Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:36
Αθλητικά

Θέλει δουλειά η Εθνική






Η Εθνική μας ομάδα που πλέον μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας στρέφει την προσοχή της στο νεοσύστατο Nations League που ξεκινά τον προσεχή Αύγουστο, ηττήθηκε σε φιλικό από την Ελβετία στο ΟΑΚΑ με 1-0.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο με την κάθε ομάδα να έχει τις δικές της ευκαιρίες για να σκοράρει, ωστόσο, στην επανάληψη οι Ελβετοί ήταν ανώτεροι, σκόραραν με τον Τζεμαϊλί και είχαν ευκαιρίες και για περισσότερα τέρματα.

Πως παρέταξε την Εθνική ο Σκίμπε

Ο Μίκαελ Σκίμπε παρέταξε την Εθνική μας ομάδα με το κλασικό 4-2-3-1. Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός τεχνικός επέλεξε τον Ορέστη Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Ρέτσο. Ως αμυντικά χαφ τους Ζέκα και Σάμαρη, στην τριάδα μπροστά τους Φορτούνη, Μπακασέτα και Δώνη και στην κορυφή της επίθεσης τον Κώστα Μήτρογλου.

Καλύτερη στο ξεκίνημα η Εθνική

Το συγκρότημα του Μίκαελ Σκίμπε μπήκε καλύτερα στο γήπεδο και ήταν αυτό που έψαξε περισσότερο το γκολ. Η πρώτη καλή ευκαιρία του αγώνα άνηκε στην Εθνική μας, όταν στο 10’ ο Φορτούνης εκμεταλλεύτηκε λάθος γύρισμα του Εμπολό και πλάσαρε από το ύψος της περιοχής για να στείλει την μπάλα ελάχιστα εκατοστά άουτ. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Φορτούνης πάσαρε στον Μήτρογλου που ντρίμπλαρε τον Σόμερ όμως την τελευταία στιγμή πριν πλασάρει τον έκοψε ο Λιχστάινερ.

«Ανέβηκαν» οι Ελβετοί μετά το εικοσάλεπτο

Όσο περνούσε η ώρα οι Ελβετοί έπαιρναν κάποια μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησαν να πλησιάσουν την «ελληνική» περιοχή. Στο 26’ οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν και έχασαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο ματς όταν ο Σεφέροβιτς έκλεψε στον χώρο της μεσαίας γραμμής βρήκε τον Τζεμαϊλί μέσα στην περιοχή που από δεξιά σούταρε δυνατά και έστειλε την μπάλα να περάσει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Καρνέζη. Τέσσερα λεπτά αργότερα και πάλι ο Τζεμαϊλί προσπάθησε να απειλήσει τον Έλληνα τερματοφύλακα όμως το σουτ που δοκίμασε κόντραρε στο πόδι του Ζέκα.

Από μία ευκαιρία για την κάθε ομάδα στο τελείωμα του ημιχρόνου

Τα ποσοστά κατοχής της μπάλας ήταν μοιρασμένα στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μέρους, οριακά υπέρ της ελβετικής ομάδας. Με την συμπλήρωση 40’ στο ματς, η Ελλάδα απείλησε μετά από ώρα όταν ο Δώνης έφυγε πολύ γρήγορα στην κόντρα από δεξιά, γύρισε στον Μήτρογλου που συνεργάστηκε με τον Μπακασέτα, με το σουτ του επιθετικού της Μαρσέιγ να βρίσκει στο κεφάλι αμυντικού και να περνάει κόρνερ. Στην αμέσως επόμενη φάση οι Ελβετοί έφτασαν μία ανάσα από το γκολ όταν ο Εμπολό μετά από γύρισμα του Λιχστάινερ του Παπασταθόπουλου και σούταρε όμως η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι του Καρνέζη και έφυγε άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη στιγμή για το πρώτο ημίχρονο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για κάποια από τις δύο ομάδες. Το συγκρότημα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς ήταν αυτό που είχε την πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη όταν στο 49’ η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ρικάρντο Ροντρίγκεζ πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Καρνέζη.

Προβάδισμα με… γκολάρα!

Ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, οι Ελβετοί κατάφεραν να αξιοποιήσουν το μεγάλο κενό που υπήρξε στην ελληνική περιοχή και να ανοίξουν το σκορ. Ο Σεφέροβτς έκανε την σέντρα από δεξιά και ο Τζεμαϊλί με εντυπωσιακό γυριστό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ορέστη Καρνέζη.

Το γκολ αυτό επηρέασε εμφανώς την Εθνική μας ομάδα και έτσι στο 69’ οι φιλοξενούμενοι έφτασαν πολύ κοντά και σε δεύτερο όταν ο Γκαβράνοβιτς βρέθηκε απέναντι στον Καρνέζη, με τον τερματοφύλακα της Γουότφορντ να διώχνει σωτήρια με τα πόδια. Οι ευκαιρίες για τους Ελβετούς δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στο 73’ ο Σαρ μέσα από την περιοχή σούταρε και έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Αρκετές αλλαγές από τον Σκίμπε

Ο Μίκαελ Σκίμπε στην προσπάθεια του να αλλάξει την εικόνα της Εθνικής πέρασε στον αγώνα τους Χριστοδουλόπουλο, Κουρμπέλη, Κουλούρη και Μπακάκη. Μάλιστα, για τον επιθετικό του ΠΑΟΚ αυτό ήταν και το ντεμπούτο του με το εθνόσημο. Η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήρθε στο 75’ όταν ο Χριστοδουλόπουλος γύρισε από τα δεξιά και ο Φορτούνης από πολύ πλεονεκτική θέση σούταρε πολύ ψηλά άουτ.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Εθνική ζωντάνεψε κάπως και έψαξε το γκολ της ισοφάρισης χωρίς όμως να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία μπροστά από την εστία του Σόμερ. Έτσι, μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή δεν άλλαξε κάτι με την Ελβετία να παίρνει τη νίκη με 1-0 και την Εθνική μας να δείχνει πως χρειάζεται ακόμα δουλειά ενόψει Nations League.

Το ταμείο του αγώνα: Ισορροπημένο το παιχνίδι στο πρώτο μέρος με την Εθνική μας να έχει τις ευκαιρίες της για να πετύχει το γκολ. Στην επανάληψη μετά το γκολ έδειξε σημάδια κατάρρευσης και θα μπορούσε να δεχθεί και άλλα αν οι Ελβετοί ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια.

Ο έλεγχος των διαιτητών: Εύκολο βράδυ για τους διαιτητές που δεν αντιμετώπισαν δύσκολες φάσεις. Έβγαλαν το παιχνίδι χωρίς πολλές κάρτες και δεν υπέπεσαν σε κάποιο σημαντικό λάθος.

Αυτοί που ξεχώρισαν: MVP του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Μπλερίμ Τζεμαϊλί. Σκόραρε ένα πολύ όμορφο γκολ και γενικά αποτέλεσε πηγή κινδύνου για την εστία του Καρνέζη. Από ελληνικής πλευράς ο Χριστοδουλόπουλος μπήκε ως αλλαγή και βελτίωσε την εικόνα της Εθνικής.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (63’ Χριστοδουλόπουλος), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (79’ Σταφυλίδης), Ρέτσος, Ζέκα, Σάμαρης (72’ Κουρμπέλης), Μπακασέτας, Δώνης (63’ Μπακάκης), Φορτούνης (76’ Πέλκας), Μήτρογλου (72’ Κουλούρης)

Ελβετία: Σόμερ, Λιχτστάινερ (60’ Λανγκ), Ακανζί, Εμπολό (73’ Oμπερλίν), Φρόιλερ (60’ Φερνάντες), Σεφέροβιτς (60’ Γκαβράνοβιτς), Τζάκα, Μπαχράμι (60’ Τσούμπερ), Ροντρίγκεζ, Τζεμαϊλί, Σαρ