Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 07:48
Κόσμος

Ιράν: Επιθέσεις σε Βουλή και μαυσωλείο Χομεϊνί -Δύο νεκροί & τραυματίες






Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδουν δύο ημιεπίσημα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου και ότι ένας φρουρός έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών.

Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για έναν και μόνο ένοπλο στους χώρους του κοινοβουλίου, ενώ άλλα αναφέρονται σε τρεις άνδρες οπλισμένους με αυτόματα όπλα και περίστροφο. Τα πρακτορεία Isna και Fars μετέδωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, εκ των οποίων ένας φρουρός.

Πληροφορίες τοπικών μέσων αναφέρουν ότι οι δράστες σκόπευαν να ανοίξουν πυρ κατά των βουλευτώνξ στην εναρκτήρια συνεδρίαση, αλλά χάθηκαν μέσα στους διαδρόμου του κτιρίου.

Η στιγμή των πυροβολισμών στο ιρανικό κοινοβούλιο

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται οι πυροβολισμοί εντός του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ένοπλος άνοιξε πυρ στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεΐνί στην νότια Τεχεράνη, τραυματίζοντας αδιευκρίνιστο αριθμό ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Την ίδια ώρα το ιρανικό δίκτυο Press Tv μεταδίδει ότι τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι εισέβαλλαν στη βουλή ανοίγοντας πυρ κατά των φρουρών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ορισμένοι βουλευτές ανέφεραν ότι σκοτώθηκε ένας φρουρός. Ο βουλευτής της Τεχεράνης Ελίας Χαζράτι είπε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με δύο Καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι.

Στο άλλο περιστατικό στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί το Fars μεταδίδει στο Twitter ότι τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ με δεκάδες σφαίρες κατά των επισκεπτών και ο τρίτος ανατινάχθηκε. Οι φύλακες λένε ότι εξουδετέρωσαν άλλη μία ζώνη με εκρηκτικά στο σημείο.

To Fars ανέβασε φωτογραφία που υποστηρίζει ότι δείχνει την στιγμή που ο δράστης πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάχθηκε.

Στα σημεία των επιθέσεων έσπευσαν 17 ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με μοτοσυκλέτες, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο μεταξύ ακούστηκε κρότος έκρηξης σε σταθμό του μετρό κοντά στο Μαυσωλείο.

Νεώτερες πληροφορίες του FARS αναφέρουν ότι ένας απ’ τους ενόπλους στο Μαυσωλείο σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή των πυρών, ένας δεύτερος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κάψουλα με κυάνιο, ο τρίτος ήταν γυναίκα, που συνελήφθη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Πηγή: iefimerida.gr