Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:46
Ελλάδα

Δύο ποινικές προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση Πανούση από τον Άρειο Πάγο






Τη διενέργεια δύο ανεξάρτητων ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων για την υπόθεση Πανούση παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε μία προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τα στοιχεία που κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και με βάση το περιεχόμενο της συνέντευξης του Γιάννη Πανούση στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής 8 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η κυρία Κουτζαμάνη αφορά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας.

Η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε τις δύο προκαταρκτικές εξετάσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Ειδικότερα, προς τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Πανούσης στην κυρία Κουτζαμάνη και τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός παρήγγελε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν αξιόποινων πράξεων που προβλέπουν το κακούργημα της βίας κατά του πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης, δηλαδή υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης κ.λ.π. και το αδίκημα της παράνομης βίας ή συμμετοχής σε κατάληψη δημοσίου κτηρίου.

Το τελευταίο αδίκημα αφορά την κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη, η κυρία Κουτζαμάνη προς την πρώτη αυτή έρευνα ζήτησε από τον κύριο Δασούλα να ζητήσει εάν έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για την τοποθέτηση βόμβας στο γραφείο του κυρίου Πανούση 10/02/2009) και την επίθεση που δέχτηκε στο πανεπιστήμιο 18/02/2009.

Διευκρινίζει η κυρία Κουτζαμάνη ότι σε περίπτωση που οι δικογραφίες αυτών των δύο υποθέσεων που αφορούν στον κ. Πανούση να έχουν τεθεί στο αρχείο, να ανασυρθούν και να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγεται.

Ως προς την δεύτερη ποινική έρευνα που διέπραξε η κυρία Γκουτζαμάνη που αφορά την μηνυτήρια αναφορά κυρίων Παρασκευόπουλο και Τόσκα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν διαρροή δημοσίων εγγράφων η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Τασούλα να διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και αναπαράχθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σε καταφατική περίπτωση τότε να διακριβωθεί η τέλεση αξιοποίνων πράξεων για τα τρία αδικήματα ,αυτά της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύτηκαν και είναι κάτοχός τους λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς του (πλημμέλημα), του αδικήματος της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου ή της χρησιμοποίησής του από τρίτο (πλημμέλημα) και του νόμου 3645/2008 που αφορά την ΕΥΠ, δηλαδή για παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας (πλημμέλημα).

Το τελευταίο αδίκημα αφορά τον διοικητή της ΕΥΠ ή υπαλλήλους της κρατικής αυτής υπηρεσίας. Και στις δύο περιπτώσεις η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε ότι κατά την έρευνα εάν προκύψουν και άλλα αδικήματα να αποδοθούν.

Ο κ. Δασούλας από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καλεί τα εμπλεκόμενα μέλη.