Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 07:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς -Γεννηματά και Θεοδωράκης τις περισσότερες υπογραφές






Εληξε στις 12:30 μ.μ. η διορία συλλογής υπογραφών για κατάθεση υποψηφιοτήτων για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

  1. Σε μια «επίδειξη ισχύος», η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε 12.500 υπογραφές, ενώ συνεργάτες της λένε ότι θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και άλλες. Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Η επιτυχία του εγχειρήματος για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και τη συγκρότηση του νέου φορέα στηρίζεται στη μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών. Για τον λόγο αυτό σήμερα καταθέτουμε τις υπογραφές 12.500 πολιτών, που δημιουργούν το αρχικό εθελοντικό δίκτυο στήριξης της υποψηφιότητάς μου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αρχικές 1.200 υπογραφές νέων ανθρώπων γεννηθέντων μετά από το 1981 που έχουν ήδη κατατεθεί και καλύπτουν τις τυπικές προϋποθέσεις υποβολής της υποψηφιότητάς μου».
  2. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε 5.300 υπογραφές: Οι 5.000 από Ελλάδα και οι 300 από το εξωτερικό, με στόχευση να καταδείξει τη διαρροή μυαλών από τη χώρα.
  3. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 1.700 υπογραφές, προερχόμενες από κάθε καποδιστριακό δήμο, αλλά και εκτός Ελλάδος.
  4. Ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε 1.800 υπογραφές από όλη την Ελλάδα και από 20 ευρωπαϊκές πόλεις.
  5. Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε 1.250 υπογραφές από όλες τις περιφέρειες και από Ελληνες του εξωτερικού.
  6. Περίπου 2.300 υπογραφές κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
  7. Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επίσης καταθέσει τις απαραίτητες υπογραφές (πάνω από 1.000).
  8. Περίπου 1.500 υπογραφές συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας.
  9. Ο Δημήτρης Τζιώτης συγκέντρωσε 1.700 υπογραφές.
  10. Ο Κώστας Γάτσιος κατέθεσε 4.632 υπογραφές.

Η αρμόδια επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου θα διασταυρώσει την εγκυρότητα των υπογραφών και τη Δευτέρα θα ανακοινώσει και επισήμως τους υποψηφίους για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το ηλεκτρονικό σύστημα «Ζευς»
Η Χ. Τρικούπη πάντως διαμηνύει πως δεν προτίθεται να δεχθεί άλλες προσφορές για ηλεκτρονική ψηφοφορία που είναι «αμφιλεγόμενες». Ειδικότερα, στελέχη κοντά στη Φ. Γεννηματά, μιλώντας στο iefimerida.gr, απέρριπταν κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν να προκρίνεται το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «Ζευς». Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε μόνο για εκλογές πρυτάνεων, αλλά αφορά ένα «κλειστό ταυτοποιημένο μητρώο 1.000 ατόμων».

Το κατέχει ένας πρώην συνεργάτης του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Καρούνος, μέλος των Κινήσεων Πολιτών που συνεργάζεται με τον υπ. Παιδείας (αρχικά με τον Νίκο Φίλη και τώρα με τον Κώστα Γαβρόγλου). Κατά τις πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη, ο server του εν λόγω συστήματος βρίσκεται στο υπ. Παιδείας, ενώ εποπτεύεται πολιτικά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Νίκος Παππάς). «Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε κάτι τέτοιο», έλεγαν στο iefimerida.gr τα ίδια στελέχη.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διστάζουν να αναλάβουν

Μετά την απόρριψη της πρότασης Vodafon που ζητούσε περιθώριο ως τις 4 Φεβρουαρίου 2018 για να διεξάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η επιτροπή Αλιβιζάτου προσέγγισε και άλλες εταιρείες με στόχο να κάνουν μια καλύτερη προσφορά. Πηγές αναφέρουν στο iefimerida ότι οι μεγάλες εταιρείες διστάζουν να αναλάβουν ένα εγχείρημα που θεωρούν ναρκοθετημένο μεταξύ των επίδοξων αρχηγών και δεν αναμένεται να δεχθούν το έργο.

Πηγή: iefimerida.gr