Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:53
Κόσμος

Εκτακτο: Ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου






Πρόωρες, βουλευτικές και προεδρικές, εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συναντησή του με τον εθνικιστή Μπαχτσελί.

Οι εκλογές ήταν κανονικά να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά η πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ηδη απο χθές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ζητήσει ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί, ενω σήμερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν.Συγκεκριμένα ο κ. Μπαχτσελί είχε ζητήσει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 26 Αυγούστου καθώς «είναι αδύνατο (για την Τουρκία) να περιμένει με υπομονή μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 2019». Ο ηγέτης του MHP επικαλέστηκε, δε, «οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας» και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να «αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες» έως τις προγραμματισμένες εκλογές. Η προοπτική των πρόωρων εκλογών στην γειτονική χώρα προβληματίζει την Αθήνα καθώς θεωρείται δεδομένο οτι τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές θα οδηγηθούν σε έναν διαγωνισμό υπερπατριωτισμού και εθνικισμού, που χωρίς αμφιβολία θα έχει αντανάκλαση και στο Αιγαίο.

Η συνάντηση Ερντογάν-Μπαχτσελί διήρκεσε μια ώρα και ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανήγγειλε τις διπλές κάλπες. Οπως είπε οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και η κρίση στις γειτονικές χώρε κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα.

«Ξεκινάμε αμέσως τη νόμιμη διαδικασία σχετικά με το θέμα και χωρίς αμφιβολία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν έχει προσφύγει ποτέ πρόωρα στις κάλπες κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Μάλιστα, μέχρι χθες, επανειλημμένα απέρριπτε τις εικασίες που έλεγαν ότι φέτος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Η είδηση των πρόωρων εκλογών έτσι όπως εμφανίστηκε στην Χουριγιέτ. Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία των εκλογών, γράφει η εφημερίδα.

Η Μιλιέτ απο την πλευρά της γράφει οτι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών σε ζωντανή σύνδεση, καθώς έκανε σε live μετάδοση τις δηλώσεις του.

Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, από ελληνικής πλευράς, ήρθε από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο:

Πηγή: iefimerida.gr