Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:47
Κόσμος

Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες – Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά!






Δύο ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από τις αρχές των Βρυξελλών, ανακοίνωσε το η Εισαγγελία του Βελγίου.

Τα δύο άτομα σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά των Βρυξελλών κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου. «Η έρευνά μας αποκάλυψε σοβαρές απειλές μιας επίθεσης σε συμβολικά σημεία στις Βρυξέλλες κατά τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η εισαγγελία.

Στη διάρκεια κατ΄οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες και σε μια γειτονική επαρχία καθώς και στη Λιέγη, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις αλλά τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αστυνομία βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά. Όπως ανακοίνωσε η βελγική Εισαγγελία,  οι δύο συλληφθέντες δεν είχαν καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο “RTBF”, o ένας από τους δύο συλληφθέντες διηύθυνε έναν τρομοκρατικό πυρήνα.

Εν τω μεταξύ, ο «κόκκινος συναγερμός» που έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, όχι μόνο δεν έχει λήξει, αλλά καθημερινά εντείνεται, καθώς νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά το πολυήμερο «lock down» στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, ήταν η Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων που βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ μόλις χθες, μετά από 18 ημέρες, χαλάρωσε κατά μία βαθμίδα τα μέτρα ασφαλείας η Γενεύη.

Σε κατάστασης υψίστης επιφυλακής παραμένουν εξάλλου οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι συστήνουν στους πολίτες να μείνουν κλειδαμπαρωμένο στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους!

Στη Γαλλία, την χώρα της Γηραιάς Ηπείρου που έζησε πρόσφατα την ωμή βία των τζιχαντιστών, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, ενώ στην Αυστρία, την χώρα που ενημερώθηκε από μία φιλική μυστική υπηρεσία πληροφοριών ότι επίκεινται χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκές πόλεις πριν την έλευση του 2016, οι αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, ζητώντας την κατανόηση των πολιτών.

Στη Βρετανία, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Κηθ Βαζ καλεί τους συμπολίτες του να ξεχυθούν στους δρόμους της χώρας, αγνοώντας επιδεικτικά τις απειλές των τζιχαντιστών. Ο Βαζ έσπευσε να επισημάνει ότι το Ισλαμικό κράτος δεν θα πρέπει να τρομοκρατεί τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να γιορτάσουν όπως έχουν προγραμματίσει. Από την πλευρά της, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει σε χτύπημα των τρομοκρατών σε άλλες πόλεις πέραν του Λονδίνου.

Στη Γερμανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι η χώρα της Μέρκελ παραμένει στο στόχαστρο της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών και για τον λόγο αυτό, οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.