Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία»






Τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος ενώ αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων σημείωσε  ότι οι ΑΝΕΛ θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε «Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» τόνισε αναφέροντας ότι αυτήν την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία, ενώ έδωσε ηχηρή απάντηση στις δηλώσεις Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» από τον ΥΕΘΑ και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι  «την πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.  Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα».

Ο κ.Καμμένος εξήγησε ότι «οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο».

«Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι Έλληνες, διότι είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί» πρόσθεσε.

Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν ως το Πάσχα

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι  «αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου «Μακεδονία»

«Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές», εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο την χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας», ενώ ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από την συγκυβέρνηση απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν», πρόσθεσε «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στην Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και την συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η Κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε κι εμείς και ο κ. Τσίπρας».

Για το «Γκόρνα Μακεντόνια»

Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία «Γκόρνα Μακεντόνια» είπε ότι «αυτή είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι Υπ. Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με «κόκκινες γραμμές» από τους δύο εταίρους, οι οποίες γίνονται σεβαστές κάθε φορά από κάθε μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Συμπλήρωσε «πιστεύω ότι το «Σκοπιανό» δεν θα έλθει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές», σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν τίθεται και θέμα κυβερνητικής συνοχής και παραμονής των ΑΝΕΛ στην συγκυβέρνηση.

Σε ότι αφορά πάντως τις κόντρες και τους χαρακτηρισμούς μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είπε ότι είναι φυσιολογικές, καθώς υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικά “πιστεύω” και απόψεις τις οποίες υπερασπίζονται.

Για τα Ειδικά Μισθολόγια και τις επιστροφές αναδρομικών

Αναφερόμενος στην επιστροφή των ποσών στους στρατιωτικούς από τις περικοπές αποδοχών στα Ειδικά Μισθολόγια τον Αύγουστο του 2012 που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχουν κονδύλια στο ΥΕΘΑ που μπορούν να διατεθούν στους στρατιωτικούς, κάτι για το οποίο είπε ότι πρέπει να γίνει σύντομα.

Πηγή: iefimerida.gr