Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:26
Κόσμος

Ετοιμάζεται χερσαία επέμβαση των Ρώσων στη Συρία;






Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκάλυψε στο πρακτορείο ΤΑΣΣ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, Βαλίντ Μουαλίμ, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συντονίσει μία δέσμη μέτρων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να μπλοκάριστούν τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος; Ήδη από την Παρασκευή (27/11) το βράδυ, έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Ρωσία έχει κατεβάσει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, οι οποίες συνδράμουν το συριακό στρατό στις επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, αλλά και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε στην ηλεκτρονική του έκδοση, ότι η Ρωσία έχει παρατάξει και πυροβολικό, αλλά ο ρωσικός στρατός έχει εντολή να μην επιβεβαιώσει το παραμικρό.

«Υποστηρίζουμε ενεργά κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί για τον συντονισμό των πρακτικών βημάτων, βεβαίως, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το κλείσιμο των συνόρων σε πολλά σημεία θα εξαλείψουμε από πολλές απόψεις την τρομοκρατία στο συριακό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενισχύοντας τις πληροφορίες που αρχίζουν να διαρρέονται από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, πολλές απορίες έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, ότι όλοι οι τρομοκράτες στην περιοχή που καταρρίφθηκε το ρωσικό Σουκχόι, «εξολοθρεύτηκαν». Πώς είναι σε θέση οι Ρώσοι να γνωρίζουν με ασφάλεια μία πληροφορία σαν και αυτή;

Αξίζει δε, να επισημάνουμε τη «λεπτομέρεια» της 12ωρης επιχείρησης διάσωσης του Ρώσου πιλότου. Όπως δηλώθηκε, στην περιοχή έδρασαν ο συριακός στρατός, με τη συνδρομή της Χεζμπολάχ και Ιρανών καταδρομέων. Με δεδομένη την αποδυνάμωση του συριακού στρατού από τη χρόνια μάχη στην οποία έχει εμπλακεί, ξένοι ειδικοί αναλυτές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους, καταθέτοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, επιχείρησαν και ρωσικές χερσαίες δυνάμεις.

Όλα τα παραπάνω, ενισχύουν το σενάριο της χερσαίας επιχείρησης από πλευράς της Ρωσίας. Ξένοι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την παρουσία του Κρεμλίνου με επίγειες δυνάμεις στη Συρία. Ο Σεργκέι Λαβρόφ το άφησε να εννοηθεί, κάνοντας λόγο για «μπλοκάρισμα με συντονισμένες ενέργειες» των τουρκο-συριακών συνόρων. Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι το εξής. Έχει ήδη ξεκινήσει, κάτω από άκρα μυστικότητα, η χερσαία επιχείρηση των Ρώσων στη Συρία, ή πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα;