Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:33
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Μείωση 4% στα τέλη ύδρευσης το 2017,με στόχο το 10% μέχρι το ’19 – Υλοποιείται άλλη μια δέσμευση






Πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες, η Δημοτική Αρχή του Βόλου στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, προχωρεί σε μείωση του τιμολογίου ύδρευσης κατά 4% για το 2017

Αυτό ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο πρόεδρος Απ. Γαλάτης με αφορμή την έγκριση κατά πλειοψηφία  του ισολογισμού-απολογισμού του 2015 της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι η μείωση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα, προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως η εξαγγελία για μείωση των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 10%, σε βάθος τριετίας.

Το θέμα των τελών έθεσε ο κ. Γαλάτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ισολογισμού-απολογισμού του 2015 όπου φαίνεται ότι οι εισπράξεις στα τέλη ύδρευσης το 2015 καταγράφονται μειωμένες κατά 17%, στα τέλη αποχέτευσης κατά 18%, ενώ ελάχιστες είναι οι εισπράξεις αναφορικά με τα τέλη άρδευσης.

Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαίκών κονδυλίων ο διευθυντής της επιχείρησης κ. Τζίνης ενώ επισήμανε ότι καταγράφηκε αύξηση επενδύσεων το 2015 κατά 41% έναντι του 2014. Επιπλέον ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει ξεχρεώσει όλα τα «φέσια» των προηγούμενων ετών. Για χρηστή διαχείριση εκ μέρους της επιχείρησης έκανε λόγο ο κ. Γαλάτης ενώ επισήμανε ότι ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των εργαζομένων στην επιχείρηση και των στελεχών που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές τις περισσότερες εργολαβίες, σε μια περίοδο που δεν υπήρχε σταθερή εισροή χρημάτων από τη πλευρά τους κράτους. Γενικά παρατήρησε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμούτου 2015 καλύφθηκαν κατά 75% όμως εκτελέστηκε μόνο το ένα τρίτο του τεχνικού προγράμματος, κυρίως λόγω της «στάσης πληρωμών από το κράτος».

Επιπλέον ο κ. Τζίνης επισήμανε ότι έγιναν ελάχιστες συνδέσεις αποχέτευσης λόγω του ότι οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και της δυσμενής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, που ενώ το επιθυμούν, εντούτοις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά του ο κ. Πατσιαντάς επισήμανε ότι κακώς το κράτος θεωρεί την ΔΕΥΑΜΒ εμπορική επιχείρηση και την φορολογεί ανάλογα ενώ συνεχίζει να πληρώνει οικιακό τιμολόγιο στο ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Παρόλα αυτά όμως, δεν ψήφισε τον απολογισμό-ισολογισμό του 2015.

Τέλος στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία ανοίγματος των οικονομικών εισφορών των μελετητικών εταιρειών που θα εκπονήσουν το σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων του δήμου Βόλου, και να ανατεθεί η μελέτη για τη δημιουργία του δίδυμου αποχετευτικού αγωγού σύνδεσης στον μειοδότη, καθώς για το έργο ελήφθησαν προσφορές.