Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 01:38
Θεσσαλία

Εκατοντάδες Λαρισαίοι στα δίχτυα του πόθεν έσχες






Σε παραίτηση από την επιτροπή διαβούλευσης αλλά και διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών οδηγήθηκαν πολίτες στον Δήμο Φαρσάλων μόλις πληροφορήθηκαν ότι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων οικονομικού έτους 2015 (αφορά τα εισοδήματα του 2014) μαζί με τις/τους συζύγους τους.

Ενδεχομένως ανάλογο φαινόμενο να παρατηρηθεί και σε άλλους δήμους καθώς βάσει της νέας νομοθεσίας είναι πλέον εκατοντάδες οι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, ωστόσο, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, πολλοί το αγνοούν αν και η σχετική προθεσμία εκπνέει σε οκτώ εργάσιμες ημέρες, στο τέλος του 2015.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Δήμο Φαρσάλων μέχρι πέρυσι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες ήταν γύρω στα 20 άτομα, ενώ φέτος ο αριθμός των υπόχρεων έχει εκτοξευθεί στους 167. Άλλοι 230 περίπου είναι οι υπόχρεοι στον Δήμο Λαρισαίων, ενώ ανάλογοι με το μέγεθος κάθε δήμου είναι οι υπόχρεοι και στις υπόλοιπες περιοχές.

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο δήμος, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, ενημέρωσε όλους τους υπόχρεους πόθεν έσχες ώστε να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους. Προηγήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής στην οποία πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις προκειμένου να αποσαφηνισθεί ο ακριβής αριθμός των υπόχρεων καθώς ο νόμος (άρθρο 222 του Ν. 4281/2014) αναφέρει ότι από τους δήμους υπόχρεοι είναι:

«Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των δήμων, οι πρόεδροι και τα μέλη, των δημοτικών συμβουλίων, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι γενικοί διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων δήμων, καθώς και οι προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των δήμων».

Με βάση την ενημέρωση που παρέσχε στον Δήμο Φαρσάλων η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, υπόχρεοι υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες είναι όλα τα μέλη των διάφορων επιτροπών του δήμου όπως της επιτροπής διαβούλευσης ή των σχολικών επιτροπών. «Μόνο οι μαθητές που μετέχουν στις σχολικές επιτροπές ως εκπρόσωποι των 15μελών εξαιρούνται. Όλοι οι υπόλοιποι, και οι αναπληρωματικοί, υποχρεούνται βάσει του Νόμου», διευκρινίστηκε από τη Βουλή.

Μόλις, λοιπόν, οι υπηρεσίες του Δήμου Φαρσάλων άρχισαν να ενημερώνουν όλους τους υπόχρεους και ιδίως τους πολίτες, άρχισε και η υποβολή παραιτήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα ανέρχονται σε έξι: τρεις από την επιτροπή διαβούλευσης και ισάριθμοι από ΔΣ δημοτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με όσα συζητούνται στα Φάρσαλα, ο προβληματισμός για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από πολίτες (όχι αιρετούς) έγκειται κυρίως σε δύο ζητήματα:

-Κάποιοι επισημαίνουν πως δεν αντέχουν το κόστος ή έστω δεν τους συμφέρει να πληρώσουν λογιστή για να τους βοηθήσει στη συμπλήρωση της δήλωσης μόνο και μόνο επειδή μετέχουν για παράδειγμα στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία, κατά κοινή εκτίμηση, στους περισσότερους δήμους είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καν.

-Άλλοι πάλι φοβούνται τις συνέπειες από την πιθανή δημοσιοποίηση της δήλωσής τους. Βεβαίως, βάσει του νόμου, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αλλά ουδείς μπορεί να το αποκλείσει κιόλας. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή, στις υπηρεσίες της οποίας καταλήγουν οι δηλώσεις, είναι εκείνη που θα έχει τον τελευταίο λόγο σχετικά με το αν και ποιες απ’ αυτές τις δηλώσεις πόθεν έσχες θα δοθούν στη δημοσιότητα μαζί μ’ εκείνες (κατά ορισμένες εκτιμήσεις, ως επικοινωνιακό αντίβαρο) των βουλευτών.

Επισημαίνεται ότι από το 2016 (αφορά τα εισοδήματα του 2015) θα τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, που είναι ουσιαστικά ο προάγγελος του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο όταν (αν) τελικά εφαρμοστεί, θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

Πηγή www.elefheria.gr