Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:47
Κόσμος

Ιταλία: Νεκροί και οι τελευταίοι αγνοούμενοι στο καταπλακωμένο από χιονοστιβάδα ξενοδοχείο






Έληξαν οι επιχειρήσεις των διασωστών στο ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο της Ιταλίας, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στις 18 Ιανουαρίου, καθώς εντοπίστηκαν νεκροί και οι πέντε τελευταίοι αγνοούμενοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέβηκε έτσι στους 29, ενώ ως εκ θαύματος κατόρθωσαν να βγουν ζωντανοί από τα ερείπια 9 άνθρωποι, δυο μέρες σχεδόν μετά την καταστροφή. Δύο ακόμα από τους συνολικά 40 ανθρώπους που βρίσκονταν στο Ριγκοπιάνο την στιγμή της χιονοστιβάδας είχαν εντοπιστεί ζωντανοί μέσα σε αυτοκίνητο έξω από το κτήριο, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για την τραγωδία στην ιταλική βουλή, τονίζοντας πως υπάρχουν ευθύνες που θα διερευνηθούν, προσθέτοντας πάντως πως δεν είναι τώρα η ώρα για «αποδιοπομπαίους τράγους». Υπάρχουν πάντως καταγγελίες πως οι ιταλικές αρχές αδράνησαν και δεν ενεργοποιήθηκαν αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν για την χιονοστιβάδα, αφήνοντας έτσι να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι περισσότερα από δύο μέτρα χιονιού έπεσαν μέσα σε 72 ώρες, αμέσως πριν από την χιονοστιβάδα, ενώ ακολούθησαν τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Κεντρική Ιταλία, με επίκεντρο κοντά στο Ριγκοπιάνο. Η χιονοστιβάδα που ακολούθησε «έριξε» πάνω από 60.000 τόνους χιονιού πάνω στο κτήριο, παρασύτοντας βράχους και δέντρα και θάβοντας κάτω από το χιόνι 40 ανθρώπους.

Οι δύο άνθρωποι που την ώρα της τραγωδίας βρίσκονταν έξω από το κτήριο κατόρθωσαν να ειδοποιήσουν για το κακό, όμως οι αρχές της Πεσκάρα που δέχθηκαν την κλήση αρχικά την αγνόησαν, θεωρώντας πως επρόκειτο για φάρσα και πως το ξενοδοχείο ήταν ασφαλές. Χρειάστηκαν έτσι σχεδόν δύο ώρες για να ξεκινήσει η επιχείρηση προσέγγισης του Ριγκοπιάνο, που διήρκησε οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, σχεδόν 11 ώρες αφότου η χιονοστιβάδα είχε χτυπήσει το κτήριο.

Οι ιατροδικαστές που ολοκλήρωσαν τις νεκροψίες στα πρώτα έξι πτώματα που είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια ανακοίνωσαν πως ο θάνατος προήλθε από τραύματα που προκλήθηκαν την στιγμή που το χιόνι έπεσε στο κτήριο, ενώ κάποιοι είχαν και σημάδια υποθερμίας.