Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 14:59
Τοπικά

“Διώχνουν” νέους καρκινοπαθείς από το Νοσοκομείο Βόλου






Το Νοσοκομείο Βόλου αδυνατεί να εξυπηρετήσει νέους ασθενείς με καρκίνο και τους παραπέμπει σε άλλα Νοσοκομεία λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού αλλά και τεράστιας αύξησης του μηνιαίου κόστους για την αγορά φαρμάκων χημειοθεραπείας λόγω της μεγάλης αύξησης ασθενών με καρκίνο. Την λύπη του για την απόφαση που αναγκάστηκε να λάβει η διοίκηση, εξέφρασε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. “Τα λέω αυτά με πλήρη συντριβή. Δεν μπορώ όμως να ταΐσω με ένα μήλο 100.000 ανθρώπους. Αν συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε νέους ασθενείς τον Ιούνιο του 2017 το Νοσοκομείο Βόλου δεν θα είχε χρήματα ούτε για ασπιρίνες” επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός.

Ανέφερε ότι το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολογική κλινική, απλά δύο ογκολόγους, ένα μόνιμο και ένα επικουρικό και μία μονάδα χημειοθεραπείας με τέσσερις νοσηλεύτριες για να εξυπηρετήσουν 400 περιστατικά το μήνα. “Σύμφωνα με όλους τους μετρήσιμους δείκτες αγγίζουμε το 145% των δυνατοτήτων μας” επισήμανε ο κ. Δραμητινός. Επιπλέον ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των ασθενών είναι πολύ μεγάλη, αν συγκρίνει κανείς την φαρμακευτική δαπάνη του Μαρτίου 2016 με αυτή του 2017. “Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας αποτελούν το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης. Φέτος πήραμε περισσότερα χρήματα από το υπουργείου όμως το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι δαπάνες αυτές ξέφυγαν. Το Μάρτιο του 2017 η δαπάνη για φάρμακα χημειοθεραπείας ανήλθε σε 314.000 ευρώ έναντι 180.000 ευρώ πέρυσι. Αν συνεχίζαμε έτσι τον Ιούνιο του 2ξ017 το Νοσοκομείο δεν θα είχε χρήματα ούτε για ασπιρίνες”, τόνισε.

Εκτίμησε ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα νοσοκομεία όμως σίγουρα η Λάρισα είναι σε καλύτερη θέση με δύο ογκολογικές κλινικές. “Στο Νοσοκομείο γίνεται φιλότιμη προσπάθεια από όλους να εξυπηρετήσουμε το μεγάλο όγκο των ασθενών όμως είναι αδύνατον. Και φυσικά δεν μπορεί να γίνει λίστα αναμονής. Ο καρκίνος δεν περιμένει”.

Ο κ. Δραμητινός ανέφερε ότι στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Βόλου προβλέπεται η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής. Επίσης φέτος αναμένεται να προκηρυχθεί η θέση και ενός ογκολόγου ενώ ήδη γίνονται επεκτάσεις στο Τμήμα Χημειοθεραπείας από τις δωρεές του Χαρ. Τσιμά. “Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις δαπάνες” επισήμανε. Επιπλέον ανέφερε ότι έχει υποβάλλει αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και έχει ενημερώσει την 5η Υγειονομική Περιφέρεια. “Ελπίζω να έχω καλά νέα από το Σεπτέμβριο του 2017”.