Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 16:42
Άλλες Ειδήσεις

Η πρώτη σέλφι του κόσμου θα πουληθεί σε δημοπρασία για 7 εκατ. λίρες (photo)






Ο Άντι Ουόρχολ ήταν ο άνθρωπος που προήγαγε την κουλτούρα της σέλφι μισό αιώνα πριν γίνει μόδα σε όλον τον κόσμο. Η αυτοπροσωπογραφία που εξασφάλισε στον Ουόρχολ τόνους διασημότητας, ή αλλιώς η εναρκτήρια του «σέλφι», αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά.

Η γνωστή αυτή στάμπα που φτιάχτηκε το 1963, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του Ουόρχολ που τραβήχτηκε σε ένα κλασικό photo booth της Νέας Υόρκης, και έκτοτε το πρόσωπο του καλλιτέχνη έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του.

Το συγκεκριμένο έργο θα πουληθεί στον οίκο δημοπρασίας Sotheby στο Λονδίνο και οι ειδικοί λένε πως αναμένεται να πιάσει έως και 7 εκατομμύρια λίρες.

Ο Ουόρχολ κάποτε είχε πει πως «στο μέλλον όλοι θα είναι παγκοσμίως διάσημοι για 15 λεπτά» και η δήλωση του μοιάζει να είναι αρκετά εύστοχη κάποια χρόνια αργότερα.

Ο James Servier, ειδικός της μοντέρνας τέχνης και υπάλληλος στον οίκο Sotheby, δήλωσε πως «οι αυτοπροσωπογραφίες του καλλιτέχνη δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρες από σήμερα. Αντιπροσωπεύουν πλήρως την σύγχρονη κουλτούρα και είναι ένα έργο με τεράστια καλλιτεχνική και ιστορική σημασία».

Η ιδέα της αυτοπροσωπογραφίας προέκυψε στον Άντι Ουόρχολ όταν ένας έμπορος τέχνης του είπε «το ξέρεις ότι οι άνθρωποι θέλουν να σε δουν. Η εμφάνιση σου είναι υπεύθυνη για ένα μέρος της φήμης σου, καθώς ταΐζει την φαντασία τους».

Ο Alex Branczik, διευθυντής του οίκου δημοπρασίας Sotheby δήλωσε τα παρακάτω: «Αυτές οι φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες στα photo booth είναι φοβερές. Όποιος και αν είσαι μέσα στην κοινωνία, είτε αν είσαι ένας αφανής καλλιτέχνης, ένας μαθητής ή ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, όλοι πρέπει να κάτσουν κάποια στιγμή σε αυτά τα booths και να τραβήξουν μια φωτογραφία, ακριβώς κάτω από το ίδιο πλαίσιο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αυτή ήταν και μια ιδέα που γοήτευε ιδιαιτέρως τον Ουόρχολ, ο οποίος ήταν μεγάλος δημοκράτης».

Πηγή: iefimerida.gr