Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:39
Τοπικά

“Καμία ανησυχία για τους σεισμούς”






Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες στη Μαγνησία και την Καρδίτσα χαρακτηρίζονται από τους σεισμολόγους ως φυσιολογικές.

Ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος και δ/ντης Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου-Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ανέφερε ότι οι σεισμικές ακολουθίες στη Μαγνησία προέρχονται από το ρήγμα που ξεκινάει βόρεια της Σκιάθου με κατεύθυνση το Πήλιο και δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τους σεισμούς στη Λέσβο. «Σεισμοί άνω των 7 ρίχτερ μπορεί να προκαλέσουν δονήσεις και σε άλλα ρήγματα σε άλλες περιοχές. Δεν συνδέονται, λοιπόν, οι σεισμικές δονήσεις στη Θεσσαλία με αυτές της Λέσβου. Εκεί είναι άλλο ρήγμα» είπε ο κ.Γκανάς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη Θεσσαλία υπάρχουν αρκετά ρήγματα. Στο Βελεστίνο, τον Παγασητικό κλπ με το μεγαλύτερο να αρχίζει από το χωριό Λεοντάρι Καρδίτσας και να εκτείνεται μέχρι το Δομοκό.

Ο Θανάσης Γκανάς ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «Οι σεισμοί ΔΕΝ προβλέπονται. Οι κάτοικοι μπορεί να πέσουν θύματα απατεώνων και φημών, όπως έγινε στη Λέσβο. Σημασία έχει να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν από τον σεισμό. Αν χτίζουμε μέσα χειμάρρους ή κάνουμε κακοτεχνίες στα κτίρια, δεν αποκλείεται σε έναν μεγάλο σεισμό να καταρρεύσουν. Το μισό χωριό Βρίσσα στη Λέσβο ήταν χτισμένο πάνω σε ρέμα»

Ο κ. Γκανάς κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας κατά των σεισμών από την ιστοσελίδα www.oasp.gr

 

 

 

Πηγή: ert.gr