Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα από την αντιπολίτευση για το μέρισμα: Αρπαξαν 14,5 δισ. και δίνουν 700 εκατ!






Θύελλα ξεσήκωσαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να διανείμει το πρωτογενές πλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση, με την επίσπευση του διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον κύριο Καμμένο, την πίεση για πλειστηριασμούς από τους θεσμούς, αλλά και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

«Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου» υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κάνει λόγο για «θράσος» του πρωθυπουργού να παρουσιάζει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΝΔ αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δις ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους.
Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.
Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του
».

Λοβέρδος: Κυβερνάτε με κοροϊδίες – Άδωνις: Κουκουλώνετε τον «Καμμένο»

Στην Βουλή εν τω μεταξύ προκλήθηκε ένταση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή η σχετική τροπολογία και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει πως «με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από την φράση “Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι”. Μια όμως είναι η αλήθεια και θα την βρείτε στην κάλπη».

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός να μην έχει ενημερωθεί η Βουλή για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.  «Λέω στον υπουργό Οικονομικών που δεν ζηλεύω τη θέση του, ότι ένας πρωθυπουργός που αδειάζει το κοινοβούλιο και να ενημερώνει απευθείας το λαό, παραπέμπει σε άλλη εποχή της απευθείας σχέσεως του ηγεμόνα με το λαό».

«Ο κ.  Δένδιας έχει μικρή τάση υπερβολής» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει «Το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Έχει θέματα και για τις συντάξεις, του υπουργείου Ενέργειας και άλλων υπουργείων. Είναι υπερ-υπουργικό ζήτημα και θα υπάρξει  τροπολογία. Θα έχουμε χρόνο για να τα συζητήσουμε».

Λοβέρδος: Με κοροϊδίες κυβερνάτε την χώρα

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε προς τον κ. Τσακαλώτο πως «έχουν  έρθει τα πιο σκληρά μέτρα στην Βουλή και τα εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας όμως εισαγωγή κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Λες και η λιτότητα δεν προκαλείται από τα δικά του μέρα. Με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από την φράση “Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι”. Μια όμως είναι η αλήθεια και θα την βρείτε στην κάλπη».

Αδωνις Γεωργιάδης: Διάγγελμα για να καλυφθούν οι αποκαλύψεις για την συμφωνία με τους Σαουδάραβες

Ακολούθως, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να υπεραποδίδει η οικονομία όταν οι στόχοι για ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω. Βέβαια, στο ερώτημα αυτό είχε δώσει νωρίτερα απάντηση ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας για την συνειδητή επιβληθείσα υπερφορολόγηση στα μεσαία στρώματα. «Μάγος ο Τσίπρας. Μόνο ένας μάγος λέει ότι πετύχαμε υπεραπόδοση αν και έπεσε έξω στην ανάπτυξη. Τέτοιος ψεύτης δεν έχει περάσει ξανά» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού επισπεύστηκε προκειμένου να αποσιωπηθούν οι αποκαλύψεις Λοβέρδου για τον ενδιάμεσο στην Διακρατική Συμφωνία με τους Σαουδάραβες για την πώληση βλημάτων.

«Είναι προφανές γιατί ο Τσίπρας κάνει διάγγελμα. Φταίει ο Λοβέρδος και αυτό το χαρτάκι που κατέθεσε. Εσείς κ. Δρίτσα που σας θεωρώ έντιμο – δεν το λέω για όλους – το είδατε το έγγραφο που κατέθεσε ο  Λοβέρδος; Αν αυτό δεν είναι για ειδικό δικαστήριο τι άλλο να πω.). Αναφέρουν οι αξιωματικοί λεπτομερώς με ποιο τρόπο ο Καμμένος τους διέταξε να πάρουν το αεροσκάφος και να πάνε στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν. Σε ταινία να γίνουν αυτά δεν θα τα πιστεύαμε. Εσείς τα πιστεύετε για χάρη της καρέκλας».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μίλησε για «πανικό» στην αντιπολίτευση από το διάγγελμα Τσίπρα.

Φώφη Γεννηματά: Ματαιοπονεί ο  Τσίπρας αν νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε:

«Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον Ελληνικό λαό. Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα, τις  οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν  δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε  η πολιτική τους.
Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές
».

Νίκος Ανδρουλάκης: Προεκλογικοί μποναμάδες με λογική Μαυρογιαλούρου

Ως θετική χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης, την διανομή μερίσματος αλλά επισημαίνει ότι θυμίζει λογική «μαυρογιαλουρισμού».

«Κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι θετική κίνηση. Εστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει… προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά» τονίζει.

Ωστόσο, ο Ν. Ανδρουλάκης υπενθυμίζει τον Αλέξη Τσίπρα «που έκανε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει το μέρισμα ύψους 1,4 δις ευρώ», τα εξής:

1. Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ. Οι Ελληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το «αιματηρό πλεόνασμα» της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Ελληνες δεν είναι επαίτες.

2. Οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις και αναδρομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε να τσακίσει τη μεσαία τάξη, να αναγκάσει χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα το πλεόνασμα φτώχειας.

3. Την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δις ενώ οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 100 δις.

«Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων» σχολίαζε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε: «Εμείς έχουμε προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου «πλούτου» μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αλλά, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει «παγώσει» την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε «στασιμοχρεοκοπία». Δηλαδή μια οικονομία που «σέρνεται» χωρίς να απογειώνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας».

ΚΚΕ: «Κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού

«Μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν» οι αποψινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Περισσός σημειώνει ακόμα ότι τα κοινωνικά μερίσματα της κυβέρνησης έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο γύρο αντιλαικών μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη βουλή ένα προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, για να μοιράσει «κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού, μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν.

Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Ποτάμι: Επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι

Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ.Τσίπρας, είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του. Γι΄αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα, αναφέρει το Ποτάμι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού στο υστερόγραφο της επισημαίνει: «Οι εξαγγελίες γίνονται μια μέρα μετά τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες για το νέο προοδευτικό φορέα. Αν κοιτάξει προς τα πίσω θα μάθει ότι επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι».

ΔΗΜΑΡ: Το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ

«Μόνο κάποιος που έχει γαλουχηθεί με έργα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να διαστρεβλώνει τόσο την πραγματικότητα» σημείωσε η ΔΗΜΑΡ για τις εξαγγελίες Τσίπρα υποστηρίζοντας επίσης ότι οι «θέσεις εργασίας που επικαλείται ο κος Τσίπρας δεν ήταν τόσο επισφαλείς και τόσο ανεπαρκείς ώστε να μην καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός ανθρώπου».

Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωση της αναφέρει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται την ανάπτυξη όταν ούτε μια σοβαρή επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί των ημερών του. «Το μόνο που γνώρισε ανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φτώχεια που δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ «φιλανθρωπία» από ένα κοινωνικό μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο» σημειώνει επίσης και προσθέτει: «Και το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ. Ασφαλώς και οι ανεξέλεγκτοι  φορολογικοί παράδεισοι του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού χρειάζονται έλεγχο και ρυθμίσεις γιατί στερούν σημαντικούς φορολογικούς πόρους από τις κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος.  Όμως αποτελεί δοκιμασία για τη λογική ο ισχυρισμός ότι για την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση που επέβαλε η κυβέρνησή του φταίει η offshore του Καρόλου της Αγγλίας. Δυστυχώς προσπάθησε να μιμηθεί τον Αη Βασίλη ένα μήνα νωρίτερα, για προφανείς μικροκομματικούς σκοπούς».

 

 

Πηγή: protothema.gr