Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 09:12
Τοπικά

Κάλεσμα συσπείρωσης για το λιμάνι του Πλατανιά






Κάλεσμα συσπείρωσης υπέρ του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Στήριξης του έργου, «που αποτελείται από μονίμους κατοίκους, δημότες, επιχειρηματίες του τουρισμού και αλιείς του Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής».

«Εμείς, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και δράση -εκπροσωπώντας το σύνολο των μονίμων κατοίκων και δημοτών, επαγγελματιών τουρισμού και αλιέων- που μας παρότρυναν να στηρίξουμε και να προωθήσουμε δυναμικά την πραγματοποίηση του μοναδικού στο Νότιο Πήλιο μεγαλόπνοου έργου ανάπτυξης αφενός, και αφετέρου να συνεργαστούμε αρμονικά με τους φορείς υλοποίησης, ώστε με προτάσεις μας να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την νέα λιμενική κατασκευή.

Εμείς λοιπόν, κάτοικοι, δημότες, επιχειρηματίες και αλιείς του Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, από την αρχή με θάρρος λέμε ΝΑΙ στο νέο λιμάνι του Πλατανιά! ΝΑΙ στα σωστά και υπεύθυνα έργα υποδομής! ΝΑΙ σε έργα που θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο στον τόπο μας!

Είμαστε εμείς που συνειδητά επιλέξαμε οι περισσότεροι από μας να μείνουμε με τις οικογένειές μας στον Πλατανιά, επειδή τον αγαπάμε! που επιλέξαμε να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά σε αυτόν τον τόπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η κατάσταση εδώ σε αυτή την εσχατιά του Πηλίου δεν είναι και τόσο καλή. Τα σχολεία στα περισσότερα χωριά μισοερημώνουν, λόγω έλλειψης μαθητών, τα κέντρα υγεία υπολειτουργούν, η ανεργία και η στασιμότητα στα έργα υποδομής καταφανής και η συντονισμένη προσπάθεια χούφτας Ελλήνων και ξένων «οικοσωτήρων», πάση θυσία να ματαιώνουν σπουδαίες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη, είναι ο κυριότερος εχθρός μας.

Τα κίνητρα, οι προσδοκίες, και τα μελλοντικά οφέλη της περιοχής μας συνοψίζονται επιγραμματικά στις παρακάτω θέσεις μας σχετικά με το νέο λιμάνι Πλατανιά και είναι:

-η ήπια και αειφόρος ανάπτυξη του Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής,

-στηρίζουμε τα σύννομα έργα υποδομής της Πολιτείας -της Περιφέρειας και του Δήμου – που είναι εναρμονισμένα με την προστασία του περιβάλλοντος.

-το νέο λιμάνι του Πλατανιά, θα αναπτύξει την αλιεία, αφού θα παρέχει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις στους αλιείς, παράκτιας και μέσης αλιείας, με Οργανισμό Λιμένος και Λιμενική αστυνομική παρουσία για την ευταξία στο νέο λιμάνι και στην θαλάσσια περιοχή,

-θα φέρει πραγματικά ήπια τουριστική ανάπτυξη και αύξηση της τουριστικής κίνησης, με την προσέγγιση μικρών και μεσαίων μόνο τουριστικών σκαφών από Σποράδες, Εύβοια, ιστιοφόρων, γιότ και γιατί όχι και ιπτάμενων δελφινιών, αφού στο νέο λιμάνι από τις μελέτες δεν προβλέπεται προσέγγιση ferryboat και διακίνηση οχημάτων με πλοία. Άλλωστε, εμείς ήμασταν αυτοί που αποτρέψαμε (τη δεκαετία του 90) να συνδεθεί ο Πλατανιάς με ferryboat, επειδή κρίναμε πως δεν υπήρχαν οι ανάλογες λιμενικές υποδομές. Όλοι ξέραμε, αλιείς και ντόπιοι, και περιμέναμε με αγωνία το νέο, ασφαλές, λειτουργικό και σύγχρονο λιμάνι, ήδη από το 1980 που ξεκίνησε και παρέμεινε ημιτελές, μη λειτουργικό και επικίνδυνο.

Με το νέο λιμάνι ο Πλατανιάς αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, αφού θα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σκιάθο, και κατ’ επέκταση με νέες τουριστικές αγορές. Αγορές που αναζητούν την τουριστική εναλλακτικότητα του Πηλίου!

