Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε ΕΕ: Μην μας απειλείτε, θα ανοίξουμε τις πόρτες σε 3 εκατ. μετανάστες






Νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία που θα οδηγήσουν στο να πλημμύρισει η Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν.

«Εμείς έχουμε τρια εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είπε ο Ερντογάν μιλώνας από την πόλη Καντέμ.

«Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις ξεκάθαρες απειλές. Δεν μας νοιάζει ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε “ναι” στο ψήφισμα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου μήκους κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το μπαράζ των δηλώσεων αυτών εκδηλώθηκε μετά το ψήφισμα με ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε – σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμά του – να «παγώσουν» προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

 

 

Πηγή: protothema.gr