Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024 01:44
Τοπικά

Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας στα «Ψυγεία» στα Κ. Λεχώνια






Στο «μικροσκόπιο» της Πυροσβεστικής έχουν μπει οι εγκαταστάσεις των Ψυγείων «Αλεξόπουλος» στα Κ. Λεχώνια, οι οποίες χθες έγιναν τάφος για 43χρονο εργάτη, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα ανατεθεί η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας σε πραγματογνώμονα.

Επίσης, στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας σήμερα θα προβούν σε έλεγχο των εγκαταστάσεων, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν μέσα στο κτίριο γίνονταν εργασίες και υπό ποιο καθεστώς. Στο μεταξύ άφαντος παραμένει ο ιδιοκτήτης και αναζητείται για να δώσει κατάθεση.

 Το χρονικό της τραγωδίας

Τραγωδία χθες το μεσημέρι στα Κάτω Λεχώνια. Νεκρός ένας 43χρονος από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των Ψυγείων «Αλεξόπουλος». Το θύμα ονομάζονταν Χρίστος Σίνο, ήταν πατέρας τριών παιδιών, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος διέμενε χρόνια στις Αλυκές μαζί με την οικογένειά του.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης στη μονάδα, που τα τελευταία χρόνια παραμένει ανενεργή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο άτυχος άνδρας βρισκόταν μέσα στον χώρο των ψυγείων και εκτελούσε εργασίες οξυγονοκόλλησης, την ώρα που σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά όλο το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες.

Από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στο χώρο βρίσκονταν άλλα τουλάχιστον δύο άτομα, τα οποία μόλις ξέσπασε η φωτιά κατάφεραν να βγούνε από το κτίριο σώα και αβλαβή, όχι όμως και ο τρίτος, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Περίοικοι που είδαν τις πύρινες φλόγες να ξεπηδάνε από παντού, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Η φωτιά ήταν μεγάλη, τρόμαξα μόλις άκουσα την έκρηξη και αμέσως ειδοποίησα την Πυροσβεστική» είπε συγκλονισμένος ο κ. Αλέξανδρος Κυριαζής, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτήμα του, σε μικρή απόσταση από τον τόπο της τραγωδίας και μόλις άκουσε την έκρηξη και ήδη καπνούς, ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αμέσως στον Βόλο σήμανε συναγερμός. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον διοικητή κ. Χαρ. Πόζογλου, τέθηκε επί ποδός, ενώ κλήθηκαν για βοήθεια και δυνάμεις από Τρίκαλα και Λάρισα. Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούσαν έξι οχήματα της Π.Υ. Βόλου, ένα όχημα και προσωπικό από τα Τρίκαλα, τρία οχήματα από τη Λάρισα, αλλά και από τη Β΄ ΒΙ.ΠΕ., τον Δρυμώνα και την Αργαλαστή, μαζί με δύναμη 50 πυροσβεστών. Επιστρατεύθηκαν επίσης 18 υδροφόρες. Ο κίνδυνος «ανάφλεξης» σε όλη την περιοχή ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλος, καθώς στις εγκαταστάσεις υπήρχε αμμωνία και πολυουρεθάνιο.

Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μία μηχανή έσπευσαν επίσης στο σημείο, ενώ άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών και της Τροχαίας Βόλου απέκλεισαν αμέσως τον χώρο και διευθέτησαν την κυκλοφορία, καθώς οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σχεδόν πάνω στον δρόμο Βόλου – Λεχωνίων. Στο σημείο επίσης μετέβη ο αντιδήμαρχος Βόλου Απόστολος Μαλαματίνης καθώς και κλιμάκιο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Ηλιόπουλο, για να συνδράμουν τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών.

Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι πυκνοί καπνοί διακρίνονταν καθαρά μέχρι και την παραλία του Βόλου.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ήταν γνωστές ως «Ψυγεία Αλεξόπουλου» καθώς ήταν ιδιοκτησίας του αείμνηστου δημάρχου Αρτέμιδος και αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δημήτρη Αλεξόπουλου. Τη δεκαετία του ’90 το κτίριο ήταν μισθωμένο σε ιδιώτη και λειτουργούσε ως Εμπορικό Κέντρο Ευκαιριών. Εδώ και πολλά χρόνια είχε ανασταλεί η λειτουργία του, ενώ μετά τον θάνατο του Δημήτρη Αλεξόπουλου, πέρασε στα χέρια του βασικού κληρονόμου του πρώην δημάρχου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες μέσα στον χώρο για την ανακαίνισή του με σκοπό την επαναλειτουργία του, άγνωστο με ποια χρήση. Χθες ωστόσο συνέβη το τραγικό συμβάν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η οποία σημειωτέον εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν μέσα στο κτίριο.

Μέχρι αργά το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία που διενεργεί την προανάκριση και είναι υπεύθυνη για τη δικογραφία, αναζητούσε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στο οποίο ξέσπασε η φωτιά, χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η εύρεση. Ο ίδιος, ωστόσο, μέσω κοντινών του ανθρώπων, φέρεται να υποστηρίζει πως μέσα στο κτίριο βρισκόταν μόνο ένα άτομο και όχι τρία όπως ενημέρωσαν τις αρχές αυτόπτες μάρτυρες.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία σήμερα θα προβεί σε έλεγχο των εγκαταστάσεων, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν μέσα στο κτίριο γίνονταν εργασίες και υπό ποιο καθεστώς.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, ωστόσο παρέμειναν στο σημείο πυροσβεστικά οχήματα κυρίως για λόγους προληπτικούς, προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

Δεν πρόλαβε να βγει

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά και σήμανε συναγερμός σε όλη τη γύρω περιοχή, ήταν κάτι παραπάνω από ορατός ο φόβος ότι υπάρχουν θύματα. Αυτόπτες μάρτυρες που έφτασαν σχεδόν αμέσως, μόλις αντιλήφθησαν τις φλόγες να ξεπηδάνε από το κτίριο, μιλώντας στους Πυροσβέστες δήλωσαν πως είδαν δύο άτομα να βγαίνουν πανικόβλητα μέσα από το κτίριο για να σωθούν, και ότι αναζητούσαν ένα τρίτο άτομο.

Οι πυροσβέστες, έχοντας αυτή την πληροφορία, συνέχιζαν το έργο τους σε δύο μέτωπα. Αφενός να δαμάσουν τις φλόγες μέσα και έξω από το κτίριο, προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί σε παρακείμενες εκτάσεις, και αφετέρου να αναζητήσουν πιθανώς εγκλωβισμένους μέσα στο καιγόμενο κτίριο.

Μία ώρα περίπου μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες αντίκριζαν τη σορό ενός άνδρα, κάτω από μία σκάλα, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη. Πιθανολογείται πως ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να φύγει αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μέσα στη φωτιά.

Φριχτός θάνατος

Η σορός του άτυχου 43χρονου, τα στοιχεία του οποίου έγιναν γνωστά στις αρχές αλλά δεν ανακοινώθηκαν επίσημα μέχρι να γίνει η ταυτοποίηση, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος έφερε καθολικά εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Θα ακολουθήσει ωστόσο νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά μέσα στο κτίριο, συγγενείς του έσπευσαν στο σημείο, με την προσδοκία ότι θα έχει καταφέρει να βγει ζωντανός. Δυστυχώς, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