Επειδή ο Τουρισμός είναι πλέον διαπεριφερειακή λειτουργία θα συνδέει εις το εξής τουριστικούς πόλους (πχ. Σποράδες, Πήλιο, Θεσσαλία – Μετέωρα)

-η αύξηση της τουριστικής κίνησης με την σειρά της, θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο των επιχειρήσεων του Πλατανιά, θα αυξήσει τον επαγγελματικό κύκλο εργασιών τους και βεβαίως, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν οικονομικά βιώσιμες και αειφόρες.

-το νέο λιμάνι θα γίνει εφαλτήριο οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και σταθερός μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία -επειδή τα νέα δεδομένα θα το επιβάλλουν- για κατασκευή και άλλων άκρως απαραίτητων έργων υποδομής και ανάπτυξης για τον Πλατανιά και την ευρύτερη περιοχή, όπως: η διάνοιξη του σχεδίου πόλεως του οικισμού Πλατανιά και περιφερειακών δρόμων που θα εκτονώνουν την ενδεχόμενη αυξημένη κίνηση στο λιμάνι, χωρίς να επιβαρύνεται ο οικισμός. Επίσης, η διευθέτηση και τακτοποίηση του χειμάρρου Πλατανιά, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων που το σχέδιο πόλεως προβλέπει, η επαρκής και συνεχής συντήρηση και ανάπτυξη της επαρχιακής οδού Πλατανιά – Βόλου, αλλά και πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη που στην πορεία της ανάπτυξης θα προκύψουν.

-Θα εξωραΐσει και θα αναπλάσει το σημερινό ανατολικό μέτωπο του λιμανιού, που ασφυκτιά λόγω έλλειψης χώρου, ασφαλούς περιπάτου και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, και θα βοηθήσει τις εκεί επιχειρήσεις στην απρόσκοπτη λειτουργία τους, αφού προβλέπεται να δημιουργηθεί αρκετός χώρος μπροστά τους.

Εδώ στο σημείο αυτό προτείνουμε να γίνουν βελτιώσεις κατά τη φάση της κατασκευής του λιμανιού, σε συνεργασία με τους αρμοδίους μηχανικούς ώστε:

  • Η κατασκευή οργανωμένης ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφερθεί στο δυτικό άκρο του νέου λιμένος και
  • ο χώρος της πρόσθετης χερσαίας ζώνης μπροστά στα εστιατόρια να εξωραϊσθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα με πράσινο, φύτευση δένδρων, παγκάκια και ανάλογο φωτισμό ώστε να αναπλάσει όλο το ανατολικό μέτωπο του νέου λιμανιού.

Επίσης το έργο αυτό θα αναδείξει και το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του πρόσωπο βοηθώντας τις βόρειες Σποράδες, διότι θα αποτελέσει ασφαλή λιμένα διακομιδής ασθενών, επειγόντων περιστατικών και περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείου του Βόλου.

Πραγματικοί φίλοι του Πλατανιά και συνάδελφοι στο τουρισμό, στην αλιεία και στη γεωργία

• Σας καλούμε να δείτε το νέο έργο με τις μελλοντικές θετικές συνέπειες που θα αποκομίσει ο Πλατανιάς και κατ’ επέκταση ολόκληρο το Πήλιο.

• Ζητάμε από όλους δημόσια στήριξη υπέρ της κατασκευής του νέου λιμένα Πλατανιά, ώστε να βγούμε από το τέλμα και την στασιμότητα και να γίνει επιτέλους κάτι καινούργιο στο Πήλιο που θα φέρει ανάπτυξη, κίνηση και δουλειά και που θα είναι σίγουρα καλό για όλους μας.

Από το βήμα αυτό ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Νοτίου Πηλίου που σύσσωμος και ομόφωνα τάχθηκε υπέρ του νέου λιμένα Πλατανιά, τους αλιείς παράκτιας και μέσης αλιείας Νοτίου Πηλίου και Μαγνησίας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τις επαγγελματικές Ενώσεις Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και όλους τους προοδευτικούς φορείς, δημότες, κατοίκους, επαγγελματίες και φίλους που μας στηρίζουν δημόσια με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη, και όχι τη στασιμότητα».