Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:18
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταφτάνει ο «Θησέας»: Έντονα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Παρασκευής

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά – Έως 9 Μποφόρ τοπικά οι άνεμοι στο Αιγαίο – Πτώση της θερμοκρασίας





Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας» θα κινηθεί από την Ιταλία προς το Αιγαίο.
Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα καθώς και περιοχές της Βόρειας κυρίως χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανόν 9 Μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, τοπικά 7 Μποφόρ.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται και στο σύστημα προβλέψεων της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής το βαρομετρικό φαίνεται να καλύπτει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα από τα δυτικά.

Αντίστοιχα, στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναμένεται να καλύψει και τα Νησιά του Αιγαίου.

Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.  Από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου το βαρομετρικό κινείται ανατολικότερα, περιλαμβάνοντας και την Αττική.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται περίπου από τις 10 το πρωί της Κυριακής.

Την Κυριακή στη δυτική Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές από το βράδυ στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στα νότια σποραδικές καταιγίδες  με βαθμιαία εξασθένηση. Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατοικές διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Επισημαίνεται ότι παρά τη σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη.