτυο), που το σύστημα αξιοποιεί για την απομόνωση και την κοινωνική αποξένωση, τον απομονωτισμό των νέων.
Είναι προφανές ότι οι 4 επιστήμονες του κέντρου πρόληψης στο Βόλο και οι 6 θεραπευτές του «Πιλότου» δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες πρόληψης και θεραπείας. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης ζουν με την ανασφάλεια, μέσα από τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, για το αν θα συνεχίζουν να εργάζονται στα προγράμματα πρόληψης, ενώ στα ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση και η μη πρόσληψη νέων επιστημόνων, ανησυχεί για τη συνέχεια, την προσαρμογή των θεραπευτικών προγραμμάτων και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών εξάρτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τα 72 κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα, το 2016 έγιναν μόνο 35 προσλήψεις!
Αξίζει να αναφερθούμε και σε ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη θεραπεία των τοξικοεξαρτώμενων. Όπως είναι γνωστό λειτουργούν δυο ειδών προγράμματα απεξάρτησης: της «στεγνής απεξάρτησης», τα οποία έχουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα απεξάρτησης, γιατί στηρίζονται στη ψυχοκοινωνική στήριξη και τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, που υποκαταστούν, την ηρωίνη κυρίως, με άλλο ναρκωτικό τη μεθαδόνη.
Υπάρχει σήμερα μια πολιτική κινήτρων, με επιδομάτων και με ποινική – δικαστική απαλλαγή χρηστών, με την ένταξή τους σε θεραπευτικά προγράμματα μεθαδόνης. Όχι μόνο δε διαφωνούμε στο να υπάρχει στήριξη των ενταγμένων σε θεραπευτικά προγράμματα, αντίθετα διεκδικούμε αυτή να καλύπτει τις ανάγκες τους. Όμως η μονομερής στήριξη της υποκατάστασης έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να συνεχίζουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, χωρίς στην ουσία να υπάρχει απεξάρτηση.
Αυτή η πολιτική κινήτρων αποτρέπει τους τοξικοεξαρτώμενους από τα προγράμματα της στεγνής απεξάρτησης των ΚΕΘΕΑ, που διαπιστωμένα έχουν σημαντικά θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα δεν διασφαλίζεται η κοινωνική επανένταξη (εργασιακή εξειδίκευση, δωρεάν σπουδές, εξεύρεση εργασίας) των ατόμων της στεγνής απεξάρτησης των ΚΕΘΕΑ.

Αυτό αποτελεί σοβαρό ζήτημα που οδηγεί πολλούς εξαρτημένους στην υποκατάσταση και όχι στο «διαζύγιο» από τα ναρκωτικά.
Το ΚΚΕ δηλώνει αποφασισμένο να πολεμήσει κάθε απόπειρα συμβιβασμού με τη νάρκωση των συνειδήσεων. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντιταχθεί σθεναρά στις απόπειρες της κυβέρνησης για νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Να διεκδικήσει:
• Πρόληψη – απεξάρτηση – κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
• Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους. Η θέση του χρήστη είναι σε πρόγραμμα θεραπείας και όχι στα «υποκατάστατα της ηρωίνης», στο δρόμο, στη φυλακή, σε «χώρους γκέτο» που θα κάνει χρήση απλά για να μην ενοχλεί.
• Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, της χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
• Μαζικές προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στην Πρόληψη – Θεραπεία – Έρευνα για τα ναρκωτικά.
• Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων»