Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:44
Τοπικά

Διώξεις από την Εισαγγελία Βόλου για απάτη σε βάρος αλλοδαπών






Αυτεπάγγελτες διώξεις για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, αντιποίηση άσκησης δικηγορίας και άμεση συνέργεια σε αντιποίηση άσκησης δικηγορίας άσκησε η Εισαγγελία Βόλου, σε βάρος δύο ατόμων που λειτουργούν γραφείο παροχής υπηρεσιών στη Μαγνησία, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε εξαπάτηση ισάριθμων μεταναστών με τη χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων αδειών διαμονής στη χώρα.

Οι δύο αλλοδαποί είχαν πληρώσει συνολικό ποσό 1.500 ευρώ (και οι δύο) προκειμένου το εν λόγω γραφείο να διεκπεραιώσει τη διαδικασία για την έκδοση αδειών διαμονής, και ενώ πίστευαν ότι βρίσκονταν νόμιμα στη χώρα, εντούτοις αποδείχτηκε ότι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων. Μάλιστα ο ένας από τους δύο απελάθηκε.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν τον Μάιο του 2013 και τον Μάρτιο του 2014 και είχαν έρθει σε γνώση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου μετά από καταγγελίες, ενώ η Εισαγγελία Βόλου είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Η προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε με τη λήψη των καταθέσεων και όλων των απαραίτητων στοιχείων που κρίθηκαν σκόπιμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, και «έκλεισε» με την άσκηση των ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμπονται τώρα για να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στις 25 Απριλίου 2018. Από την ανάκριση προέκυψε ότι ο ένας εκ των δύο κατάφερνε να εξαπατά τους αλλοδαπούς παρουσιαζόμενος ως δικηγόρος. Είναι απόφοιτος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, πλην όμως στους αλλοδαπούς δεν διευκρίνιζε ότι ήταν απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της εν λόγω Σχολής χωρίς ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή γνώση και εξειδίκευση στον τομέα της νομικής επιστήμης. Το δεύτερο άτομο παρουσιαζόταν ως βοηθός του.

Με αυτό τον τρόπο οι δύο κατηγορούμενοι έπεισαν υπήκοο Αλβανίας να καταβάλει το ποσό των 200 ευρώ για την έκδοση άδειας διαμονής, διαδικασία όμως που δεν πραγματοποίησαν, καθώς προσκόμισαν στο Τμήμα Αδειών Διαμονής πλαστή βεβαίωση ασφάλισης.

Επίσης, πέτυχαν να λάβουν τον συνολικό ποσό των 1.300 ευρώ από δεύτερο υπήκοο Αλβανίας, χορηγώντας αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα παραμονής και υποστηρίζοντας ότι ο αλλοδαπός έπρεπε να καταθέσει προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια.

Η απάτη πήρε τελικά τον δρόμο της Δικαιοσύνης όταν ο ένας υπήκοος Αλβανίας διαπίστωσε ότι η αίτησή του για άδεια διανομής είχε απορριφτεί, ενώ είχε την αντίθετη πληροφόρηση, και ο δεύτερος συνελήφθη από την Αστυνομία με αποτέλεσμα να κινηθεί εναντίον του διαδικασία απέλασης.