Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Μη βιώσιμα ελληνικό χρέος και ασφαλιστικό






Σε… μονόλογο ο οποίος «ανεβαίνει» για μία ακόμη σεζόν τείνει να μετατραπεί η τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του Τζέρι Ράις, εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Ράις υποστήριξε ότι τόσο το ελληνικό χρέος όσο και το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου αυτά τα δύο «αγκάθια» να αντιμετωπιστούν.

Επανέλαβε ότι το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξει βελτίωση του προγράμματος, προκειμένου να βοηθηθεί ουσιαστικά η ελληνική οικονομία και η χώρα να εξέλθει από την ύφεση, αλλά προσέθεσε -όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο κ. Τόμσεν- ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και θα στοχεύει σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους αν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times σχετικά με συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις απάντησε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης το Ταμείο (ΙΕΟ) για την παροχή δεδομένων. Όπως και σε κάθε γραφειοκρατικό θεσμό, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα, πρόσθεσε.
 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr