Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:04
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπίστηκε από ψαράδες η σορός του χειριστή του Mirage Γιώργου Μπαλταδώρου






Βρέθηκε η σορός του άτυχου χειριστή του Mirage 2000-5 που κατέπεσε ανοιχτά της Σκύρου την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τη σορό του εντόπισε αλιευτικό που συμμετείχε στις έρευνες ανοιχτά του νησιού.

Την είδηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σημειώνοντας ότι δίπλα στην σορό του Γιώργου Μπαλταδώρου εντοπίστηκαν και μερικά συντρίμμια του Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πολλοί ψαράδες από το νησί αλλά και από τα κοντινά νησιά  πήραν μέρος στις έρευνες, καθώς το επέτρεψαν  οι καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως χθες  εντοπίστηκαν στην περιοχή των ερευνών η κάσκα του άτυχου χειριστή, η μικρή σωστική λέμβος και το κιτ επιβίωσης που διέθεται το Mirage στο cockpit.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως το κουφάρι του Mirage 2000-5 βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων.

Τώρα οι έρευνες έχουν εστιαστεί στον εντοπισμό του καθίσματος του άτυχου σμηναγού, καθώς εκεί βρίσκεται και ο καταγραφέας πτήσης (το μαύρο κουτί). Η ανάλυση των στοιχείων που έχει καταγράψει θα ρίξει φως στα αίτια της πτώσης του μοιραίου μαχητικού.

Το χρονικό της πτώσης

Χθες δύο Mirage 2000-5 απογειώθηκαν από το 135 Σμηναρχία Μάχης Σκύρου, για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον FIR Αθηνών.
Ωστόσο ούτε αερομαχία, αλλά ούτε και αναχαίτιση σημειώθηκε καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη μόλις αντιλήφθηκαν ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν απογειωθεί άλλαξαν πορεία και βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο  χώρο.
Στη συνέχεια οι πιλότοι της Ελληνικής Αεροπορίας άλλαξαν πορεία για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 12:15, το 2ο αεροσκάφος του ζεύγους ανέφερε ότι ο επικεφαλής του έπεσε στο νερό περίπου εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου και δόθηκαν εντολές να αλλάξει πορεία.
Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού και διάσωσης με τη συμμετοχή της φρεγάτας ΨΑΡΑ, του οργανικού ελικοπτέρου Sikorsky S-70, ενώ από τη βάση στο Κοτρώνι απογειώθηκε και ένα ακόμη Sikorsky S-70. Στις έρευνες συμμετείχε και ένα Super Puma από τη Χίο, που κατευθύνθηκε προς την περιοχή για να συνδράμει στις έρευνες.

Τα πιθανά αίτια της πτώσης του Miraze 2000-5

Όλα δείχνουν ότι το Νο1 του σχηματισμού, το μαχητικό δηλαδή που στο πιλοτήριο ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος, συνέχισε την καθοδική πορεία μέσα στο περιβάλλον χαμηλής ορατότητας, και τα κρίσιμα δευτερόλεπτα λίγο πριν φτάσει στη θάλασσα είτε επιχείρησε να επιβεβαιώσει αν η πορεία του ήταν ακριβής ή αν συμβαίνει κάτι. Ωστόσο φαίνεται πως ήταν ήδη αργά, αφού τα λίγα δευτερόλεπτα που χάθηκαν, πιθανότατα στάθηκαν κρίσιμα για την τραγική κατάληξη της πτήσης.

Η άλλη εκδοχή οδηγεί στο συμπέρασμα, με βάση τα στοιχεία της πτήσης, ότι είτε ο άτυχος χειριστής είτε υπέστη κάτι αιφνίδιο, είτε δεν πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

Πηγή: iefimerida.gr