Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:51
Κόσμος

Ιρμα: Τρόμος στην Καραϊβική από τον ισχυρότερο τυφώνα όλων των εποχών! (photos)






«Ο θόρυβος από τον αέρα είναι τρομακτικός. Προσευχηθείτε όλο αυτό να τελειώσει σύντομα!».

Τα μηνύματα από τα νησιά της Καραϊβικής για την επερχόμενη επέλαση του τυφώνα Ίρμα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Άλλωστε, δεν μιλάμε για έναν «απλό» τυφώνα, αλλά για τον «πιο ισχυρό τυφώνα που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τη δεδομένη στιγμή, ο τυφώνας «χτυπά» τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μάρτεν), που τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. «Έχουν εκκενωθεί σπίτια και όλοι βρίσκονται σε καταφύγια ή σε κτίρια με ισχυρή δομή», έγραψε στο Twiter από τον Σεντ Μάρτεν ένας μόνιμος Βρετανός κάτοικος του νησιού.

«Τώρα έχω τρομοκρατηθεί! Ο,τι κι αν είστε, ακόμα και άθεοι ή αιρετικοί, προσευχηθείτε για μένα», ανέφερε σε άλλο tweet από το καταφύγιο που είναι κρυμμένος. «Δεν μπορώ να δω, αλλά ακούω έξω τον θόρυβο. Θεέ μου, αυτός ο θόρυβος! Είναι σαν να βρίσκεσαι δίπλα σε μηχανή αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ακόμα και η πτήση του Πάπα Φραγκίσκου προς την Κολομβία αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία. Το αεροπλάνο που τον μετέφερε αναμενόταν να περάσει πάνω από το Πουέρτο Ρίκο, ωστόσο πλέον θα κινηθεί νοτιότερα και θα περάσει πάνω από τα Μπαρμπάντος, τη Γρενάδα και το Τρίνινταντ, ανέφερε το γραφείο του Βατικανού.

«Η Ιρμα είναι ένας τυφώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», αναφέρει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Σε αυτό το σημείο «χτυπάει» τώρα ο τυφώνας Ίρμα

Ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος ανέβηκε χθες στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδό της, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το Σάββατο. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγεί η Πολιτεία.

Πηγή: iefimerida.gr